14.12.2012

Ruishapanjuuri

Pistin pari päivää sitten leipäjuuren alulle. Juurta täytyy ruokkia vähintään neljä päivää, joten leipien valmistus menee ensi viikkoon. 
Tässä kuitenkin ohjetta leipäjuuren tekoon. (Helene Johanssonin Leipäkirja). 

Ruishapanjuuri

1. päivän aamu
Sekoita 60g hienoja ruisjauhoja ja 120g vettä. Peitä kelmulla tai kannella, ja jätä huoneenlämpöön.

1. päivän ilta
Ruoki juurta 60 grammalla vettä ja 60 grammalla ruisjauhoja. Sekoita. Peitä kelmulla tai kannella, ja jätä taas huoneenlämpöön.

2. päivän aamu
Ruoki juurta taas 60 grammalla vettä ja 60 grammalla ruisjauhoja. Tässä vaiheessa juuri on toivottavasti jo lähtenyt hiukan käymään ja voit siirtää sen jääkaappiin. Jos käymisprosessi ei ole alkanut, niin voit lisätä hieman raastettua omenaa tai pienen lusikallisen hunajaa taikka maustamatonta jugurttia. Jätä juuri vielä huoneenlämpöön.

3. päivän aamu
Ruoki juurta taas samalla lailla ja siirrä nyt viimeistään jääkaappiin.

4. päivän aamu
Nyt juuri on valmista käytettäväksi. Jos haluat kuitenkin säästää sen, niin säilytä sitä jääkaapissa ja ruoki pari kertaa viikossa.

Tällä hetkellä minä olen kakkospäivässä. Juuri oli lähtenyt käymään, eli se oli alkanut jo hieman kuplimaan, massasta oli tullut kuohkeampi ja siihen oli tullut melko voimakas tuoksu/haju :). Pystyin siis siirtämään sen saman tien jääkaappiin. 

Tässä juureni siis 2. päivänä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti