29.6.2013

Taivaallinen Aatoksen unelma

Tämä herkku on ollut koko meidän perheen suursuosikki monen monen vuoden ajan. Resepti on monen kymmenen vuoden takaa. Aatoksen unelma on kuin pavlova, mutta ne ovat ainakin nimetty eri henkilöiden mukaan, muuta eroa en niille tiedä, enkä keksi. Meidän perheessä on aina syöty Aatoksen unelmaa, ei pavlovaa. Aatoksen unelmassa yhdistyy ihanan rapea kuori ja pumpulin pehmeä vaahtokarkkimainen sisus, ihanuuden kruunaa kermavaahto, marjat ja hedelmät.

Vuodenajasta riippuen päälle voi laittaa kesällä tuoreita marjoja ja talvella tehdä hedelmäisen version. Tämä herkku on parhaimmillaan heti tai samana päivänä, sillä kerma ja marjat alkavat pehmittää marenkia. Herkkua kasattaessa on hyvä muistaa, että marenki saattaa sortua ja haljeta mikäli sen päälle tulee liikaa painoa kermasta, hedelmistä ja marjoista. Lemon curd kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä, halutessaan sen voi kuitenkin jättää pois ja laittaa pelkästään kermaa. 


Lemon curd
3 keltuaista
n. 2dl sokeria
2 sitruunan  mehu
yhden (luomu)sitruunan kuori
50g  huoneenlämpöistä suolatonta voita

Laita kattilaan kaikki paitsi voi. Kuumenna kunnes seos sakenee, koko ajan sekoittaen. Siivilöi halutessasi sitruunan kuoret pois ja jäähdytä seosta hieman viileämmäksi. Vatkaa pehmeä voi pieninä paloina jäähtyneen seoksen joukkoon. Laita kylmään jähmettymään. Säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

Marenki
5 valkuaista
ripaus suolaa
2,5 dl sokeria
2 tl omenaviinietikkaa
3tl maizenaa

Vaahdota valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Ota marenkivaahtoa hieman sormelle ja hiero sormia sitten yhteen. Kun vaahdossa ei tunnu enää sokerikiteitä, se on valmis. Lisää omenaviinietikka ja maizena. Älä enää vatkaa, sekoita vain kevyesti. Lusikoi massa pellille leivinpaperin päälle. Muotoile palettiveitsen avulla noin 8cm korkea ja 18cm halkaisijaltaan oleva ympyrä. Tee keskelle pieni syvennys kermalle ja koristeille. Paista n. 150 asteisessa uunissa vähintään tunnin  ajan. Mikäli marenki saa uunissa väriä, niin laske hieman lämpötilaa ja peitä leivinpaperilla. Marenki on valmista kun kuori tuntuu kovalta ja se irtoaa leivinpaperista. 

Päälle
2-4dl vispikermaa
vaniljasokeria
sokeria
marjoja ja hedelmiä

Vaahdota kerma, lisää pari lusikallista/oman maun mukaan lemon curdia ja sokeria. Pursota tai lusikoi marenkipohjan päälle ja koristele marjoilla ja hedelmillä.


10 kommenttia: