11.7.2013

Pieni macaronkakku

Tämä pieni, mutta melko korkea ja näyttävä kakku ei ole ihan helpoimpia mahdollisia leikattavia. Itseasiassa halusin vain testata tätä ideaa ja tärkeintä oli ulkonäkö ja maku, eikä niinkään käytännöllisyys. Suosittelen tekemään kakun halkaisijaltaan isompana, tai jättämään ainakin pari kerrosta pois. Täytteenä vadelmasuklaa-ganache ja päällä tuoreita marjoja. Tällä määrällä macarontaikinaa tulee kuusi 15cm halkaisijaltaan olevaa kiekkoa. Samalla määrällä tulisi noin kolme isompaa kiekkoa.


Älä turhaa pelkää macaronien valmistusta. Vaikka ne eivät ensimmäisellä kerralla kohoisi täydellisesti, niin seuraavalla kerralla onnistuu jo varmasti paremmin. Ja eihän ulkonäkö makuun vaikuta! Tärkeintä pohjien valmistuksessa on valkuaisvaahdon, tomusokerin ja mantelijauhon sekoittaminen yhteen. Tuolloin määräytyy taikinan paksuus, joka on macaronsseja tehdessä oleellinen asia! Tarkempia ohjeita on reseptissä. 

Macaron 
100g valkuaista
25g sokeria
elintarvikeväriä
110g mantelijauhetta (kuorituista manteleista)
200g tomusokeria

Sihtaa mantelijauhe sekä tomusokeri, ja sekoita ne hyvin keskenään. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita elintarvikeväriä vaahtoon ja värjää haluamasi väriseksi. Yhdistä valkuaisvaahto ja mantelijauhe-tomusokeriseos nuolijalla käännellen. Sekoita tasaiseksi massaksi. Jos sekoitat liikaa, taikinasta tulee liian löysää ja sitä ei voi enää pelastaa. Mikäli sekoitat liian vähän, macaroneihin jää pursotettaessa huippuja, jotka eivät laskeudu tasaisiksi. Sekoittamalla pysytyt siis määrittämään taikinan paksuuden. Testaa taikinan paksuutta laittamalla vähän massaa esim. leivinpaperin päälle. Pintaan pitäisi muodostua kevyt huippu, joka laskeutuu sileäksi ja tasaiseksi macaroniksi. Pursota ympyröitä leivinpaperin päälle (itse tein halkaisijaltaan 15cm). Anna pohjien levätä pöydällä vähintään vartin verran, kunnes niiden pintaan on muodostunut kalvo. Kokeile sormella varovasti macaronien pintaa, mikäli sormeen ei tartu taikinaa, niin ne ovat valmiita uuniin. Muista kuitenkin kopauttaa peltiä pari kertaa voimakkaasti pöytää vasten, jotta ilmakuplat lähtevät pois.


Paista 150 asteisessa uunissa, mikäli paistat useamman pellillisen samaan aikaan, voit käyttää kiertoilmaa. Paista pohjia noin 15-25 minuuttia, koosta riippuen. Kun kuorien pinta tuntuu kovalta ja ne irtoavat leivinparista, niin valmista on! Anna kuorten jäähtyä, ja siirrä sitten pelliltä pois. 

Vadelma-suklaaganache
4dl kuohukermaa
200g vadelmia
250g tummaa suklaata

Kuumenna kerma ja vadelmat kattilassa kiehumispisteeseen. Laita pilkottu suklaa kulhoon ja siivilöi kerma-vadelmaseos suklaan päälle. Sekoita tasaiseksi ja laita jähmettymään.

Lisää jähmettynyttä ganachea macaronspohjan päälle, joko pursottamalla tai levittämällä. Lisää täytettä uuden pohjan päälle ja nosta vasta sitten kerros paikoilleen. Koristele marjoilla. Mikäli ganache tuntuu liian kovalta, voit antaa kakun olla hetken huoneenlämmössä ennen tarjoilua.





22 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen ja kauniit värit! Joskus olen kuullut puheita macaron-kakusta, mutta tämä oli ensimmäinen jonka näen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla Taru! Pari kertaa olen itsekin tainnut nähdä kuvan tälläisestä ja nyt ajattelin, että testaan tälläistä itse. :)

      Poista
  2. Hyvä idea tehdä macaronseista jotain erilaista. Ihanalta näyttää ja myös varmasti maistuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä tulikin ihan kivan näköinen ja vähän erilainen. Makukin oli tosi hyvä, mutta aika tuhtia oli, sillä kerroksia oli niin monta!

      Poista
  3. Aivan ihana idea! :) Aivan saleen joku päivä tässä kesällä kokeilen jotain samankaltaista. Just yks päivä tein tosi onnistuneita rommi-kaneli-kardemumma -macaroneja ni niistä voisin tehä tähän tyyliin vaik kolmekerroksisen kakun tai jotain. Ihana idea :)

    www.ontheedgeofforever-siru.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, ja kaneli-kaardemumma macaronsit kuulostavat todella herkullisilta! Kolmikerroksinen kakku voisi olla hyvä ajatus :)

      Poista
  4. Voi miten kauniin näköinen ja varmasti myös makuinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Suklaa-vadelmatyätteen maku oli kivan raikas, mutta aika tuhti tulee näin monella macaron kerroksella :;

      Poista
  5. Onpa herkullisen näköinen kakku! Saatanpa joskus kokeilla. Kiitos jakamisesta.

    VastaaPoista
  6. Todella kaunis ja näyttävä kakku. Maistuisi kyllä :)

    VastaaPoista
  7. Aivan ihania herkkuja, olet taitava :)

    VastaaPoista
  8. tarvitseeko macaron kakkuun mantelia olen tullut allergiseksi mantelille mutta pidän macaroneista ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Macaronien pääraaka-aine on oikeastaan mantelijauhe. En tiedä pystyisikö sitä korvaamaan millään... Ehkä googlettamalla voisi löytyä :)

      Poista
  9. Millä tuollainen macaronkakku saadaan jaettua palasiksi kauniisti - sahalaitaveitsellä?

    VastaaPoista
  10. Oi miten IHANA IHANA blogi! Olet kyllä super taitava! :) ei ammattilaisetkaan pärjää sulle! Aurinkoista kevättä ja tsemppiä lukioon! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon! Olipa piristävää lukea tälläinen kommentti! :)

      Poista