16.3.2013

Feta-sipuli-kesäkurpitsapiirakka

Harvemmin tänne blogin puolelle päätyy suolaisia leipomuksia, mutta näin lauantai-illan piristykseksi halusin kuitenkin lisätä tämän ohjeen. Olin päättänyt, että haluan käyttää sipulia, kesäkurpitsaa ja fetajuustoa, joten näistä aineksista lähdin valmistamaan piirakkaa. Taikinan voi tehdä jo paria viikkoa etukäteen pakkaseen odottamaan. Täytteen sipulin määrä voi kuulostaa aika runsaalta, mutta kypsyessään pannulla se kutistuu todella paljon.



Vuoan koko n. 26cm

Piirakkapohja
100g huoneenlämpöistä voita
1muna
 220g vehnäjauhoja
1dl juustoraastetta (emmental)
(ripaus suolaa)

Täyte
4 isohkoa keltasipulia tai salottisipulia 
1 kesäkurpitsa
fetajuustoa
kirsikkatomaatteja
2dl kuohukermaa
0,5dl maitoa
150g ranskankermaa
2 munaa
mustapippuria
paprikajauhetta
(suolaa)

Koristeeksi 
herneenversoja
fetajuustoa

Valmista pohja laittamalla kaikki ainekset samaan kulhoon. Nypi sormilla tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa, tee vain taikinasta kiinteää! Laita kylmään ja valmista täyte.

Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuumenna pannu ja lisää sipulit. Kuullota sipulit läpikuultaviksi ja pehmeiksi, älä kuitenkaan polta niitä. Halkaise pesty kesäkurpitsa neljään osaan ja pilko sitten n. 0,5cm paksuisiksi paloiksi. Lisää kesäkurpitsan palat kuullotettujen sipulien joukkoon ja anna pannun olla vielä minuutin verran lämmöllä, mausta pippurilla ja paprikajauheella. Kauli piirakkapohja ohueksi levyksi ja siirrä voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Kaada sitten sipuli-kesäkurpitsaseos pohjan päälle tasaisesti, ripottele fetaa seoksen päälle. Sekoita astiassa kuohukerma, munat, ranskankerma ja maito. Kaada sitten vuokaan. Lisää pinnalle halkaistut kirsikkatomaatit ja paista uunissa 200 asteessa n. 45-50 min kauniin kullanruskeaksi ja kunnes keskusta ei enää tutise vuokaa heiluttaessa. Anna jäähtyä ja koristele halutessasi herneenversoilla ja fetalla.






9 kommenttia:

  1. Mmm, tämän perusteella sanoisin, että postaa vaan kaikki suolaisetkin tekeleesi blogiin. Näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa! Kiitos Murska, enköhän jossain vaiheessa taas laita suolasta lisää tänne:)

      Poista
  2. Ihan tuli vesi kielelle noin ihanaa herkkua katsellessa. Itsekin tykkään sipulista sen verran että taidan kokeilla piirakkasi ohjetta ihan lähiaikoina :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Minun sipulini olivat aika ärhäköitä, niin sipulin maku oli aika voimakas, mutta jos pannulla vain kypsentää niitä tarpeeksi, niin niistä tulee hyvän makuisia :)

      Poista
  3. Hei, ihan super kiva blogi ja ootpa taitava! Iski hurja leipomisinspiraatio :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jevelin! Käväisin sinunkin blogissasi ja sekin vaikutti kivalta! Ei muuta kuin leipomaan!! :D

      Poista
  4. Ihan täydellisen näköinen suolapala saunaillalle!

    VastaaPoista
  5. Aivan tajuttoman hyvä piirakka! Eilen tein ja kaikki miltei syötynä :D Mehevä ja maukas. Kurpitsa jäi kivan pehmeäksi mutta silti rouskuvaksi.

    VastaaPoista