22.12.2013

PIPARMINTTU-SUKLAAJÄÄDYKEKAKKU

Tämä kakku tulee löytymään meidän joulupöydästä tänä vuonna. Tein tämän kakun jo hyvissä ajoin pakkaseen, jotta jouluaattona kaikki olisi valmista. Meillä nämä ennakkoon tehtävät jälkkärit varsinkin joulun aikaan toimivat erittäin hyvin, sillä monesti äiti puuhailee keittiössä ruokien parissa päivän pari ennen joulua. Uskonkin ja ehkä jo kokemuksestakin tiedän, että jos me molemmat hämmennämme keittiössä yhtäaikaa, lopputuloksena tulee olemaan hieman liiankin kirjava soppa ;). Näin siis meillä!



Sain idean tähän kakkuun ruotsalaisesta leivontalehdestä, muokkasin reseptiä kuitenkin melko paljon. Suklaapohja on ihanan mehevä, tummasuklaatäyte täydentää kivasti piparminttutäytettä. Herkullista!  

POHJA (halk. 20cm)
100g voita
1,5dl sokeria
0,5dl kaakaojauhetta
ripaus suolaa
1dl maitoa
2 munaa

Sulata voi kattilassa. Lisää sokeri, kaakaojauhe, suola ja maito. Lisää sitten munat ja sekoita tasaiseksi. Kaada leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Varmista, että vuoka on tiivis, jottei massa valu pois vuoasta. Paista 175 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Pohja saa jäädä meheväksi. Mikäli pohja vaikuttaa liian korkealta, voit leikata sitä hieman ohuemmaksi.

PIPARMINTTUTÄYTE
2dl kuohukermaa
n. 100g piparmintun makuisia karkkeja (candy cane, marianne)
200g valkosuklaata
250g mascarponea

Kuumenna kuohukerma kiehuvaksi. Pilko piparminttukarkit pieneksi rouheeksi. Lisäää kiehuvan kerman joukkoon. Sekoittele seosta kunnes karkin palasen ovat sulaneet. Laita seos jääkaappiin tai pakastimeen, jotta saat sen kylmenemään. Kun kermaseos on kylmää, vaahdota se löysäksi vaahdoksi. Sulata sitten valkosuklaa ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vaahdota mascarpone ja lisää joukkoon jäähtynyt suklaa. Yhdistä vaahdotettu kermaseos ja valkosuklaa-mascarponevaahto keskenään. 

TUMMASUKLAATÄYTE
3dl kuohukermaa
250g mascarponea
150g suklaata 50%
tomusokeria

Sulata suklaa ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vaahdota kuohukerma löysäksi vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa mascarpone. Lisää suklaa mascarponen joukkoon. Yhdistä kermavaahto mascarponeseokseen. Lisää tarvittaesa tomusokeria. 

Kokoa kakku irtopohjavuokaan (halk. 20cm). Öljyä ja tomusokeroi vuoan reunat kevyesti, jotta kakku lähtee siisti irti. Laita kakkupohja vuoan pohjalle. Lisää suklaatäyte ja laita pakastimeen jähmettymään noin vartiksi, jotta piparminttutäytteen voi laittaa sen päälle. Lisää vartin kuluttua piparminttutäyte tummasuklaakerroksen päälle. Laita kakku pakastimeen vähintään viideksi tunniksi. Ota kakku hieman ennen tarjoilua huoneenlämpöön pehmenemään. 

Valmista halutessasi suklaakuorrutetta kakun päälle.

05dl kuohukermaa
100g suklaata

Sulata suklaa ja lisää kuohukerma joukkoon. Kuumenna tarvittaessa seosta hieman, jotta saat siitä tasaista. 








17 kommenttia:

  1. Nam näyttää erittäin hyvältä! :D Piparminttu varmaan tuo raikkaan maun kakkuun. :)

    VastaaPoista
  2. Näyttää todella herkulliselta, nuo karkkikepit kruunaa kyllä kakun, olen jotenkin ollut ihan hulluna niihin tänä vuonna. Tunkenut kekseihin, kakkuihin ja piparkakkutaloonkin, mutta ne vaan saa kaiken näyttämään jouluiselta. Kiva muuten ettei kaikki tee vaan piparkakunmakuisia jälkkäreitä (olen itsekin syyllistynyt tähän) :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin tein piparin makuisen herkun, mutta olet oikeassa, että välillä on kiva saada vaihtelua! :)

      Poista
  3. Näyttää aivan taivaalliselta! Sie se kyllä aina onnistut valitsemaan hyviä reseptejä tänne! :) Piparminttu ja suklaa on tosiaan aivan taivaallinen yhdistelmä ja esim Jenkeissä se ultimate joulucombo. Siellä piparminttu ja suklaa on ihan kaikkialla kahveista suklaaseen tähän aikaan vuodesta. Itsekin käytin just nyt viikonloppuna candy caneja joululeivonnassa omia jenkkiaikoja muistellen :)

    Tämä ohje menee ehdottomasti muistiin ja testattavaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kuinka kiva kuulla! Piparminttu ja suklaa sopii niin hyvin yhteen! :)

      Poista
  4. Oi sentään, on kyllä herkullisen näköinen!

    VastaaPoista
  5. Vau, tosi hienon ja herkullisen näköinen. Ihania kuvia! :)

    VastaaPoista
  6. Hei, eikö pohjaan siis tule jauhoja lainkaan?

    VastaaPoista
  7. hei! Olen tehnyt ja syönyt pelkästään liivatteella hyydytettyjä juustokakkuja. Miten tämä jäädytetty kakku käyttäytyy esim juhlissa, kun sen täytyy olla pitempään tarjolla lämpimässä? Voisiko kakun tehdä jääkaapissa hyydytettävän liivatekakun tapaan ja minkä verran liivatteita kannattaisi käyttää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietysti jääkytetty kakku alkaa sulamaan huoneenlämmössä ollessaan. Kakusta voisi toki tehdä liivate-version, mutta suosittelisin tekemään koekakun, jotta liivatteiden oikea määrä selviää. Uskoisin, että 3-4 liivatetta täytteisiin voisi riittää hyvin. :)

      Poista
    2. Hyvin onnistui ja oikein hyvänmakuinen kakku tuli! Ainut moka oli että aloitin vahingossa piparminttukerroksen tekemisestä eli täytteet tuli väärinpäin :D

      Poista
  8. Kakku on juuri työn alla, kuulosti niin herkulliselta, että täytyy kokeilla. Piparminttutäytteeseen käytin ranskanpastilleja. Kermasta tuli tietenkin ruskeaa, joten sävyerosta tulee tummasuklaatäytteen kanssa aika pieni. Olisi ollut parempi käyttää esim. Candy caneja visuaalisessa mielessä! Onneksi se ei makuun vaikuta ;)

    Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti onnistui hyvin! Ranskanpastillit toimivat varmasti hyvin, ja niinkuin sanoit, että ei se tosiaan makuun vaikuta jos väri on eri :)

      Poista