11.8.2014

VAIHEKUVAT: SOKERIMASSAKUKKIEN TEKO

Tein yhtenä päivänä sokerimassasta kukkia varastoon myöhempää tarvetta varten. Samalla kuvasin vaihekuvia, siitä miten itse teen tämän tyyppisiä kukkia. Kukkien teossa voit olla luova ja käyttää niitä tarvikkeita joita kotoasi löytyy. Leivontaan erikoistuneista liikkeistä löydät halutessasi erikoistyovälineitä, jotka voivat auttaa työskentelyäsi. Palasella vaahtomuovia ja pyöreä kärkisellä työkalulla pääset hyvin alkuun. 

Kukat on hyvä kuivattaa pienissä kuopissa oikeanlaisen muodon saamiseksi. Itselläni ei ole mitään erillisiä kuivatusalustoja, joissa voisin kuivattaa kukat. Olin pitkän aikaa jo kuivattanut kukat milloin missäkin astiassa tai itse valmistetuissa vinoissa foliokipoissa, kunnes yhtenä päivänä tomaatti mullistikin maailmani. Keksin, että käärimällä tomaatin kelmuun ja painamalla sitä folioon samalla, kun toisella kädellä painaa foliota tomaattia vasten, niin saa aivan loistavia sopivan kokoisia kuppeja. Mikäli teet pienempiä kukkia käytä esimerkiksi kirsikkatomaatteja tai jättikukkia tekemällä omena voi olla oiva apuri! Vain mielikuvitus on rajana kukkien teossa! 
KUIVATUSALUSTA
foliota
kelmua

SOKERIMASSAKUKAT
sokerimassaa
kukkamuotti
pyöreä kärkinen työkalu
vaahtomuovia
sokerikuorrutetta/pikeeriä 
unikonsiemeniä/strösseliä ym.

Tee kukkia varten kuivatusalusta. Ota pala foliota ja tee siihen sormin tai jonkin sopivan tavaran avulla haluamasi kokoisia kuoppia. Itse kelmutin tomaatin ja painoin sen avulla folioon kuoppia tukien toisella kädellä alta. Laita valmiin foliolevyn päälle vielä pala kelmua. Halutessasi kuivata kukat muotoon muussa sopivassa astiassa tai muotissa.

Tee sokerimassakukat. Pehmitä sokerimassaa tarvittaessa käsissä, jotta siitä tulee joustavaa ja pehmeää. Kaulitse sokerimassa mahdollisimman ohueksi levyksi. Käytä tarvittaessa apuna hieman tomusokeria tarttumisen estämiseksi. Painele kukkamuotilla sokerimassalevystä kukkia. Ole huolellinen, ettei massa jää missään vaiheessa alustaan kiinni.

Siirrä kukka vaahtomuoville. Ohenna kukan terälehteä varovasti pyöreäkärkisellä työkalulla tekemällä kevyttä edestakaisin liikettä. Samalla saat aikaan terälehdelle kuperaa muotoa. Toista sama jokaiselle terälehdelle. 

Siirrä varovasti valmis kukka foliokippoon. Asettele tarvittaessa terälehtiä vielä haluamaasi muotoon. Tee lisää kukkia samalla tavalla. Kerrostetun kukan saat tehtyä laittamalla nokareen pikeeriä/sokerikuorrutetta (värjää halutessassi seos saman väriseksi kuin kukka) kukan keskustaan ja siirtämällä varovasti toisen kukan sen päälle. Tee kukan heteet sipaisemalla aavistuksen verran pikeeriä/sokerikuorrutetta kukan keskustaan ja ripottelemalla siihen esimerkiksi unikonsiemeniä. Anna valmiiden kukkien kuivua ja kovettua rauhassa, ennen niiden siirtämistä esimerkikis kakun päälle.

10 kommenttia:

 1. Kiitos tästä, onpa kauniita kukkia! Eikä ole kovin monimutkainen prosessi :)

  VastaaPoista
 2. Voitko joskus leipoa suklaakookoskakun? Sillä se olisi kiva juhlissa. :)

  VastaaPoista
 3. Hei!
  Kivoja ohjeita sinulla blogissa. Pieni toive olisi, että laittaisit postauksiin kuvia myös kakkujen sisällöstä, erityisesti täytekakkujen kohdalla olisi kiva nähdä, miltä täytteet sisällä näyttävät. Pelkästä kakun ulkopuolesta kun ei välttämättä saa käsitystä koko komeudesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta! Aina kun mahdollista yritän ottaa kakkujen sisällöstä myös kuvaa! :)

   Poista
 4. Pystyykö kukat tehdä jo päivää aikaisemmin valmiiksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Kiitos kysymyksestäsi! Kukat on nimenomaan hyvä tehdä vähintään vuorokautta aikaisemmin, jotta ne kerkiävät kuivua ja kovettua. Tuolloin ne on helppo siirtää kakun päälle! :) kukat säilyvät myös pitempiäkin aikoja rasiassa suojattuna!

   Poista