Tässä jo aiemmissakin postauksissani vilahdelleet herkulliset macaron-leivokset. Täytteeksi laitoin raikasta sitruunakreemiä.
Macaron-kuoret n. 20 valmista leivosta (Pariisilainen macaron-leivos -kirjasta)
100g valkuaista
25g sokeria
geelimäistä tai jauhemaista elintarvikeväriä
110g mantelijauhetta (kuorituista manteleista)
200g tomusokeria
Sihtaa mantelijauhe sekä tomusokeri, ja sekoita ne hyvin keskenään. Sihtaa tarvittaessa useampaan kertaan, jotta saat kaikki kokkareet pois! Vaahdota valkuaiset ja lisää sokeri pienissä erissä. Anna vaahtoutua kovaksi vaahdoksi. Lisää halutessasi elintarvikeväriä. Yhdistä valkuaisvaahto ja mantelijauhe-tomusokeriseos nuolijalla käännellen. Sekoita tasaiseksi massaksi. Jos sekoitat liikaa, taikinasta tulee liian löysää ja sitä ei voi enää pelastaa. Mikäli sekoitat liian vähän, macaroneihin jää pursotettaessa huippuja, jotka eivät laskeudu tasaisiksi. Sekoittamalla pystyt siis määrittämään taikinan paksuuden. Testaa taikinan paksuutta laittamalla vähän massaa esim. leivinpaperin päälle. Pintaan pitäisi muodostua kevyt huippu, joka laskeutuu vähitellen sileäksi ja tasaiseksi pinnaksi. Pursota massasta haluamasi kokoisia ympyröitä. Kopauta peltiä pari kerta voimakkaasti pöytää vasten, jotta ilmakuplat lähtevät pois. Anna macaron-kuorien levätä pellillä vähintään vartin verran, kunnes niiden pintaan on muodostunut kalvo. Kokeile sormella varovasti macaronien pintaan muodostunutta kalvoa, mikäli sormeen ei tartu taikinaa, ne ovat valmiita uuniin.
Paista 150 asteisessa uunissa alatasolla, mikäli paistat useamman pellillisen samaan aikaan, voit käyttää kiertoilmaa, tarkista tuolloin oman uunisi oikea lämpötila! Paista noin 15-25 minuuttia, kuorien koosta riippuen. Kun kuorien pinta tuntuu kovalta ja ne irtoavat leivinparista, niin valmista on! Anna kuorten jäähtyä, ja siirrä ne sen jälkeen varovasti pois pelliltä.
Sitruunatäyte
3 keltuaista
n. 2dl sokeria
2 sitruunan mehu
yhden (luomu)sitruunan kuori
200g huoneenlämpöistä suolatonta voita
Laita kattilaan kaikki paitsi voi. Kuumenna kunnes seos sakenee, koko ajan sekoittaen. Siivilöi halutessasi sitruunan kuoret pois ja jäähdytä seos kylmäksi. Vatkaa pehmeä voi vaahdoksi. Lisää sitruunatahnaa joukkoon haluamasi määrä ja vatkaa hyvin sekaisin. Täytä macaronit pursottamalla tai levittämällä sitruunatäytettä. Täytteen on hyvä olla huoneenlämpöistä täytettäessä, sillä kylmänä täyte kovettuu ja sitä on hankala levittää.
2 sitruunan mehu
yhden (luomu)sitruunan kuori
200g huoneenlämpöistä suolatonta voita
Laita kattilaan kaikki paitsi voi. Kuumenna kunnes seos sakenee, koko ajan sekoittaen. Siivilöi halutessasi sitruunan kuoret pois ja jäähdytä seos kylmäksi. Vatkaa pehmeä voi vaahdoksi. Lisää sitruunatahnaa joukkoon haluamasi määrä ja vatkaa hyvin sekaisin. Täytä macaronit pursottamalla tai levittämällä sitruunatäytettä. Täytteen on hyvä olla huoneenlämpöistä täytettäessä, sillä kylmänä täyte kovettuu ja sitä on hankala levittää.
Voi kuinka kauniita. Itse kokeilin joskus ja ne menivät aivan pieleen. Sinulla nuo ovat kyllä kauniita. :)
VastaaPoistaÄlä lannistu vaikka ensimmäisellä kerralla ne ei onnistuisi täydellisesti. Harjoittelemalla onnistut varmasti! :)
PoistaOih, näitä on jo monesti pitänyt kokeilla, mutten ole saanut aikaiseksi pilalle menemisen pelossa :D Joskos tuleville synttäreille uskaltaisin kokeilla ;) Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!
VastaaPoistaRohkeasti vain kokeilemaan! Taikinan oikea koostumus on erityisen tärkeää. Pinnan kuivahtaminen ennen uuniin menoa on myös tärkeää macaron-leivoksissa.
PoistaTodella upeita!:)
VastaaPoistaKiitos!
PoistaIhania!!! :)
VastaaPoistaPitänee joskus itsekin kokeilla näiden tekemistä!
Kokeile ihmeessä! Macaron-leivokset ovat kyllä ainakin omaa herkkuani!
PoistaKylläpä on kertakaikkisen upea kokonaisuus tuo koko pöytä. Tarjoilut yksittäinkin kaikki kauniita kuin mitkä, mutta sopivat sitten vielä upeasti yhteen. Ja macaronsit kuin ammattilaiselta. Hienoa jälkeä! :)
VastaaPoistaKiitos todella paljon!
PoistaAivan tosi upeita nuo leivokset!! Ja tosi kiva blogi :) Käyhän kurkkaamassa mun blogiin myös: mintsanblogi.blogspot.fi
VastaaPoistaKäyn tottakai katsomassa! :)
PoistaNo huh ja huh, macaronssit o kyllä täyellisen näkösiä ja mahetsun värisiä!! Samote kakut kommeita, mielelläni oisin tuota suklaakakkua maistellu, namskis!
VastaaPoistaKiitos kovasti! :)
PoistaTtodella taidokkaita!
VastaaPoistaKiitän!
PoistaOi kuinka suloisia ja taatusti ihananmakuisia! Niin onnistuneen näköisiä muutenkin. :)
VastaaPoistaHerkullisen näköisiä! Itselläni on macaronit testaamatta vielä :)Olen uusi bloggaaja, tervetuloa vierailulle!
VastaaPoistaMukava saada uusia bloggaajia joukkoomme!
PoistaKaunis koko tarjoilupöytä kakkuineen kaikkineen! Väritkin niin sävy sävyyn, kaunista. Minä olen tehnyt macaron-leivoksia kaksi kertaa - ekalla kerralla onnistui ihan kivasti, tokalla kerrallä lässähtivät ja levisivät uunissa littanoiksi. Taisi olla liikaa sekoitettua taikinaa - liian löysää. No, vielä aion joskus kokeilla :)
VastaaPoistaTaikinan sekoittamisessa täytyy olla tosiaan tarkkana :)
PoistaEn malttanut lukea edellisiä kommentteja, joten en tiiä onko jo kysytty mutta montakohan macaronsia tuosta annoksesta mahtoi tulla? :)
VastaaPoistaReilu kolmekymmentä macaron kuorta, eli noin 15-20 valmista leivosta. :)
PoistaIhanii ♥ Oon Hanna sun suuri fani!
VastaaPoistaHihii :) kiitos!
PoistaIhanan raikkaan värisiä! T. Suklaasuu
VastaaPoistaKiitos!
PoistaNoi näyttää niiiin hyviltä. Aion muuten tehdä macaronsseja tänään tai sunnuntaina! t. Suklaasuu
VastaaPoistaKiva, kun innostuit kokeilemaan näitä! :)
Poistaihania sun macaronit. Itse innostuin leipomisohjelman myötä kokeilemaan macaroneja. Ekat meni pilalle, sitten onnistui hyvin, sitten taas pilalle. Tänään onnistui hyvin, kuoret vaan halkeilivat, missähän syy :(
VastaaPoistaIhan mahtavaa, että olet tehnyt macaronseja! Kuivata seuraavalla kerralla kuoria hieman pidempään ennen uuniin menoa, jotta kuoret eivät halkeilisi.
PoistaIso kiitos Hanna. Olit mun suosikki ohjelmassa ja nyt oon täällä sun blogissa jatkuvasti. Oot NIIN ihana :)
Poistapaljonkohan nuo grammamäärät olisi deseinä ja esim kuinka monta valkuaista? - t. en omista vaakaa
VastaaPoistaVoin kohta hieman mittailla aineksia, niin laitan piakkoin viestiä! :)
Poistanoin 3 kananmunan valkuaista
Poista2rkl sokeria
2,5dl mantelijauhetta
3dl + 2rkl tomusokeria
Macaronit kuivumassa paistamista varten, jaiks saa nähdä miten käy! Taisin tehdä hippasen liian isoja kun en saanut kuin 24 kuorta :/ noh, ensi kerralla sitten vähän pienempiä :)
VastaaPoistaToivottavasti ne onnistuivat hyvin! :)
PoistaAivan upeita! En tiedä mikä vikana mutta mun leviää isoiksi uunissa,missäköhän vika? :-o
VastaaPoistaVoi olla, että taikinasi oli liian löysää. Annoitko varmasti kuorien kuivua tarpeeksi ennen uuniin menoa?
PoistaMäkin kokeilin näitä ja mulla pitsireunat vähän levähti. noin 8 minuutin kohdalla uunissa ne näytti ihan täydellisiltä :D
VastaaPoistaOle ensikerralla tarkempi taikinan paksuuden ja kuivumisen kanssa! Kannattaa myös kokeilla paistamista hieman eri lämpötiloissa ja katsoa jos se auttaisi :)
Poistavalitettavasti en tällä ohjeella onnistunut macaronsseissa :/
VastaaPoistaVoi harmi :( Reseptissä tuskin on vikaa, sillä monen monta kertaa olen tällä ohjeella onnistunut tekemään macaroneja... Oikeastaan macaron taikinaa täytyy tehdä pari kertaa, jotta näkee, että kuinka paljon kannattaa sekoittaa taikinaa ja kuinka kauan täytyy antaa pinnan kuivua ennen uuunin laittoa :) Suosittelisin kokeilemaan uudelleen, macaronit kun ovat hieman kinkkisiä :)
PoistaHei Hanna, ootko testannut, kuinka paljon maku muuttuu suolaisen voin kanssa? Kreemissä siis. En millään raaskisi ostaa suolatonta voita enää enempää, kun tarvisi vielä olla laktoositontakin :)
VastaaPoistaEn ole koskaan tehnyt kreemiä suolallisesta voista. Mutta uskoisin sen onnistuvan. Suosittelen kuitenkin vähentämään voin määrää ainakin puolella, jotta suolainen maku ei ole liian voimakas :)
PoistaHei! Olen lukenut useista resepteistä, että macaron-leivoksia tehdessä kananmunan pitäisi olla yön yli huoneenlämmössä saamassa ilmaa. Minkälaisia kananmunia sinä olet käyttänyt, tai että onko tuossa mitään perää?
VastaaPoistaJossain resepteissä tuo mainitaan, mutta en ole huomannut sen suurempaa eroa, vaikkei tuota vaihetta tekisikään. Jotkut sanovat vaaahdon olevan kuohkeampaa ym. mutta niin.. Yleensä itse käytän ihan samantien eroteltuja valkuaisia. Kananmunat jota käytän on ihan normi munia :)
PoistaOletko kokeillut pakastaa? Tiedän, että macaron-leivoksille sinänsä ei mitään tapahdu pakastettaessa, mutta mietin, että miten sinun sitruunatäytteesi reagoi pakastamiseen? :)
VastaaPoistaSuosittelen pakastamaan pelkät macaron-kuoret ilman täytettä ja lisäämään vasta pakastamisen jälkeen täytteen. En ole koskaan kokeillut pakastaa täytteen kanssa. Voi olla, että täytteen pakastaminen onnistuu, mutta rakenne saattaa kärsiä hieman.
PoistaUskaltauduin silti kokeilemaan pakastamista, kun näitä leivoin 120 kpl ristiäisiin:) mutta hyvin onnistui pakastaminen ilmatiiviissä rasiassa ja kun sulatin jääkaapissa niin ei rakenteellekaan tapahtunut mitään :)
PoistaHeippa!
VastaaPoistaTein ensimmäistä kertaa sinun ohjeellasi (ovat kuivumassa) ja kysyisin, että onko mantelijauheen määrä ohjeessa ennen sihtailua vai pitääkö sihdattua jauhetta olla 110g. Laitoin nyt itse 110g sihdattuna ja tuli paksumpaa kuin aiemmin. En kyllä uskaltanut kauheasti sekoittaakaan, kun viimeksi tuli liian löysää. Paljonko laitat väriä? Minulla jäi aika vaalean keltaisiksi, kun laitoin n. puoli teelusikallista.
Kiitos mukavasta blogista! Upean näköisiä leipomuksia!
Mantelijauheen määrä on ennen sihtausta. Jos ei ole varma taikinan oikeasta paksuudesta, niin kannattaa laittaa pieni nokare leivinpaperille. Mikäli pinta tasoittuu kauniisti, niin silloin paksuus on oikea.
PoistaEn ole sen tarkemmin koskaan mitannut väriaineen määrää, mutta minun ei ole kuitenkaan tarvinnut käyttää väriainetta kovinkaan paljoa. Mitä väriainetta käytit? Eri merkeillä saattaa tuo värin voimakkuus vaihdella. Omat suosikkini ovat Wiltonin geelimäiset pastavärit. :)
Onko paistoon lisää vinkkejä? Muuten onnistuu, mutta kuoret saavat aina väriä, jopa silloinkin kun laittaa paperi päälle, ja laskee lämpöä.
VastaaPoistaJokainen uuni paistaa hieman eritavalla. Voit kokeilla paistaa niitä uunin alatasolla tai suojata pintaa jo aikaisemmin leivinpaperilla ennen kuorien tummumista. Kokeile myös laskea uunin lämpötilaa heti alussa hieman matalammaksi! :)
PoistaOih, todella kauniin näköisiä! Itelläni siit pinnasta tulee kökkäräisempi, kun sinulla taas ihan sileä. Voisikohan johtua siitä etten siivilöinyt tarpeeksi hyvin? (Toisessa ohjeessa ei sanottu siivilöimisestä mitään) https://m.facebook.com/photo.php?fbid=1654597514765391&id=100006454760624&set=a.1511004252458052.1073741832.100006454760624&source=48 tosta linkistä näet kuvan tekistäni macaronsseistani
VastaaPoistaSiivilöinti on todella tärkeää ja joskus sen voi joutua tekemään jopa kolmeen kertaan tarpeeksi hienon jauheen aikaansaamiseksi. Tuo epätasainen pinta voi johtua tuosta siivilöinnin puutteesta tai myös siitä, että taikinan joukossa on ilmaa. Eli on tärkeää kopauttaa pelti voimakkaasti esim. pöytää vasten, jotta taikinassa olevat ilmakuplat puhkeavat pois.
PoistaTein macaronseja ja vaikka yleensä olen toooodella huono pikkutarkoissa ja teknisissä jutuissa nämä onnistuivat heti ensiyrittämällä täydellisesti! Mietin vain, että voisikohan täytteen voin korvata tuprejuustolla?
VastaaPoistaIhan mahtavaa, että onnistuit! :) Pystyt hyvin korvata voin tuorejuustolla. Ole vain huolellinen, että annat sitruunaseoksen jäähtyä kunnolla, vaikka jopa jääkaappikylmäksi, jotta tuorejuusto ei sula liian kuuman seoksen joukkoon, jotta täytteestä tulee jämäkkää! :)
PoistaTällä ohjeella kuoret juuri odottaa uuniin pääsyä, tässä vaiheessa vaikuttaa lupaavalta!
VastaaPoistaMitä luulet, macaronit on tarkoitus tarjoilla lauantaina, ja tällä täytteellä myös. Jos tekisin täytteen huomenna ja täytän perjantaina, niin varmaankin säilyvät lauantaiksi hyvinä? Ja täytettynä säilytys jääkaapissa?
Jännittää, ensimmäistä kertaa macaronien teko käynnissä! :)
Heippa Minttu! Täytteen voit valmistaa hyvin jo torstaina. Suosittelen, että täytät ne perjantaina illemmasta, jolloin täyte ei pehmennä macaron-kuorta turhan paljoa. Ja just näin, täytettynä säilytys jääkaapissa :)
PoistaIhania leivontahetkiä sulle ja kiitos kommentistasi, macaron-leivokset onnistuvat taatusti! :)
Voi että miten ihanan näköisiä macaronsseja olet tehnyt! Tein itsekin tällä ohjeella, lisäsin vain piparkakkumaustetta itsetaikinaan ja jätin värin pois :) Tuli todella hyviä! Nämä ovat olleet mulle todella hankalia; onnistuvat hyvin mutta esimerkiksi viimeiset pari kertaa ovat levinneet hullusti pellille... mutta nyt taas onnistui, kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaOlipa kiva idea lisätä piparkakkumaustetta! Piparimacaronssit on todella hyviä :) Loistavaa, että macaronssisi onnistuivat, olitsitkohan viime kerralla sekoittanut taikinaa likaa, kun levisivät pellille :)
Poista