18.8.2013

Macaron-leivokset

Tässä jo aiemmissakin postauksissani vilahdelleet herkulliset macaron-leivokset. Täytteeksi laitoin raikasta sitruunakreemiä.       


Macaron-kuoret n. 20 valmista leivosta (Pariisilainen macaron-leivos -kirjasta)
100g valkuaista
25g sokeria
geelimäistä tai jauhemaista elintarvikeväriä
110g mantelijauhetta (kuorituista manteleista)
200g tomusokeria

Sihtaa mantelijauhe sekä tomusokeri, ja sekoita ne hyvin keskenään. Sihtaa tarvittaessa useampaan kertaan, jotta saat kaikki kokkareet pois! Vaahdota valkuaiset ja lisää sokeri pienissä erissä. Anna vaahtoutua kovaksi vaahdoksi. Lisää halutessasi elintarvikeväriä. Yhdistä valkuaisvaahto ja mantelijauhe-tomusokeriseos nuolijalla käännellen. Sekoita tasaiseksi massaksi. Jos sekoitat liikaa, taikinasta tulee liian löysää ja sitä ei voi enää pelastaa. Mikäli sekoitat liian vähän, macaroneihin jää pursotettaessa huippuja, jotka eivät laskeudu tasaisiksi. Sekoittamalla pystyt siis määrittämään taikinan paksuuden. Testaa taikinan paksuutta laittamalla vähän massaa esim. leivinpaperin päälle. Pintaan pitäisi muodostua kevyt huippu, joka laskeutuu vähitellen sileäksi ja tasaiseksi pinnaksi. Pursota massasta haluamasi kokoisia ympyröitä. Kopauta peltiä pari kerta voimakkaasti pöytää vasten, jotta ilmakuplat lähtevät pois. Anna macaron-kuorien levätä pellillä vähintään vartin verran, kunnes niiden pintaan on muodostunut kalvo. Kokeile sormella varovasti macaronien pintaan muodostunutta kalvoa, mikäli sormeen ei tartu taikinaa, ne ovat valmiita uuniin.

Paista 150 asteisessa uunissa alatasolla, mikäli paistat useamman pellillisen samaan aikaan, voit käyttää kiertoilmaa, tarkista tuolloin oman uunisi oikea lämpötila! Paista noin 15-25 minuuttia, kuorien koosta riippuen. Kun kuorien pinta tuntuu kovalta ja ne irtoavat leivinparista, niin valmista on! Anna kuorten jäähtyä, ja siirrä ne sen jälkeen varovasti pois pelliltä. 

Sitruunatäyte
3 keltuaista
n. 2dl sokeria
2 sitruunan  mehu
yhden (luomu)sitruunan kuori
200g  huoneenlämpöistä suolatonta voita

Laita kattilaan kaikki paitsi voi. Kuumenna kunnes seos sakenee, koko ajan sekoittaen. Siivilöi halutessasi sitruunan kuoret pois ja jäähdytä seos kylmäksi. Vatkaa pehmeä voi vaahdoksi. Lisää sitruunatahnaa joukkoon haluamasi määrä ja vatkaa hyvin sekaisin. Täytä macaronit pursottamalla tai levittämällä sitruunatäytettä. Täytteen on hyvä olla huoneenlämpöistä täytettäessä, sillä kylmänä täyte kovettuu ja sitä on hankala levittää.







62 kommenttia:

  1. Voi kuinka kauniita. Itse kokeilin joskus ja ne menivät aivan pieleen. Sinulla nuo ovat kyllä kauniita. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä lannistu vaikka ensimmäisellä kerralla ne ei onnistuisi täydellisesti. Harjoittelemalla onnistut varmasti! :)

      Poista
  2. Oih, näitä on jo monesti pitänyt kokeilla, mutten ole saanut aikaiseksi pilalle menemisen pelossa :D Joskos tuleville synttäreille uskaltaisin kokeilla ;) Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkeasti vain kokeilemaan! Taikinan oikea koostumus on erityisen tärkeää. Pinnan kuivahtaminen ennen uuniin menoa on myös tärkeää macaron-leivoksissa.

      Poista
  3. Ihania!!! :)
    Pitänee joskus itsekin kokeilla näiden tekemistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Macaron-leivokset ovat kyllä ainakin omaa herkkuani!

      Poista
  4. Kylläpä on kertakaikkisen upea kokonaisuus tuo koko pöytä. Tarjoilut yksittäinkin kaikki kauniita kuin mitkä, mutta sopivat sitten vielä upeasti yhteen. Ja macaronsit kuin ammattilaiselta. Hienoa jälkeä! :)

    VastaaPoista
  5. Aivan tosi upeita nuo leivokset!! Ja tosi kiva blogi :) Käyhän kurkkaamassa mun blogiin myös: mintsanblogi.blogspot.fi

    VastaaPoista
  6. No huh ja huh, macaronssit o kyllä täyellisen näkösiä ja mahetsun värisiä!! Samote kakut kommeita, mielelläni oisin tuota suklaakakkua maistellu, namskis!

    VastaaPoista
  7. Ttodella taidokkaita!

    VastaaPoista
  8. Oi kuinka suloisia ja taatusti ihananmakuisia! Niin onnistuneen näköisiä muutenkin. :)

    VastaaPoista
  9. Herkullisen näköisiä! Itselläni on macaronit testaamatta vielä :)Olen uusi bloggaaja, tervetuloa vierailulle!

    VastaaPoista
  10. Kaunis koko tarjoilupöytä kakkuineen kaikkineen! Väritkin niin sävy sävyyn, kaunista. Minä olen tehnyt macaron-leivoksia kaksi kertaa - ekalla kerralla onnistui ihan kivasti, tokalla kerrallä lässähtivät ja levisivät uunissa littanoiksi. Taisi olla liikaa sekoitettua taikinaa - liian löysää. No, vielä aion joskus kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taikinan sekoittamisessa täytyy olla tosiaan tarkkana :)

      Poista
  11. En malttanut lukea edellisiä kommentteja, joten en tiiä onko jo kysytty mutta montakohan macaronsia tuosta annoksesta mahtoi tulla? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reilu kolmekymmentä macaron kuorta, eli noin 15-20 valmista leivosta. :)

      Poista
  12. Ihanii ♥ Oon Hanna sun suuri fani!

    VastaaPoista
  13. Ihanan raikkaan värisiä! T. Suklaasuu

    VastaaPoista
  14. Noi näyttää niiiin hyviltä. Aion muuten tehdä macaronsseja tänään tai sunnuntaina! t. Suklaasuu

    VastaaPoista
  15. ihania sun macaronit. Itse innostuin leipomisohjelman myötä kokeilemaan macaroneja. Ekat meni pilalle, sitten onnistui hyvin, sitten taas pilalle. Tänään onnistui hyvin, kuoret vaan halkeilivat, missähän syy :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtavaa, että olet tehnyt macaronseja! Kuivata seuraavalla kerralla kuoria hieman pidempään ennen uuniin menoa, jotta kuoret eivät halkeilisi.

      Poista
    2. Iso kiitos Hanna. Olit mun suosikki ohjelmassa ja nyt oon täällä sun blogissa jatkuvasti. Oot NIIN ihana :)

      Poista
  16. paljonkohan nuo grammamäärät olisi deseinä ja esim kuinka monta valkuaista? - t. en omista vaakaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kohta hieman mittailla aineksia, niin laitan piakkoin viestiä! :)

      Poista
    2. noin 3 kananmunan valkuaista
      2rkl sokeria
      2,5dl mantelijauhetta
      3dl + 2rkl tomusokeria

      Poista
  17. Macaronit kuivumassa paistamista varten, jaiks saa nähdä miten käy! Taisin tehdä hippasen liian isoja kun en saanut kuin 24 kuorta :/ noh, ensi kerralla sitten vähän pienempiä :)

    VastaaPoista
  18. Aivan upeita! En tiedä mikä vikana mutta mun leviää isoiksi uunissa,missäköhän vika? :-o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla, että taikinasi oli liian löysää. Annoitko varmasti kuorien kuivua tarpeeksi ennen uuniin menoa?

      Poista
  19. Mäkin kokeilin näitä ja mulla pitsireunat vähän levähti. noin 8 minuutin kohdalla uunissa ne näytti ihan täydellisiltä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole ensikerralla tarkempi taikinan paksuuden ja kuivumisen kanssa! Kannattaa myös kokeilla paistamista hieman eri lämpötiloissa ja katsoa jos se auttaisi :)

      Poista
  20. valitettavasti en tällä ohjeella onnistunut macaronsseissa :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi :( Reseptissä tuskin on vikaa, sillä monen monta kertaa olen tällä ohjeella onnistunut tekemään macaroneja... Oikeastaan macaron taikinaa täytyy tehdä pari kertaa, jotta näkee, että kuinka paljon kannattaa sekoittaa taikinaa ja kuinka kauan täytyy antaa pinnan kuivua ennen uuunin laittoa :) Suosittelisin kokeilemaan uudelleen, macaronit kun ovat hieman kinkkisiä :)

      Poista
  21. Hei Hanna, ootko testannut, kuinka paljon maku muuttuu suolaisen voin kanssa? Kreemissä siis. En millään raaskisi ostaa suolatonta voita enää enempää, kun tarvisi vielä olla laktoositontakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole koskaan tehnyt kreemiä suolallisesta voista. Mutta uskoisin sen onnistuvan. Suosittelen kuitenkin vähentämään voin määrää ainakin puolella, jotta suolainen maku ei ole liian voimakas :)

      Poista
  22. Hei! Olen lukenut useista resepteistä, että macaron-leivoksia tehdessä kananmunan pitäisi olla yön yli huoneenlämmössä saamassa ilmaa. Minkälaisia kananmunia sinä olet käyttänyt, tai että onko tuossa mitään perää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jossain resepteissä tuo mainitaan, mutta en ole huomannut sen suurempaa eroa, vaikkei tuota vaihetta tekisikään. Jotkut sanovat vaaahdon olevan kuohkeampaa ym. mutta niin.. Yleensä itse käytän ihan samantien eroteltuja valkuaisia. Kananmunat jota käytän on ihan normi munia :)

      Poista
  23. Oletko kokeillut pakastaa? Tiedän, että macaron-leivoksille sinänsä ei mitään tapahdu pakastettaessa, mutta mietin, että miten sinun sitruunatäytteesi reagoi pakastamiseen? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen pakastamaan pelkät macaron-kuoret ilman täytettä ja lisäämään vasta pakastamisen jälkeen täytteen. En ole koskaan kokeillut pakastaa täytteen kanssa. Voi olla, että täytteen pakastaminen onnistuu, mutta rakenne saattaa kärsiä hieman.

      Poista
    2. Uskaltauduin silti kokeilemaan pakastamista, kun näitä leivoin 120 kpl ristiäisiin:) mutta hyvin onnistui pakastaminen ilmatiiviissä rasiassa ja kun sulatin jääkaapissa niin ei rakenteellekaan tapahtunut mitään :)

      Poista
  24. Heippa!
    Tein ensimmäistä kertaa sinun ohjeellasi (ovat kuivumassa) ja kysyisin, että onko mantelijauheen määrä ohjeessa ennen sihtailua vai pitääkö sihdattua jauhetta olla 110g. Laitoin nyt itse 110g sihdattuna ja tuli paksumpaa kuin aiemmin. En kyllä uskaltanut kauheasti sekoittaakaan, kun viimeksi tuli liian löysää. Paljonko laitat väriä? Minulla jäi aika vaalean keltaisiksi, kun laitoin n. puoli teelusikallista.
    Kiitos mukavasta blogista! Upean näköisiä leipomuksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mantelijauheen määrä on ennen sihtausta. Jos ei ole varma taikinan oikeasta paksuudesta, niin kannattaa laittaa pieni nokare leivinpaperille. Mikäli pinta tasoittuu kauniisti, niin silloin paksuus on oikea.

      En ole sen tarkemmin koskaan mitannut väriaineen määrää, mutta minun ei ole kuitenkaan tarvinnut käyttää väriainetta kovinkaan paljoa. Mitä väriainetta käytit? Eri merkeillä saattaa tuo värin voimakkuus vaihdella. Omat suosikkini ovat Wiltonin geelimäiset pastavärit. :)

      Poista
  25. Onko paistoon lisää vinkkejä? Muuten onnistuu, mutta kuoret saavat aina väriä, jopa silloinkin kun laittaa paperi päälle, ja laskee lämpöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokainen uuni paistaa hieman eritavalla. Voit kokeilla paistaa niitä uunin alatasolla tai suojata pintaa jo aikaisemmin leivinpaperilla ennen kuorien tummumista. Kokeile myös laskea uunin lämpötilaa heti alussa hieman matalammaksi! :)

      Poista
  26. Oih, todella kauniin näköisiä! Itelläni siit pinnasta tulee kökkäräisempi, kun sinulla taas ihan sileä. Voisikohan johtua siitä etten siivilöinyt tarpeeksi hyvin? (Toisessa ohjeessa ei sanottu siivilöimisestä mitään) https://m.facebook.com/photo.php?fbid=1654597514765391&id=100006454760624&set=a.1511004252458052.1073741832.100006454760624&source=48 tosta linkistä näet kuvan tekistäni macaronsseistani

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siivilöinti on todella tärkeää ja joskus sen voi joutua tekemään jopa kolmeen kertaan tarpeeksi hienon jauheen aikaansaamiseksi. Tuo epätasainen pinta voi johtua tuosta siivilöinnin puutteesta tai myös siitä, että taikinan joukossa on ilmaa. Eli on tärkeää kopauttaa pelti voimakkaasti esim. pöytää vasten, jotta taikinassa olevat ilmakuplat puhkeavat pois.

      Poista
  27. Tein macaronseja ja vaikka yleensä olen toooodella huono pikkutarkoissa ja teknisissä jutuissa nämä onnistuivat heti ensiyrittämällä täydellisesti! Mietin vain, että voisikohan täytteen voin korvata tuprejuustolla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtavaa, että onnistuit! :) Pystyt hyvin korvata voin tuorejuustolla. Ole vain huolellinen, että annat sitruunaseoksen jäähtyä kunnolla, vaikka jopa jääkaappikylmäksi, jotta tuorejuusto ei sula liian kuuman seoksen joukkoon, jotta täytteestä tulee jämäkkää! :)

      Poista
  28. Tällä ohjeella kuoret juuri odottaa uuniin pääsyä, tässä vaiheessa vaikuttaa lupaavalta!
    Mitä luulet, macaronit on tarkoitus tarjoilla lauantaina, ja tällä täytteellä myös. Jos tekisin täytteen huomenna ja täytän perjantaina, niin varmaankin säilyvät lauantaiksi hyvinä? Ja täytettynä säilytys jääkaapissa?
    Jännittää, ensimmäistä kertaa macaronien teko käynnissä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Minttu! Täytteen voit valmistaa hyvin jo torstaina. Suosittelen, että täytät ne perjantaina illemmasta, jolloin täyte ei pehmennä macaron-kuorta turhan paljoa. Ja just näin, täytettynä säilytys jääkaapissa :)

      Ihania leivontahetkiä sulle ja kiitos kommentistasi, macaron-leivokset onnistuvat taatusti! :)

      Poista
  29. Voi että miten ihanan näköisiä macaronsseja olet tehnyt! Tein itsekin tällä ohjeella, lisäsin vain piparkakkumaustetta itsetaikinaan ja jätin värin pois :) Tuli todella hyviä! Nämä ovat olleet mulle todella hankalia; onnistuvat hyvin mutta esimerkiksi viimeiset pari kertaa ovat levinneet hullusti pellille... mutta nyt taas onnistui, kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa kiva idea lisätä piparkakkumaustetta! Piparimacaronssit on todella hyviä :) Loistavaa, että macaronssisi onnistuivat, olitsitkohan viime kerralla sekoittanut taikinaa likaa, kun levisivät pellille :)

      Poista