23.4.2014

APPELSIININKUORELLA MAUSTETTU BROOKIE

Tää on niin mun lempparia, suklaista, pehmeää ja rapeaa! Nyt olisi tarjolla sokeroiduilla appelsiininkuoripaloilla maustettua Brookieta. Ensimmäinen brookie-reseptini herättikin paljon keskustelua, sillä toisilla tämä onnistui ja toisilla ei. Monet pähkäilivät paistoajan kanssa. Toiset sanoivat, että 20 minuuttia riitti kun taas toisilla sen oli täytynyt olla paljon pidempään. Tämä brookie oli 24cm pyöreässä vuoassa uunissa n. 22 minuuttia ja jäähtymisen jälkeen se oli mielestäni täydellistä! Kommenteissa kävi ilmi, että lasivuoassa valmistetun brookien täytyi olla uunissa pidempään kuin metalllisessa vuoassa. Joku kertoi cookie-taikinan valahtaneen uunissa brownie-taikinan alle. Tähän reseptiin lisäsinkin cookie-taikinaan suklaaapalojen lisäksi sokeroituja appelsiininkuoripaloja tuomaan ikäänkuin vielä lisäpainoa, mutta ainakin itselläni tuo keksi osa pysyi edelleen pinnalla. Resepti on siis sama kuin tässä Brookie-postauksessa. Olen kuitenkin tehnyt reseptiin hieman tarkennuksia!

Uunivuoka noin 20x28cm tai pyöreä kakkuvuoka noin 24-28cm.
BROWNIE-TAIKINA
150g normaalisuolaista voita
125g suklaata ( tummaa- tai maitosuklaata)
2 munaa
2,5dl sokeria
1,5dl vehnäjauhoja
0,5dl kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta


COOKIE-TAIKINA
100g normaalisuolaista voita
0,5dl sokeria
1dl fariinisokeria
1 kananmuna
2dl vehnäjauhoja
0,5tl ruokasoodaa
100g karkeaksi pilkottua suklaata/suklaahippuja
4rkl sokeroituja appelsiininkuoripaloja

Valmista brownie-taikina laittamalla paloiteltu voi, pilkottu suklaa ja sokeri kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes suklaa ja voi on sulanut ja seos on tasaista. Ota kattila pois liedeltä. Kaada seos kulhoon, joka kestää vatkaamista. Lisää munat yksitellen sähkövatkaimella reilusti vatkaten. Jatka vatkaamista noin minuutin verran, kunnes seos muuttuu hieman vaaleammaksi. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe ja kaakaojauhe keskenään. Lisää ne taikinan joukkoon ja sekoita hyvin lastaa apuna käyttäen. Ota uunivuoka ja pala leivinpaperia. Tee leivinpaperista mytty ja avaa se, näin saat sen pysymään hyvin vuoassa. Vuoraa sen jälkeen vuoka sillä. Kaada taikina vuokaan ja valmista cookie-taikina. Voit valmistaa molemmat taikinat samassa kulhossa. 

Valmista cookie-taikina vaahdottamalla voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita sooda ja vehnäjauhot keskenään ja lisää sen jälkeen taikinaan. Voit samalla vatkata sähkövatkaimella pienellä teholla. Lisää lopuksi pilkottu suklaa sekä sokeroidut appelsiininkuoripalaset. Halutessasi jätä pari suklaapalaa taikinan päälle laitettavaksi. Laita lusikan avulla tai sormin taikinanokareita brownie-taikinan päälle. Voit myös levittää cookie-taikinan isoksi levyksi brownie-taikinan päälle. Nokareet saavat olla melko isoja. Lisää halutessasi vielä suklaapaloja taikinan päälle. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 20-30 minuuttia. Mikäli käytät lasivuokaa, täytyy brookien olla uunissa pidempään n. 40 minuuttia. Ole tarkkana paiston loppuvaihessa, jotta Brookie ei kypsy liikaa! Mikäli Brookie vaikuttaa mielestäsi turhan löysältä, niin anna sen olla vielä hetken aikaa uunissa. Tikkuun saa tarttua taikinaa ja pinnan pitää tuntua pehmeältä. Jäähtyessään taikina kypsyy ja tiivistyy kuitenkin vielä hieman! Anna jäähtyä hetken aikaa vuoassa ja nosta sitten valmis Brookie leivinpaperin avulla pois vuoasta. Herkuttele! 







16 kommenttia:

  1. Tein reilu kuukausi sitten brookieita eri ohjeella, jossa cookie- ja brownietaikinat sekoitettiin keskenään jo kulholla. Silloin ne eivät onnistuneet, mutta täytyypä kokeilla tätä reseptiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaisesta respetistä en olekaan koskaan aikaisemmin kuullut! Erikoisen kuuloinen, kun taikinat sekoitetaan keskenään ennen paistoa! Mutta, tällä reseptillä pitäsi onnistua :)

      Poista
  2. Mmm tuo brookie on kyllä niin herkkua, viikonlopun juhliin täytyy taas tehdä. Mietin, että pitäiskö laittaa vadelmia päälle tuomaan vähän jotain raikkautta, mutta ehkä vadelma kuitenki vaa pilaa suklaan ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oii! Vadelmat valmiin Brookien päällä voisi olla herkkua! :)

      Poista
  3. Onpas herkullisen näköinen :P

    Käy ilmoittamassa kakkusi Unelmakakku-kilpailuun niin voit päästä Pariisiin herkuttelemaan! :)
    http://www.raminkonditoria.fi/index.php/unelmakakku/

    VastaaPoista
  4. mmm nam tätä taidankin kokeilla viikonloppuna!

    VastaaPoista
  5. eihh olin jo unohtanu tän herkun ja nyt pitää ehkä tehdä taas.. :D ei muuten muttaku eka ottaa yhen palan ja sit tokan ja sit kolmannen ja..

    VastaaPoista
  6. Mmmm näyttääpä herkulliselta! Satuin eksymään sun blogiin ja täytyy sanoa, että taitava oot!! Näyttää upeilta herkuilta kaikki kakut, macaronsit ja muut herkut ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei miten ihana oikeesti lukea jotakin tälläistä!! :))

      Poista
  7. onko kakku parasta heti paiston jälkeen vai seuraavana päivänä tekeydyttyään esim jääkaapissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä aika makuasia! :) Itse tykkään syödä samana päivänä, kun taas jotkut pitävät siitä enemmän kylmänä! On kuitenkin hyvä muistaa, että antaa valmiin brookien jäähtyä ennen leikkaamista, jotta se pysyy kasassa paremmin, mikäli aikoo nauttia herkun saman tien! :)

      Poista
  8. täällä sama tyyppi, joka taisteli niiden valahtaneiden keksien kanssa.. pakko oli kokeilla vielä uudestaan, kun jäi hampaan koloon ja näin koeviikon päätteeksi makee maistuu!;) huomasin, että viimeksi taisi mennä ehkä siinä mönkään, kun kuumensin liian kuumaksi voin ja suklaan ja rasva erottui siitä. nyt kokeilin niin että ihan miedolla varovasti tein sen sokerisuklaavoi-seoksen. ja tadaa taikinasta tuli paksumpaa ja keksitkin pysyi päällä! :D aivan suussasulavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa! On tärkeää käyttää mietoa lämpöä sulatuksessa! :)

      Poista