19.4.2014

VIDEO: PÄÄSIÄISEN MACARON-LEIVOKSET

Tänään hemmottelen teitä videolla pääsiäisen kunniaksi! Macaron – tuo  pieni ja kinkkinen, monelle päänvaivaa tuottava ihanuus! Toivottavasti video selkeyttäisi edes hieman macaronien valmistamista! Nämä macaronit ovat hieman isompia, lähemmäs seitsemänsenttisiä. Täytteenä on hyperherkullista passion curdia. Tällä kertaa viimeistelin macaronit tummalla suklaalla ja pistaasirouheella! Alla vielä uudelleen jo ennestäänkin blogissa oleva macaron-kuorien resepti. Passion curd on ainakin omasta mielestäni aika voimakkaan makuista, joten ohut kerros täytettä macaronien väliin riittää antamaan kivan raikkauden! 

Katsoo alempaa video, jossa valmistan macaronit!
MACARON-KUORET noin 10 isompaa tai noin 20 pienempää leivosta 
(Pariisilainen macaron-leivos -kirjasta)
100g valkuaista
25g sokeria
geelimäistä tai jauhemaista elintarvikeväriä
110g mantelijauhetta (kuorituista manteleista)
200g tomusokeria

PASSIONHEDELMÄ CURD
2 keltuaista
0,75dl sokeria
0,5dl hillosokeria
1,5dl siivilöityä passionhedelmää (n. 8 passionhedelmää)
200g huoneenlämpöistä pehmeää voita

KORISTELUUN
suklaata
pistaasipähkinöitä

Sihtaa mantelijauhe sekä tomusokeri, ja sekoita ne hyvin keskenään. Sihtaa tarvittaessa useampaan kertaan, jotta saat kaikki kokkareet pois! Vaahdota valkuaiset ja lisää sokeri pienissä erissä. Anna vaahtoutua kovaksi vaahdoksi. Lisää halutessasi elintarvikeväriä. Yhdistä valkuaisvaahto ja mantelijauhe-tomusokeriseos nuolijalla käännellen. Sekoita tasaiseksi massaksi. Jos sekoitat liikaa, taikinasta tulee liian löysää ja sitä ei voi enää pelastaa. Mikäli sekoitat liian vähän, macaroneihin jää pursotettaessa huippuja, jotka eivät laskeudu tasaisiksi. Sekoittamalla pystyt siis määrittämään taikinan paksuuden. Testaa taikinan paksuutta laittamalla vähän massaa esim. leivinpaperin päälle. Pintaan pitäisi muodostua kevyt huippu, joka laskeutuu vähitellen sileäksi ja tasaiseksi pinnaksi. Pursota massasta haluamasi kokoisia ympyröitä. Kopauta peltiä pari kerta voimakkaasti pöytää vasten, jotta ilmakuplat lähtevät pois. Anna macaron-kuorien levätä pellillä vähintään vartin verran, kunnes niiden pintaan on muodostunut kalvo. Toisinaan kolvon muodostuminen saattaa kestää lähemmäs tunnin verran esim. ilmankosteudesta riippuen. Kokeile sormella varovasti macaronien pintaan muodostunutta kalvoa, mikäli sormeen ei tartu taikinaa, ne ovat valmiita uuniin. Paista 150-asteisessa uunissa alatasolla, mikäli paistat useamman pellillisen samaan aikaan, voit käyttää kiertoilmaa, tarkista tuolloin oman uunisi oikea lämpötila! Paista noin 15-25 minuuttia, kuorien koosta riippuen. Kun kuorien pinta tuntuu kovalta ja ne irtoavat leivinparista, niin valmista on! Anna kuorten jäähtyä, ja siirrä ne sen jälkeen varovasti pois pelliltä. 

Valmista passion curd sekoittamalla kaikki muut ainekset kattilassa paitsi voi. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen ja anna seoksen paksuuntua. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaahdoksi ja lisää huoneenlämpöinen passiohedelmäseos joukkoon koko ajan vatkaten. Täytä macaronit pursottamalla  tai levittämällä täytettä ohut kerros.

Viimeistele macaronit halutessasi sulatetulla suklaalla sekä pistaasirouheella.

mikäli video näkyy rakeisena, paina linkkiä:









12 kommenttia:

  1. Miten iiiihana video taas kerran!!
    Nyt tuli kyl sellanen fiilis, et jos itekkin leipois näitä ranskan herkkuja... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Macaronit on kyllä niin ihania! Niihin ei kyllästy koskaan! :)

      Poista
  2. Upeita! Itse vasta viime viikolla kokeilin macaronseja ensimmäistä kertaa, mutta tuota passion-pistaasi-yhdistelmää on kyllä testattava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse rakastan passionhedelmää ja sen voimakasta makua! Pistaasi sopii näihin macaroneihin loistavasti!

      Poista
  3. Näyttipä helpolta! Pitääpä itsekin kokeilla joku päivä tehdä. Tuo video oli tosi kiva ja havainnollistava. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taikinan tekee itseasiassa melko nopeasti! Kuivuminen vie melkeimpä eniten aikaa :) Kiva, että videosta oli apua! :)

      Poista
  4. Tänään on täälläkin leivottu macaronseja! Tuo video on tosi havainnollistava, ja näkee kyllä että on ennenkin tehty. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinkin jo katsomassa blogistasi macaron-leivoksia! Nehän onnistuivat sinulta todella hyvin! :) Näitä on kyllä tullut tehny kerta jos toinenkin!

      Poista
  5. Oho, luit ajatukseni. Tein macaronseja pääsiäiseksi ja ei ihan onnistunut toivotulla tavalla. Pakko kai kokeilla joskus uudestaan, kun nyt sai näin selkeät ohjeet=)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. atka harjoittelua! Varmasti toisella kerralla onnistuu jo paremmin ja toivottavasti videosta on edes jotakin apua! :)

      Poista
  6. Nam! Ja miten kaunis lopputulos. Mikä pursotin pussi/tylla yhdistelmä sinulla on marenkimassan pursotukseen videossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on ihan perus muovinen pursotuspussi. Tyllana mulla on reilun sentin kokoinen metallinen pyöreä tylla. Hieman pienemmällä tyllalla on helpompi pursottaa pienempiä macaroneja, mutta isompi tylla sopii hyvin isompiin macaroneihin! :)

      Poista