12.7.2015

RAPARPERI-JUUSTOPIIRAS

Nyt olisi luvassa vielä yksi raparperiaiheinen reseptipostaus. Halusin tehdä juustokakusta matalamman piirakkaversion, joka myös kypsyisi uunissa hitusen nopeammin kuin korkeammat kakut. Raparperi raikastaa kivasti täyteläistä juustomassaa ja keksipohjaa. Matalan kypsennyslämpötilan ansiosta juustomassasta tulee upean silkkinen ja pehmeä. Raparperikauden ulkopuolella voit lisätä juustokakkumassaan esimerkiksi pakastemarjoja tai hilloa. 

Juustokakuthan ovat parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, mutta meillä kyseisestä piirakasta oli kuitenkin samana iltana jäljellä enää neljäsosa. Vaikka jääkaappikylmänä juustokakku onkin ihan omaa luokkaansa, niin oli se kuitenkin aika nautinnollista syödä silkinpehmeää, vielä hieman tutisevaa ja lämpöistä juustokakkua heti uunista oton jälkeen! 


RAPARPERIHILLOKE
3-4 isoa raparperin vartta (noin 4dl pilkottua raparperia)
0,5dl hillosokeria

POHJA (piirakkavuoka halk. 27cm)
200g digestivekeksejä
100g voita

TÄYTE
150g maustamatonta tuorejuustoa
250g mascarponejuustoa
2 kananmunaa
1dl maustamatonta jugurttia
1dl kuohukermaa
1,5dl sokeria
2rkl sitruunamehua

Aloita valmistamalla raparperihilloke. Pese raparperin varret huolellisesti. Pilko sen jälkeen raparperit pieniksi kuutioiksi. Laita palaset kattilaan yhdessä hillosokerin kanssa. Keitä hilloketta varovasti sekoitellen, kunnes raparperipalat ovat pehmeitä, mutta pysyvät vielä muodossaan. Jätä jäähtymään ja valmistele sillä välin muut piirakan osat.

Valmista pohja murskaamalla keksit hienoksi muruksi monitoimikoneessa tai pussissa kaulimen avulla. Sulata voi ja kaada keksimurujen joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Painele seos tasaisesti piirakkavuoan pohjalle ja hieman myös reunoille. Paista pohjaa 175 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Valmista täyte.

Valmista täyte notkistamalla tuorejuustoa ja mascarponea hetki kulhossa vispilän avulla. Lisää kananmunat ja jugurtti. Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi kuohukerma, sokeri ja sitruunamehu. Sekoita. Kaada täyte esikypsennetyn pohjan päälle. Lisää vielä raparperihilloke pieninä nokareina täytteen päälle. Paista 160 asteisen uunin keskitasolla 50 minuuttia. Sammuta sitten uuni. Jätä piiras lepäämään uuniin vielä 30 minuutiksi. Valmiin piiraan keskusta saa tuntua hieman hytisevältä, sillä jäähtyessään se tiivistyy hieman. Anna piiraan jäähtyä rauhassa ennen leikkaamista. 






2 kommenttia: