5.7.2016

EHKÄ PARHAIMMAT SKONSSIT

Tänään on taas tiistai ja alle 30 min reseptin vuoro. En tiedä, miksi olin kuvitellut, että skonssien tekemiseen menisi useampikin tunti taikinan kohotuksen tai muun vuoksi. Selaillessani reseptejä huomasinkin niiden olevan itseasiassa ihan super nopeita valmistaa, sillä taikina vain sekoitetaan kevyesti, skonsseja ei kohoteta eikä paistokaan vie kuin kymmenen minuuttia. 

Tein skonssit Leibomo Limbun paljon kehuja saaneella reseptillä. Vaikka skonssit ovatkin yksinkertaisia ja todella helppotekoisia, niin en lähtisi tekemään näitä kuitenkaan ilman reseptiä, sillä kaikki kaikessa  on niiden rakenne. Se on parhaimmillaan todella pehmeä, murea ja kuohkea ja pahimmillaan taas kuiva, tiivis ja kuminen. Veikkaampa, että jokainen meistä on joskus syönyt noita jälkimmäisiä versioita ja ne ei todellakaan tee kunniaa oikeasti hyville skonsseille!

Ainessuhteiden lisäksi avain asemassa on taikinan käsitteleminen. Skonssien jujuhan piilee juuri siinä, ettei taikinaa vaivata lainkaan, jotta sitkoa ei muodostuisi. Olethan siis erityisen varovainen sekoittaessasi muotoillessasi taikinaa.
parhaat skonssit

itsetehdytskonssit

SKONSSIT (Leibomo Limbbu) noin 12-16 kpl riippuen koosta
4,75 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
0,75 rkl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
135 g kylmää normaalisuolaista voita 
2 dl piimää
(0,5 tl suolaa)

kuivattuja karpaloita
manteleita

voiteluun sulatettua normaalisuolaista voita

Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe ja ruokasooda. Pilko voi pieneksi ja nypi sormien avulla kuivien aineiden joukkoon. Lisää murumaiseen seokseen piimä ja halutessasi myös suolaa. Sekoita kädellä hyvin kevyesti.  Lisää joukkoon myös kuivattuja karpaloita ja manteleita (itse jätin puolet taikinasta maustamattomaksi ja toiseen osaan lisäsin karpalot ja mantelit). Älä puristele tai vaivaa taikinaa!

Nostele taikina leivinpaperin päälle ja taputtele kevyesti noin 2-3cm paksuiseksi levyksi. Ota ympyrämuotilla tai lasin avulla pieniä kiekkoja taikinasta. Voitele kiekot voisulalla. Paista 225 asteisessa uunissa noin 10-14 minuuttia kunnes ne ovat saaneet pintaan ja pohjaan kauniin värin.
itsetehdytskonssit

leibomolimbbu

Nauti skonssit esimerkiksi itse tehdyn nutellan tai raparperihillon kanssa! Skonssit ovat ehdottomasti parhaimmillaan heti uuni tuoreena, samana päivänä herkuteltuna!

   

1 kommentti:

  1. Hei, tämä on todella hyvä ohje skonssien tekoon. Olen kokeillut muitakin mutta tässä on aito brittiläinen maku ja todella ihana koostumus. Tällä ohjeella teen jatkossa aina.

    VastaaPoista