9.7.2014

MANSIKKAKERMAKAKUT JA VINKKEJÄ ONNISTUNEISIIN KERMAPURSOTUKSIIN

Nämä mansikkakermakakut menivät kesäisiin rippijuhliin tarjolle. Pursottelut ovat jäänet viime aikoina todella vähälle ja muistelenkin, että taisin tehdä kakkuun kermapursotuksia viimeksi vuosi sitten. Hieman siis kammoksutti ajatus pursotushommiin lähtemisestä. Toisaalta tämä oli kivaa vaihtelua sokerimassakakkujen tekemiselle ja en muistanutkaan kermakakkujen teon olevan näin hauskaa! Kakuissa on vaalea kakkupohja ja sisällä vaniljalla sekä passiontahnalla maustettua vispikermaa sekä tuoreita mansikoita.

Kakku on hyvin simppeli valmistaa, joten en kirjoittanut tähän postaukseen kovin yksityiskohtaista reseptiä, lähinnä vain ainesluettelon. Ajattelinkin jakaa tässä postauksessa hieman sellaisia vinkkejä, jotka olen kokenut hyviksi kermapursotuksia tehdessä. En siis tiedä ovatko ne täysin oikeita tapoja, mutta ne ovat ainakin sellaisia, jotka itse olen huomannut tärkeiksi kauniin lopputuloksen saamiseksi. Listasin nyt oikeastaan vaiheet todella tarkasti, joten listasta tuli pitkä (älkää säikähtäkö).

KAKKUPOHJA

KOSTUTUS
maitoa
vaniljasokeria

TÄYTE
vaahdotettua vispikermaa vaniljasokerilla ja tomusokerilla maustettuna
passion/sitruunatahnaa
tuoreita mansikoita

KUORRUTUS
vaahdotettua vispikermaa vaniljasokerilla ja tomusokerilla maustettuna
tuoreita mansikoita

Vinkkejä onnistuneisiin kermapursotuksiin!
 • Huolehdi, että kakku on sivuilta pystysuora, eikä siis kallellaan. Leikkaa tarvittaessa sahalaitaisella veitsellä varovasti sivuja suoremmiksi.
 • Käytä metallisia pursotusteriä muovisten pursotusterien sijaan. Näin lopputuloksena saattaa olla hiukan parempi pursotusjälki. 
 • Käytä pursotuksiin kovaksi  vaahdoksi vatkattua vispikermaa.
 • Mausta kerma tomusokerilla, sillä taloussokerista saattaa jäädä kiteitä näkyviin.
 • Kuorruta kakku paletti veitsen avulla kauttaaltaan ohuella kerroksella kermavaahtoa. Näin saat pursotukset paremmin pysymään paikallaan ja tarttumaan kakkuun paremmin. 
 • Tamppaa vaahdotetusta kermasta ilmaa pois lyömällä sitä nuolijalla kulhon reunoihin. Laita kermavaahto myös tiiviisti nuolijan avulla pursotuspussiin. Näin saat sileän pursotusjäljen. 
 • Käytä tarpeeksi isoa pursotinpussia, jotta saat suljettua pussin suun tiukasti kiinni, eikä kermaa pursu pussista pois. 
 • Älä laita pussiin liian suurta kermamäärää yhdellä kertaa, sillä kädet sekä huoneilma lämmittävät kermaa ja vaahto voi muuttua vetiseksi loppuvaiheessa. Paremman lopputuloksen saat säilyttämällä kermavaahtoa jääkaapissa ja laittamalla sitä vähitellen lisää pursotuspussiin. Mikäli kuorrutat isoa tai montaa kakku kerralla, voi olla tarpeen vaihtaa pursotuspussi jossain vaiheesssa uuteen puhtaaseen pursotuspussiin.
 • Aseta kakku sopivalle korkeudelle, jotta saat reunat pursotettua kauniisti. Esimerkiksi jalalliselle tarjoiluastialle tai tukevan pahvilaatikon päälle asetettua kakkua on helpompi pursottaa, sillä näin kakku on hieman korkeammalla.
 • Harjoittele esim. leivinpaperin päälle haluamaasi pursotusjälkeä ennen kakkuun siirtymistä.
 • Pursota tarpeeksi voimakkaasti, jotta kerma tarttuu kakkuun ja jäljestä tulee näyttävä.
 • Pyri tekemään nopeaa ja tasaista liikettä etenkin reunoja pursottaessa.
 • Pursota reunoihin tuleva kerma tarpeeksi korkealle, ihan kakun päälle asti, näin pursotukset eivät valahda. Päälle tulevat pursotukset peittävät kuitenkin reunapursotusten päätekohdat alleen. 


Saa kysyä mikäli joku kohta jää askarruttamaan!

Kakut on pursotettu Wiltonin 1M tähtityllalla. Reunat on pursotettu tekemällä nopeaa edestakaisin liikettä edeten alhaalta ylös. Päällinen on pursotettu tekemällä pidempää edestakaisin liikettä sivulta sivulle.
10 kommenttia:

 1. Niin ja kerman pitää ehdottomasti olla tosi kylmää että se näin ksähelteellä vaahtoutuu nätisti, eikä mene voiksi :) Tosi hyvät ohjeet :)

  http://ellysinbakemyday.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Tämä postaus on todella hyödyllinen, joten kiitos näistä loistavista vinkeistä! :)

  VastaaPoista
 3. Sori, kerron vielä pari pikku lisäystä. On myös tosi tärkee, et vaahto ei oo liian kovaa, pursotukset saattaa muuten lohkeilla ja katsii maustaa kerma vasta vatkauksen ihan loppuvaiheessa :)
  On muuten ihan älyttömän kauniit kakut !

  VastaaPoista
 4. Millä tyllalla olet pursottanut nuo kakun reunat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukea teksti, sillä siinä kerron, että käytin wiltonin 1M tyllaa.

   Poista
 5. Kiitos vinkeistä! Eritoten mua on aina ärsyttänyt ne ilmakuplat - nyt tiedän miten niitäkin pystyy välttämään :). Todella kaunis kakku! Perinteinen mansikkakermakakku on vaan niin ykkönen!

  VastaaPoista
 6. Moi Hanna! En muistanut yhtään että sinullakin olisi blogi ja nyt sen sattumalta löysin. Mulla on aina ollut ongelmia kerman kanssa mutta kokeillaan sun antamia vinkkejä! Kiva kesää :-)

  VastaaPoista