Huomasin tämän monikerroksisen mustikkaisen suklaaihanuuden puuttuvan blogista kokonaan ja nyt se asia korjaantuukin! Jotkut saattavat ehkä muistaa kyseisen kakun viime syksyn Koko Suomi leipoo -ohjelmasta, jolloin leivoin tämän kysyisen kakun.
Suklainen kakkupohja on mehevä ja pehmeä, mutta silti melko kiinteä, joten tämä pohja toimii loistavasti hieman korkeammissa kakuissa sekä muotokakuissa. Täytteenä on mustikkahilloa ja täyteläistä suklaamoussea. Koko komeuden kruunaa valuva suklaaganache sekä tuoreet pensasmustikat! Kakussa on runsaasti makua ja mehevyyttä mustikkahillon ansiosta. Kakun valmistaminen on hyvä aloittaa täytteistä, sillä niiden jäähtyminen/kylmettyminen vievät aikaa. Täytteet voi hyvin valmistaa jääkaappiin kylmettymään jo edellisenä päivänä. Jos jotakuta mietityttää vielä mustikan ja suklaan yhdistelmä kakussa, niin heille voin sanoa, että se todellakin toimii!
4dl kuohukermaa
3 keltuaista
260g suklaata (50%)
100g huoneenlämpöistä voita
2dl vispikermaa
MUSTIKKAHILLO
550g (pakaste)mustikkaa
puolikkaan sitruunan mehu
¾ dl hillosokeria
SUKLAAKAKKUPOHJA (vuoka halk. 18cm)
150g voita
150g suklaata (50%)
1dl sokeria
5 keltuaista
1dl vehnäjauhoja
1/3dl kaakaojauhetta
1/3dl perunajauhoa
1,5tl leivinjauhetta
Aloita kakun valmistaminen suklaamoussesta. Sulata suklaa. Sekoita kuohukerma ja keltuaiset kattilassa sekaisin. Kuumenna varovasti miedolla lämmöllä samalla sekoittaen, kunnes seos saostuu. Lisää sulatettu suklaa kuumaan seokseen. Lisää voi pienissä erissä samalla sekoittaen tasaiseksi. Laita kylmään jähmettymään, vähintään pariksi tunniksi kunnes täyte on jämäkämpää. Vaahdota mousse ja lisää vispikermaa pienissä erissä ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Vatkaa jämäkäksi vaahdoksi, varo kuitenkin vatkaamasta liikaa!
260g suklaata (50%)
100g huoneenlämpöistä voita
2dl vispikermaa
MUSTIKKAHILLO
550g (pakaste)mustikkaa
puolikkaan sitruunan mehu
¾ dl hillosokeria
SUKLAAKAKKUPOHJA (vuoka halk. 18cm)
150g voita
150g suklaata (50%)
1dl sokeria
5 keltuaista
1dl vehnäjauhoja
1/3dl kaakaojauhetta
1/3dl perunajauhoa
1,5tl leivinjauhetta
5 valkuaista
½ dl sokeria
½ dl sokeria
KOSTUTUS
maitoa
vaniljasokeria
SUKLAAGANACHE
2,5dl kuohukermaa
200g suklaata (50%)
2rkl voita
KORISTELUUN
vaniljasokeria
SUKLAAGANACHE
2,5dl kuohukermaa
200g suklaata (50%)
2rkl voita
KORISTELUUN
tuoreita pensasmustikoita
Valmista mustikkahillo. Lisää kaikki ainekset kattilaan ja anna kuplia liedellä välillä sekoitellen noin 5-10 minuuttia, kunnes hillo on hieman paksumpaa. Laita jäähtymään. (hillo jähmettyy hieman jäähtyessään)
Valmista suklaakakkupohja. Pilko suklaa ja voi pienemmiksi paloiksi ja laita palaset kattilaan. Sulata voi ja suklaa kattilassa tasaiseksi seokseksi. Älä anna seoksen kuumentua liikaa, kevyt lämpö riittää sulattamaan ne. Siirrä syrjään jäähtymään. Sekoita vehnäjauho, kaakaojauhe, perunajauho ja leivinjauhe keskenään. Vatkaa sokeri (1dl) ja keltuaiset vaahdoksi. Lisää jäähtynyt voi-suklaaseos sokeri-keltuaisvaahtoon kevyesti vatkaten. Lisää joukkoon myös jauhoseos siivilän läpi kevyesti nostellen. Vatkaa valkuaiset ja sokeri (½dl) vaahdoksi ja nostele varovasti muun taikinan joukkoon. Vuoraa irtopohjavuoka halk. 18cm leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 60 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
Täytä kakku. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen täytekerrokseen. Kokoa kakku suoraan tarjoiluastialle. Laita ensimmäinen kakkukerros ja kostuta maidon ja vaniljasokerin seoksella. Levitä mustikkahilloa ja suklaamoussea kakkukerroksen päälle. Laita toinen kakkukerros ja kostuta sitä hieman. Levitä tähän väliin vain mustikkahilloa. Laita uusi kakkukerros päälle ja kostuta. Lisää mustikkahilloa ja suklaamoussea. Laita viimeinen kakkukerros kansilevyksi ja kostuta. Kuorruta kakku kauttaaltaan lopulla suklaamoussella. Siirrä jääkaappiin.
Valmista suklaaganache. Kuumenna kerma liedellä kiehuvaksi. Siirrä syrjään ja lisää suklaa pieninä paloina joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää voi ja sekoittele. Anna valmiin suklaaganachen jäähtyä hieman. Kaada jäähtynyttä suklaaganachea haluamasi määrä varovasti kakun päälle. Koristele pensasmustikoilla.
Näyttää todella herkulliselta! :) Pitää ottaa ohje talteen ja joskus kokeilla :)
VastaaPoistaKiva kuulla!
PoistaJee! Oon toivonut tän kakun ohjetta siitä lähtien, kun teit sen Koko Suomi leipoo -ohjelmassa :)
VastaaPoistaMun on täytynytkin laittaa tää ohje jo aikasemmin, mutta en ole vain muistanut :)
PoistaOi kuinka ihanan näköinen kakku! Tätä on kyllä pakko leipoa joku päivä :)
VastaaPoistahttp://bakingwithjonna.blogspot.fi/
Kannattaa kokeilla!
PoistaIhana kakku! minkä kokoista vuokaa käytit?
VastaaPoista18cm vuoka
PoistaJes, vihdoin tämä kakku. Kiitos :) Testiin menee kunhan ehdin.
VastaaPoistahttp://masussamakeaa.blogspot.fi
Olipa ilo kuulla, että tätä kakkua on odotettu! :)
PoistaPensas mustikat ja muut tuoreet marjat on kyllä aivan ihania koristelussa! Ei tarvitse muutakuin ne vaan kakun päälle ja se on näyttävä :p
VastaaPoistahttp://ellysinbakemyday.blogspot.fi/
Juurikin noin, tuoreilla marjoilla saa näyttävän koristelun aikaan ilman sen suurempaa väsäilyä! :)
PoistaKiitos reseptistä. Ihailin tätä kakkua silloin telkkarista, ja nyt se meni heti kokeiluun. Mulla ei ollut 18cm vuokaa, tein 20cm ja gluteenittomana. Tuli sitten hiukan liian kuiva pohjasta. Ja ganachea taas oli ihan liikaa, vaikken kaikkea edes kaatanut (ja oli jo hyvän aikaa jääkaapissa jåhmettynyt), valui sitä tarjoiluastian reunoille vaikka kuinka paljon. Suklaata oli lisäksi ohjeessa yhteensä hiukan hullumaiset 610g, joten itse tein ganachea aavistuken vähemmän, jotta selvisin kolmella 200g:n levyllä :) Komea kakku oli lopputuloksena, ja suklaamousse oli taivaallista! Ei silti reseptinä jää minulle suosikkeihin, toisin kuin pari muuta kakkuasi ;)
VastaaPoistaGluteenittomat jauhot käyttäytyvät kakussa erilailla, joten sen vuoksi kakusta saattoi tulla hieman kuiva, myös tuo isompi vuoka voi vaikuttaa paistoaikaan.
PoistaKaikkea ganachea ei tarvitse suinkaan kaataa kakun päälle, mikäli vaikuttaa, että sitä on liian runsaasti.
Olen yhdistänyt tähän kakkuun kakkupohjan, täytteen ja kuorrutuksen omista resepteistäni ja sattumalta suklaan yhteismääräksi tuli tuo 610g, enkä asiaa sen tarkemmin pohtinut. Hienoa kuitenkin, että selvisit kolmella suklaalevyllä.
Moikka!:) Täälläkin yks leipuri:) Tätä mietin parin viikon päähän mun 18v synttäreille,mutta miten toi suklaa ja mustikka sopii yhteen? En oo nimittäin koskaan kokeillu!:)
VastaaPoistaSuklaa ja mustikka sopivat erittäin erittäin hyvin yhteen! :)
PoistaJoo kokeilin tätä viikonloppuna ja tuli kyllä älyttömän hyvää!! :)
PoistaHei! aivan todella hyvän näköinen kakku! Kokeilin tätä, niin miksi minun suklaamousse aivan lässähti, vaikka pidin sitä jääkaapissa pari tuntia jäähtymässä ennen vatkaamista? kakku ei pysy yhtään koossa.......
VastaaPoistaVoi olla, että suklaamousse ei ollut tarpeeksi kylmää, kun aloit sitä vaahdottamaan. Toinen syy voi olla se, että vaahdotit moussea liikaa, jolloin se ikään kuin alkaa erottumaan ja lässähtää. Toivottavasti ensi kerralla onnistuu! Mukavia leivontahetkiä! :)
PoistaOlen tekemässä tätä kakkua viikonlopuksi ja mietin tässä, että onnistuuko tuo suklaamousse myös valkosuklaasta?
VastaaPoistaEn uskalla luvata täysin, mutta kyllä pitäisi onnistua. Valkosuklaa on hieman pehmeämpää kuin tumma suklaa, joten moussesta ei välttämättä tule yhtä kovaa. Valkosuklaa on myös makeampaa kuin tumma suklaa, joten sekin kannattaa ottaa huomioon. Mukavia leivontahetkiä!
Poistamoikka! olen tekemässä kakkua viikonloppuna ja mietin, että millä voisin kakun koristella? kun tähän aikaan vuodesta ei ole tuoreita marjoja saatavilla...
VastaaPoistaSuklaarouhe/lastut käyvät hyvin! Suklaamoussea voisi säästää myös ja esimerkiksi pursottaa ruusukkeita kakun pintaan :) toivottavasti näistä oli apua!
PoistaOnko paras tehdä edellisenä päivänä kylmään vai parempaa tuoreeltaan jos tekee tarjoilupäivänä ?
VastaaPoistaEhdottomasti suosittelen tekemään kakun etukäteen, jotta se kerkiää mehustumaan hyvin! :)
PoistaHei!
VastaaPoistaKaivoin vanhan blogikirjoituksen esille ku muistin että täältä löytyy juuri Mummulle oiva syntymäpäiväkakku!
Todella hyvältä näyttää ja itse mustikan sekä suklaan suurfanina odotan innolla. ��
Mietin vaan tässä että kun tuo on tehty 18cm vuokaan ja itse tekisin "perinteiseen" 24cm vuokaan. Lisäänkö jokaista ainesta tietyn määrän vai miltä kakku näyttää 24cm vuossa?
Tuohon 18cm tehtyyn vuokaan kakusta tulee melko korkea, kolme täyteväliä, joten jos et lisää aineksien määrää lainkaan, saat ehkä yhden tai kaksi ohutta täyteväliä isompaan vuokaan tehtynä.
PoistaArvioisinkin, että 24 cm tehtävään vuokaan voisit tehdä taikinan puolitoista kertaisena. Kakkupohja ei ole perinteinen sokerikakkupohja, josta olisi helppo laskea munien määrä vuoan kokoon. Mutta uskoisin puolitoista kertaisen pohjan riittävän :) voithan halutessasi tehdä koekakun, jotta varmistut määristä :)
mahtavaa kuulla, että kokeilet reseptiäni! Kysy ihmeessä, jos jotain jäi epäselväksi.
Mukavia leivontahetkiä Kristiina!
Heippa! Kuinka monelle hengelle kakku on?
VastaaPoistaArvioisin kakun riittävän hyvin 10-12 hengelle :) Suklaakakut ovat aina täyttävämpiä ja tämä kakku on myös melko korkea :)
PoistaVoikohan kakkupohjan paistaa pellillä, koska nyt ei löydy takoitukseen sopivaa vuokaa vaan leikkaan levystä sitten oikean kokoiset palat? Mitenköhän vaikuttaa paistolämpötilaan tai aikaan pellillä paisto? Uskoisitko, että taikina määrä on sopiva normaalille uunipellille?
VastaaPoistaKiitos kysymyksestäsi :) Voit paistaa kakkupohjan pellillä, lämpötila voi olla sama, mutta paistoaika vähenee huomattavasti! En osaa sanoa tarkkaa aikaa, mutta kokeile pohjaa jo vaikla vartinkin paiston jälkeen :)
PoistaArvioisin taikina riittävän normaalille uunipellille. Toivottavasti kakkusi onnistuu :)
-Hanna