28.9.2015

TARTE AUX PINGNONS - PINJANSIEMENPIIRAKKA

Olimme pari kesää sitten perheen kanssa Etelä-Ranskassa lomalla. Ihanat rantakadut olivat täynnä erilaisia tunnelmallisia kahviloita ja leipomoita. Ostimme tätä pinjansiemenpiirakkaa usein pienestä leipomosta, joka oli lähellä taloamme. En ollut ennen tuota reissua kuullutkaan koko piirakasta. Oikeastaan en ollut edes osannut ajatella, että pinjansiemenet voisi yhdistää kakkuun. Tätä piirakkaa syötiin kuitenkin monet kerrat, sillä se vain oli yksinkertaisesti ihan tajuttoman hyvää. Yhtenä päivänä kysyimme leipomon pitäjältä tarkemmin tästä piirakasta ja pienen rupattelutuokion jälkeen hän  antoikin meille piirakan ohjeen! Jostain syystä resepti kuitenkin unohtui reissun jälkeen pariksi vuodeksi laatikkoon. Eilen kuitenkin miettiessäni pitkään mitä haluaisin leipoa, muistin jälleen tämän piirakan♥ Onneksi löysin vielä tuon reseptin, jonka olimme saaneet Ranskasta! 

Tämä pinjansiemenpiirakka on helppo valmistaa. Pohjasta tulee ihanan murea ja täyte taas jää mukavan mehukkaaksi, samalla kun pinjansiemenet antavat kivasti makua ja suutuntumaa.

POHJA (vuoan halkaisija 22-24cm)
150g huoneenlämpöistä normaalisuolaista voita
250g vehnäjauhoja
90g tomusokeria
30g mantelijauhetta
1 kananmuna

TÄYTE
100g tomusokeria
100g huoneenlämpöistä normaalisuolaista voita
130g mantelijauhetta
2 kananmunaa
2rkl tummaa rommia tai maitoa (tai appelsiinimehua)

80g pinjansiemeniä

Valmista pohja kuutioimalla huoneenlämpöinen voi. Lisää kuutioitu voi ja muut ainekset samaan kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella ainekset sekaisin tasaiseksi murumaiseksi massaksi. Älä vatkaa liikaa! Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat keyvesti voilla. Painele taikina jauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille. 

Valmista sitten täyte. Kuutio voi ja laita kulhoon kaikkien muiden aineksien kanssa, lukuunottamatta kuitenkaan pinjansiemeniä. Vatkaa sähkövatkaimella ainekset sekaisin tasaiseksi massaksi. Kaada täyte pohjan päälle. Ripottele pinjansiemenet täytteen päälle. Paista piirakkaa 180-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes piirakka on saanut väriä päältä ja reunoilta. Piirakka saa jäädä keskeltä hieman meheväksi. Anna valmiin piirakan jäähtyä ja irrota sitten varovasti vuoasta. Itselläni ainakin piirakan keskusta kohosi melko paljon uunissa, mutta uunista oton jälkeen se laskeutui kauniisti. Älä siis pelästy, mikäli itselläsikin käy samalla tavalla :) 





























































6 kommenttia:

  1. Namskis, menee kokeiluun pikimmiten :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa! Lisäämällätaikinaan rommia tai esim. appelsiinimehua maku saa kivan säväyksen! :))

      Poista
  2. Näyttää kyllä niin herkulliselta, että lienee pakko kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli herkkua! Pinjansiemenet sopivat kakkuun loistavasti! :)

      Poista