24.4.2016

VIETNAMILAISET RULLAT


Rullien tekeminen on melkoisen pikkutarkkaa puuhaa ja nyt todella ymmärrän miksi näillä on kaupassa hintaa useampi euro =D Pienelle porukalle nämä vamistuvat kuitenkin suhteellisen nopeasti ja rullien tekeminen on itseasiassa myös kivaa yhdessä puuhastelua. Jokaiselle voi antaa pilkottavaksi tietyn vihanneksen, jolloin esivalmistelut käyvät nopeasti. Hauskinta on ehdottomasti rullien kasaaminen, sillä täytteet kuultavat kaunisti ohuen riisipaperin läpi, joten täytteitä voi asetella kivoihin asetelmiin! Kuorimaveitsi tai juustohöylä on muuten tosi hyvä apuväline tässä, esimerkiksi avokadon tai retiisin saa ohuen ohuiksi suikaleiksi! 

Pääasiassa suolaiset rullat koostuvat usein salaatista, yrteistä kuten korianterista, tuoreista vihanneksista, riisinuudelista ja proteiinista kuten katkaravusta, tofusta tai ankasta. Tein kolmea eri makua: kasvis, muna-cashew ja katkarapu-chili. Rullien sisälle voi laittaa just sitä, mitä sä haluat! Kokeilin tehdä makeit versioita ja laitoin joihinkin sisälle nutellaa ja mansikoita!  Rullat on ehdottomasti parhaimmillaan heti tarjoiltuna, jotta salaatti ja muut täytteet pysyvät rapsakoina. Dippaa valmiit rullat esimerkiksi makeaan chilikastikkeeseen, kalakastikkeeseen tai soijaan.

Reseptien ainesmäärät ovat suuntaa antavia.

KASVIS (kaksi rullaa)
pari siivua porkkanaa
avokadoa
pari retiisiä
pari korianterin lehteä
pari salaatin lehteä
n. 5cm kevätsipulia
kourallinen riisinuudelia
2kpl riisipaperilevyä
pari vesikrassin oksaa

Pilko porkkanat ohuiksi tikuiksi. Voit ottaa juustohöylällä pitkiä suikaleita ja pilkkoa ne veitsellä pienemmiksi tikuiksi. Pilko myös retiisi ja avokado, käytä jälleen apuna kuorimaveistä tai juustohöylää. Leikkaa korianteri, salaatti ja kevätsipuli pieneksi. Keitä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Liota riisipaperilevyä lämpimässä vedessä, kunnes se on pehmeä. Laita riisipaperi leivinpaperin päälle ja asettele avokadosiivuja riisipaperin keskelle. Lisää päälle keoksi salaattia, korianteria ja kevätsipulia. Lisää myös porkkanaa ja retiisiä riisinuudelia.  Taita alareuna täytteiden päälle. Sen jälkeen taita sivut ja sitten rullaa tiukaksi rullaksi. Halutessasi aseta vesikrassin oksa taitteluvaiheessa rullan päähän, jotta se näkyy valmiista rullasta kauniisti.  

KATKARAPU-CHILI (kaksi rullaa)
n. 10kpl katkaravun pyrstöä (pakaste)
pala chiliä
pari korianterin lehteä
pari salaatin lehteä
n. 5cm kevätsipulia
pari retiisiä
kourallinen riisinuudelia
2kpl riisipaperilevyä
pari vesikrassin oksaa

Sulata katkaravut pussin ohjeen mukaan. Leikkaa chili, korianteri, salaatti, kevätsipuli ja retiisit ohuiksi siivuiksi. Keitä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Liota riisipaperilevyä lämpimässä vedessä, kunnes se on pehmeä. Laita riisipaperi leivinpaperin päälle ja asettele keskelle levyä katkarapuja ja chiliä. Lisää keoksi pilkottua korianteria, salaattia, kevätsipulia ja retiisiä. Lisää myös riisinuudelia. Taita alareuna täytteiden päälle. Sen jälkeen taita sivut ja sitten rullaa tiukaksi rullaksi. Halutessasi aseta vesikressin oksa taitteluvaiheessa rullan päähän, jotta se näkyy valmiista rullasta kauniisti.

MUNA-CASHEW (kaksi rullaa)
kananmuna
2rkl maitoa
suolaa
pippuria
cashewpähkinöitä
pari korianterin lehteä
pari salaatin lehteä
n. 5cm kevätsipulia
kourallinen riisinuudelia
2kpl riisipaperilevyä
pari vesikrassin oksaa

Sekoita kanamuna, maito, suola ja pippuri keskenään. Paista pannulla ohuita munakkaita. Anna jäähtyä ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Paahda pähkinät pannulla. Leikkaa korianteri, salaatti ja kevätsipuli ohuiksi siivuiksi. Keitä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Liota riisipaperilevyä lämpimässä vedessä, kunnes se on pehmeä. Laita riisipaperi leivinpaperin päälle ja asettele keskelle levyä keoksi munakkaan paloja, pilkottua korianteria, salaattia, kevätsipulia, cashewpähkinöitä ja riisinuudelia. Taita alareuna täytteiden päälle. Sen jälkeen taita sivut ja sitten rullaa tiukaksi rullaksi. Halutessasi aseta vesikressin oksa taitteluvaiheessa rullan päähän, jotta se näkyy valmiista rullasta kauniisti.


Riisipaperit saatu Fine Foodsilta.
2 kommenttia: