22.12.2012

Auringonkukka karpaloleipä "maailmanparas jouluaamun leipä"

Tämän alkuperäinen ohje on Helene Johanossonin Leipää-kirjasta. Muunsin kuitenkin ohjetta itselleni mieluisammaksi. Tämä leipä on taivaallisen makuista ja säilyy hyvin mehukkaana, tosin meillä kokonainen leipä katosikin jo parissa päivässä. Leivän valmistamiseen menee juuren lisäksi vielä pari päivää, joten kannattaa varata aikaa tarpeeksi, mutta kuitenkin itse leivän teko on todella helppoa ja yksinkertaista.



Vaihe 1, liotus
250g vettä
40g auringonkukan siemeniä
30g pellavansiemeniä
30g rukiinjyviä
30g seesaminsiemeniä
110g kuivattuja aprikooseja

Vaihe 2, leipominen
liotetut aprikoosit vaiheesta 1
liotetut siemenet ja jyvät vaiheesta 1
400g vettä
45g hiivaa
200g vehnäjauhoja
450g hienoja ruisjauhoja
150g tummaa siirappia
25g merisuolaa
60g kuivattuja karpaloita
(kaurahiutaleita)


Vaihe 1
Sekoita kaikki muut ainekset paitsi aprikoosit kulhossa ja anna seistä huoneenlämmössä vähintään 6 tuntia tai yön yli. Laita aprikoosit kulhoon ja laita vettä sen verran, että ne peittyvät juuri ja juuri. Anna seistä huoneenlämmössä 6 tuntia tai yön yli.



Vaihe 2
Valuta aprikoosit ja pilko pienemmiksi paloiksi. Sekoita liotetut siemenet ja jyvät muiden ainesten kanssa, paitsi aprikoosien ja karpaloiden kanssa. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia tai vähintään kaksinkertainen aika muun apuvälineen avulla. Taikinan pitää olla hyvin tahmeaa. Lisää valutetut ja pilkotut aprikoosit taikinaan. Lisää myös kuivatut karpalot ja halutessasi voit pienentää hieman myös niitä. Anna taikinan levätä kulhossa 30 minuuttia. Jaa taikina voideltuihin vuokiin. Minun taikina riitti kolmeen vuokaan, riippuen tienkin vuokien koosta ja siitä kuinka isoja leipiä haluaa. Ripottele päälle kaurahiutaleita ja anna kohota vedottomassa paikassa n. 2 tuntia. Aseta uuni 200 asteeseen. Laita leivät uuniin ja laske lämpötila saman tien 175 asteeseen. Paista leipiä runsas tunti tai kunnes sisälämpötila on n.100 astetta. Ota leivät pois vuoista ja anna niiden jäähtyä (säästin kuitenkin vuoat, sillä leivät kannattaa sujauttaa takaisin niihin). Jos haluat leivästä mehevän ja kiinteän, niin suositeltavaa olisi, että pakkaat leivät tiiviisti kelmuun ja anna niiden kypsyä yhden päivän ajan.




2 kommenttia:

  1. Ai että kuulostaa ja näyttää hyvältä! Harmikseni en vain omista yleiskonetta jolla vaivaaminen olisi kätevää ja kahden pienen lapsen äitinä ei aika riitä käsillä alustamiseen ja vaivaamiseen, ehtivät jo 5 minuutissa tekemään kodista kaatopaikan. :) Mutta, ehkä vielä jonain päivänä on aikaa niin silloin ehdottomasti kokeilen tätä reseptiä! Onnea muuten uuden blogin pystyttämisestä ja Hyvää Joulun odotusta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi:( Onneksi lapset kasvavat! :D Kiitos paljon ja Hyvää Joulua sinullekin!

      Poista