30.4.2015

OMENAMUNKIT

Omenahillolla täytetyt munkit tuovat kivaa vaihtelua vadelmamunkeille. Taikinasta voit valmistaa munkkirinkilöitä tai pyöreitä munkkeja. Pyöreät munkit on helppo täyttää hillolla. Munkkien valmistuksessa erittäin tärkeää on kunnon kohottaminen. Taikina kohotetaan kahteen kertaan; ensin kulhossa ja sen jälkeen muotoillut munkit kohotetaan ennen paistoa.

Paistettujen munkkien sokerionti onnistuu muuten tosi kätevästi puhtaassa paperipussissa! Munkit vain paperipussiin sokerin kanssa ja sen jälkeen vain ravistelemaan. Sokeria levittyy tasaisesti munkin pintaan ja pussin voi käytön jälkeen heittää pois jäljelle jääneen sokerin kera, eikä näin sokerin kiteet vaeltele pitkin keittiön pöytiä ja lattioita. 






MUNKKITAIKINA 
50 g tuorehiivaa
5 dl maitoa 
3 keltuaista
2 dl sokeria
2 tl suolaa
2tl kardemummaa
2tl vaniljasokeria
n. 14 vehnäjauhoja
1 1/2 dl sulatettua voita

Paistamiseen rypsiöljyä

TÄYTE
omenahilloa

KUORRUTUS
kidesokeria


Valmista munkkitaikina. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää keltuaiset, sokeri, suola, kardemumma ja vaniljasokeri. Lisää myös puolet jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Vaivaa käsin tai koneella vähitellen loput jauhot taikinaan. Taikina saa jäädä pehmeämmäksi kuin pullataikina, mutta siitä pitää pystyä kuit enkin muotoilemaan pullia. Lisää viimeisenä voisula. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Kaada kohonnut taikina jauhotetun tason päälle. Vaivaa taikinaa pari kertaa kädellä, jotta ilmakuplat lähtevät pois. Leivo taikinasta pikkupullia. Siirrä pullat leivinpaperin päälle kohoamaan ja peitä liinalla. 

Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. Mittaa öljyn kuumuus (170-180 astetta) paistolämpömittarilla tai tiputa pieni pala taikinaa öljyyn. Öljy on riittävän kuumaa, mikäli taikinapala muuttuu 1-2 minuuutissa kauniin ruskeaksi. Varo ylikuumenemista. Siirrä tarvittaessa kattila syrjään liedeltä, jos öljy kuumenee liikaa. Pidä kattilan kansi lähellä ja muista, ettei kuuma öljy saa olla kosketuksissa veden kanssa. Käännä munkit paiston puolivälissä, kun pinta on saanut kauniin ruskean värin. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle. 

Pyörittele munkkipallot sokerissa. Laita omenahillo pursotuspussiin teräväkärkisen tyllan kanssa. Työnnä tylla varovasti munkin sisälle ja pursota kevyesti omenahilloa. 








IHANAA VAPPUA KAIKILLE!



2 kommenttia:

  1. Voi, mikä herkullinen blogi!! :) ja nuo munkit ainakin kuulostavat todella hyviltä! Mukavaa vappua sinne!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentistasi Ruut! Hyvää kevättä sinulle! :)

      Poista