3.9.2014

PRINSESSAKAKKU

Kun aika ei vain yksinkertaisesti riitä kaikkeen, on pakko luopua jostain. Olette varmaankin jo huomanneet hiljaisuuden blogissani. Nyt on täytynyt keskittää ajatukset kouluun ja tuleviin kirjoituksiin sekä muihin henkilökohtaisiin asioihin. Oman vointini vuoksi leivontaan tai bloggaamiseen ei nyt yksinkertaisesti ole ollut mahdollisuutta tai oikeastaan edes intoa kaiken keskellä. Parin viikon ajan leivonta on saanut siis olla täysin tauolla. Leipoessani prinsessakakkua tuon parin viikon tauon jälkeen muistin taas miten paljon leipomista rakastankaan! Olen nimittäin huomannut, ettei leipominen saa olla pakotettua vaan sen täytyy tuntua hyvältä, jotta pystyn nauttimaan siitä. Tämän vuoksi tunsin lyhyen tauon oikeaksi näille menneille viikoille. Hidas/epäsäännöllinen bloggaustahti tulee jatkumaan valitettavasti vielä seuraavan kuukauden ajan, sillä en halua liian monen asian kasautuvan päälleni, jotta voimia muihinkin asioihin jää riittävästi. Toivottavasti ymmärrätte siis pienen syyshiljaisuuden!

Prinsessakakku on Ruotsista lähtöisin oleva marsipaanikuorrutteinen kakku. Kakku kätkee sisällensä vaalean kakkupohjan, vaniljaista kermaa sekä vadelmia. Kakussa on vadelmahillon lisäksi survottuja vadelmia, jotka tuovat kirpeyttä ja tekevät vadelman mausta vielä voimakkaamman. Vadelmien kirpeys sopii hyvin yhteen makean kerman ja marsipaanin kanssa. Yhdistelmä on oikeastaan täydellinen, ja sen vuoksi pidin reseptin yksinkertaisena, enkä poikennut alkuperäisestä makumaailmasta. Kermavaahto pehmittää marsipaanikuorrutteen melko nopeasti, joten kakku on hyvä kuorruttaa tarjoilupäivänä!

Prinsessakakkuun saa helposti kauniin muodon laittamalla täytettä enemmän keskelle, jotta reunat jäävät matalammiksi. Lisäksi marsipaanin alle tulevan kerman voi levittää kakun päälle korostaen pyöreää muotoa. Tein instagramiin videon, jossa näkyy 15 sekunnissa prinsessakakun valmistaminen. Instagramiin pääset painamalla tästä tai sivupalkista olevasta kuvakkeesta.


KAKKUPOHJA  (halk. 20cm)
4 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
leivinjauhetta

KOSTUTUS
maitoa
vaniljasokeria

TÄYTE JA KUORRUTUS
noin 6dl vispikermaa
tomusokeria
vaniljasokeria

noin 200g vadelmahilloa
100g (pakaste)vadelmia

noin 500g marsipaania

Valmista kakkupohja. Ota kolme samankokoista/samanlaista lasia. Riko ensimmäiseen lasiin kananmunat. Laita toiseen lasiin saman verran sokeria. Laita kolmanteen lasiin saman verran jauhoja, josta 2/3 osa vehnäjauhoja ja 1/3 osa perunajauhoja. Laita jauhojen joukkoon myös leivinjauhetta (neljään munaan 0,75tl leivinjauhetta). Kaada munat ja sokeri samaan kulhoon ja vaahdota kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun taikinasta jää hetkeksi kuvio pinnalle. Lisää jauhot siivilöiden joukkoon. Nostele nuolijalla taikina tasaiseksi. Kaada voideltuun ja jauhoitettuun vuokaan (halk. 20cm). Paista 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 45-55 minuuttia. Kakku on kypsä, kun keskelle työnnetty tikku pysyy puhtaana. Anna kakun jäähtyä.

Valmistele täytteet. Vatkaa täytteeksi tuleva vispikerma kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahdotuksen loppuvaiheessa tomusokeria ja vaniljasokeria joukkoon. Laita vadelmat kulhoon ja painele vadelmien rakennetta haarukan avulla rikki. (Anna pakastevadelmien sulaa jonkun aikaa ennen survomista. Ulkomaalaiset pakastevadelmat täytyy kuumentaa ennen käyttöä)

Kokoa kakku. Kostuta maidon ja vaniljasokerin seoksella alinta kakkupohjaa. Levitä ohut kerros hilloa ja sitten survottuja vadelmia. Lisää vadelmien päälle  kermavaahtoa niin, että kakun keskiosaan tulee korkeampi kerros kermavaahtoa. Laita uusi kakkupohja päälle ja painele varovasti reunoilta hieman matalammaksi. Kostuta ja täytä samalla tavalla kuin edellinenkin kerros. Laita viimeinen kakkupohja päälle ja painele taas reunoilta hieman matalammaksi. Kostuta ja levitä vielä ohut kerros hilloa. Levitä loput/tarvittava määrä kermavaahdosta kakun pinnalle kauttaaltaan tarttumapinnaksi marsipaanille. Voit korostaa kakun pyöreää muotoa levittämällä kermaa paksumman kerroksen kakun päälle pyöreään muotoon. Kauli marsipaani ohueksi levyksi tomusokeroidulla pinnalla. Siirrä marsipaanilevy varovasti kakun päälle ja leikkaa ylimääräinen marsipaani reunoilta veitsen avulla varovasti pois. Siivilöi pinnalle halutessasi tomusokeria ja viimeistele sokerimassakukalla. 






11 kommenttia:

  1. Tsemppiä kirjotuksiin! Mitkä aineet sulla on edessä?

    VastaaPoista
  2. Kaunis prinsessakakku ja kuvat! Hyvää syksyä. :)

    VastaaPoista
  3. Voihan prinsessakakku! Aivan ihanaa ja yllättävän vaikea, vaikkakin niin yksinkertainen :) Olet onnistunut hyvin :)

    http://ellysinbakemyday.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, prinsessakakkuun on yllättävän haastavaa saada tuo kaunis muoto aikaiseksi! :)

      Poista
  4. Upean kakun olet tehnyt :) itsekin tätä kakkua teen juhliimme. Onnea kirjoituksiin. Ihanat sivut Sinulla, Seija-mummu-kotileipuri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Prinsessakakku toimii vuodesta toiseen aina yhtä hyvin! :) Kiitos kommentistasi! :)

      Poista
  5. Moni luulee prinsessakakun olevan todella helppo tehdä, mutta siinä on kyllä jonkun verran haastetta! :)

    VastaaPoista
  6. Leivo tää kookos-suklaakakku: http://www.k-ruoka.fi/reseptit/suklaa-kookoskakku/

    VastaaPoista
  7. Monellekko hengelle tästä riittää?:) pitäisi leipoa 25 hengelle riittävä prinsessakakku parin viikon päästä.. uskaltaako esim lisätä kerroksen ja tehdä 24cm halk. vuokaan, vai tuleekohan kakusta kohtuuttoman ison ja kömpelön näköinen?:/

    VastaaPoista