12.6.2014

MAUKAS TIRAMISU GLUTEENITTOMALLA MANTELIMASSAPOHJALLA

Tein vaihtelun vuoksi tiramisuun mantelimassasta ja kaakaosta maukkaan gluteenittoman pohjan. Itseasiassa tämä kyseinen pohja on ollut perheessemme käytössä jo pitkään, mutta täällä blogissa se ei ole jostain syystä vielä ollutkaan. Tämä pohja toimii erinomaisesti myös hyydytettyjen juustokakkujen kanssa. Pohja on ihanan kostea ja pehmeä, se  myös antaa tiramisulle kivasti lisää makua!

Itse juustomassa tiramisussa on todella kuohkea ja silkkinen. Valkuaisvaahdon lisäämisen jälkeen massa tulee nostella tasaiseksi erittäin varovasti, jotta sen kuohkeus ja paksuus säilyy. Anna valmiin tiramisun mehustua ja jämäköityä jääkaapissa mielellään yön yli ennen tarjoilua. Tiramisu on vetäytymisenkin jälkeen lusikoitavan pehmeää, joten tämä kannattaakin tarjota kauniissa syvässä astiasssa. Mikäli haluat pohjasta hieman paksumman, voit valmistaa sen puolitoista kertaisena. Vuolemalla suklaasta lastuja terävän veitsen avulla viimeistelet tiramisusta näyttävän näköisen jälkkärin.
GLUTEENITON MANTELIMASSAPOHJA (24cm irtopohjavuoka)
300g mantelimassaa
2 kananmunaa
2rkl kaakaojauhetta

POHJAN KOSTUTUS
vahvaa kahvia+sokeria

JUUSTOMASSA (24cm pyöreä astia)
3dl vispikermaa
kpl valkuaisia
300g mascarponea
3 kpl keltuaisia
1dl sokeria
Amarettoa
Marsalaa

PÄÄLLE
kaakaojauhetta
suklaata

Valmista pohja. Pilko matelimassa pieniksi paloiksi ja laita kulhoon. Lisää samaan kulhoon loput ainekset ja vatkaa sähkövatkaimella voimakkaasti parin minuutin ajan kunnes seos on muuttunut tasaiseksi. Taikinaa tarvitse kuitenkaan vaahdottaa, riittää, että se on tasaista. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja voitele reunat kevyesti voilla. Kaada taikina vuokaan ja painele lusikkaa apuna käyttäen taikina tasaiseksi levyksi vuoan pohjalle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia. Pohja on valmis, kun kokeilutikkuun jää vain hieman mehevää taikinaa. Anna pohjan jäähtyä vuoassa.

Siirrä valmis pohja sopivaan astiaan ja kostuta kahvin ja sokerin seoksella. Pohjaa saa kostuttaa runsaasti, jotta siitä tulee erittäin mehevä. Laita sivuun odottamaan ja valmista juustomassa.

Valmista juustomassa vaahdottamalla kerma jämäkäksi vaahdoksi ja siirrä jääkaappiin odottamaan. Vatkaa valkuaiset puhtailla vatkaimilla kovaksi vaahdoksi ja siirrä sivuun. Vaahdota mascarpone ja sokeri kulhossa sähkövatkaimella notkeaksi. Lisää keltuaiset yksitellen joukkoon ja vatkaa seosta parin minuutin ajan kuohkeammaksi. Lisää Amarettoa ja Marsalaa sekaan. Maku laimenee hieman kerman ja valkuaisvaahdon lisäyksen jälkeen, joten lisää niitä tarpeeksi (Mikäli maustat massaa vielä lisää valkuaisvaahdon lisäyksen jälkeen, niin kuohkeus saattaa hävitä tiramisusta). Yhdistä sitten kermavaahto joukkoon kevyesti nuolijalla nostellen. Lisää lopuksi valkuaisvaahto parissa erässä kevyesti nuolijaa apuna käyttäen
Anna valmiin tiramisun levätä jääkaapissa yön yli. Koristele kaakaojauheella ja suklaalastuilla.  

6 kommenttia:

  1. Ai että kun näyttää hyvältä! Olenkin pari päivää tässä jo ajatellut että pitäisi taas tehdä jotain Tiramisuista (jossakin muodossa) eikä tämän näkeminen auta nyt yhtään :D

    Ihanaa että postaat myös gluteenittomia ohjeita! Itsekin olen meinaan viimeaikoina joutunut harjoittelemaan gluteenitonta leivontaa siskoni siirtyessä terveyssyistä gluteenittomaan ruokavalioon. Ei se onneksi ylivoimaista ole kaikkien gluteenittomien jauhoseosten/manteli-, peruna- ja kauratuotteiden kanssa mutta joissakin leivoksissa se huonositkoinen gluteeniton taikina on heittäytynyt aika kummalliseksi eikä lopputulos ole ollut ihan odotettu... :D On sitä onneksi matkaan mahtunut myös ihan totaalionnistumisiakin, hahaha! Mutta eipä näille rajoituksille mitään voi, tosin on se vaan niin ihanaa ja varmaa leipoa normijauhoilla! Anyways, kiitos tästä ja toivottavasti myös lisää gluteenittomia juttuja tulee jatkossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, onneksi kaupassa on nykyään saatavilla erilaisia gluteenittomia jauhoseoksia!

      Varmasti jossain vaiheessa tulee taas uusi gluteeniton resepti! :)

      Poista
  2. Hurmaavia! Nämä ovat kuin suoraan Pariisin arvostettujen mestareiden jälkiruokalistalta!
    On ilo serrata taitojasi!

    VastaaPoista
  3. Moikka! Ihanan taidokkaita juttuja sinulla täällä blogissasi! Olen tekemässä näitä tiramisuja annosvuokiin (snapsilaseihin) kuten sinullakin oli jossain aiemmassa postauksessasi. Oliko niissä pohja eri kuin tässä vai laitoitko ne siis myös uuniin vai miten ;)? Mitä annoskuppeja silloin käytit? Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiva, kun jätit kysymyksen :)

      Tein tosiaan omiin ylppärijuhliini tiramisuja pieniin annosvuokiin. Ne oli muuten tosi käteviä, sillä niitä pystyi nostamaan kylmästä pöytään aina sen verran kuin tarvitsi sillä hetkellä :)

      Mulla oli muistaakseni pohjana ihan kaakaolla maustettua kääretorttupohjaa, mutta tuo yllä oleva mantelimassapohja sopisi myös! Ja paistoin pohjan pellillä levynä ja otin pieniä paloja sitten valmiista pohjasta, jotka laitoin annosvuokien pohjille.

      Mulla oli tukusta saatavia muovisia snapsilaseja :)

      Jos joku vielä askarruttaa, niin kysy ihmeessä lisää!

      Poista