29.4.2013

Donitsit

 Kaikki blogit ovat nyt vapun aikaan pullollaan munkkeja ja donitseja, joten miksei minun blogini olisi myös. Nämä donitsit ovat nopeat valmistaa leivinjauheen ansiosta. Eli mitään kohotusaikaa ei tarvita. Alkuperäisen ohjeen otin Maku-lehden sivuilta, jota kuitenkin muokkasin hieman.


Donitsit n. 20kpl
50 g pehmeää voita
1 dl sokeria
yhden ison vaniljatangon siemenet
2 kpl munaa
6-7 dl vehnäjauhoja
2 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
2 dl kuohukermaa
0,5dl rypsiöljyä
(1/2 tl suolaa)

Uppopaistamiseen rypsiöljyä

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri+vaniljatangon siemenet. Lisää munat yksitellen ja vatkaa. Sekoita 5dl vehnäjauhoja, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää taikinaan vuorotellen jauhoja ja kermaa lastalla sekoittaen. Lisää sitten öljy. Mikäli taikina on liian löysää, lisää vielä jauhoja. Taikina on valmis kun se irtoaa kulhon reunoista hyvin, mutta on kuitenkin pehmeää. Kauli/painele taikina n.1cm paksuiseksi levyksi. Ota taikinasta esim. pyöreällä muotilla tai lasilla ympyröitä. Tee sitten ympyröiden keskelle esim. pullonkorkilla tai tyllan päällä reikä. Donitsit turpoavat uppopaistettaessa, joten tee reiästä tarpeeksi iso. Voit yhdistää jämäpalat ja tehdä niistä lisää donitseja.



Kuumenna öljy 170-180asteiseksi. Voit myös kokeilla öljyn lämpötilaa laittamalla sinne pienen palan taikinaa. Kun taikina alkaa saada väriä, niin öljy on tarpeeksi kuumaa. Uppopaista donitseja molemmilta puolilta noin 1-2 minuuttia, kunnes ulkokuori on kauniin kullan/vaaleanruskea. Laita valumaan ritälän tai talouspaperin päälle. 



Kiiltävä kinuskikuorrute
2dl fariinisokeria
2dl kuohukermaa
1rkl voita

Kiehauta fariinisokeria ja kermaa n. 15-20minuuttia. Laita lasiin kylmää vettä ja tiputa kinuskia pari tippaa veteen. Jos kinuski säilyttää muotonsa, se on valmista. Ota kattila pois liedeltä ja lisää voi ja sekoita.

Maitosuklaakuorrute
150g maitosuklaata
0,75dl maitoa

Kiehauta maito ja pilko suklaa pieneksi. Kaada maito pilkotun suklaan päälle ja sekoita tasaiseksi.


VAUHDIKASTA VAPPUA!

14 kommenttia:

  1. Onpas kauniin ja herkullisen näköisiä, täytyy tunnustaa, etten ole koskaan tehnyt munkkeja enkä donitseja, minulla on anoppi, jota näissä hommissa ei voita kukaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä on hyvä huilata ja syödä toisen valmistamia leivonnaisia=D

      Poista
  2. Ihania donitseja, ne ovat täydellisiä vappuna!

    VastaaPoista
  3. Aivan ihanan näköisiä, nyt tuli itsellekin kauhea munkkien/donitsienleipomisvimma :D Hyvää vappua sinullekin! :)

    VastaaPoista
  4. Todella herkullisen näköisiä donitseja!:) Hauskaa vappua!:)

    VastaaPoista
  5. Loistava idea tehdä donitseja noin, niin saa kaikista samanlaisia! =) Pitääpä itsekin jatkossa tehdä noin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä tavalla tosiaan ei tarvitse miettiä donitsien kokoa, muotilla vaan, niin kaikki ovat samankokoisia ja nopeasti valmista. :)

      Poista
  6. Ovatko nämä rakenteeltaan vähän kuin kaupan donitsit (esimerkiksi Vaasan Isoäidin donitsit), sellaisia donitsimaisia. :D Siis tiiviimpiä ja tavallaan... leivosmaisempia kuin hiivataikinasta tehdyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, nämä donitsit olivat sellaisia hieman tiiviimpiä, juuri sellaisia kuin kuvailit! :)

      Poista
  7. onko pakko laittaa noita vaniljatangonsiemeniä?

    VastaaPoista