11.12.2013

SYNTTÄRITARJOILUT: LIME-MARENKIPIIRAKKA

Tämä on ihanan raikas herkku! Täytettä kannattaakin maistella valmistusvaiheessa, jotta jokainen saa siihen mieleisensä limen tai sitruunan maun. Yksinkertaisesta ja simppelistä piirakasta saa näyttävän ja houkuttelevan näköisen irtopohjavuokaan tehtynä. Et tarvitse välttämättä irtopohjaista piirakkavuokaa, kakkuvuokakin käy loistavasti! Marenkipäällisen voi pursottaa kauniisti tai vaihtoehtoisesti lusikoida ihania kumpareita piirakan päälle!


POHJA (vuoka 24cm)
180g kaurakeksejä/digestivekeksejä
100g voita

Murskaa keksit pussissa tai tehosekoittimessa. Sulata voi ja kaada keksimurujen joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Painele keksimuruseos vuoan pohjalle ja reunoille taisaiseksi kerrokseksi. Valmista täyte. 

TÄYTE
1prk (400g) kondensoitua maitoa (ei kinuskiksi keitettynä)
5 keltuaista
noin 1/2dl sokeria
noin kolmen limen mehu

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Maistelemalla saat haluamasi limen ja sokerin määrän. Kaada täyte pohjan päälle. Kypsennä piirakkaa 175 asteisessa uunissa alatasolla noin 20 minuuttia, tai kunnes täyte tuntuu kiinteältä. Jäähtyessään piirakka jähmettyy vielä hieman. Laita valmis piirakka jääkaappiin kylmettymään. Mikäli käytät irtopohjavuokaa, kannattaa piirakka irrottaa siitä vasta kylmänä! Tällöin piirakan reunoista tulee siistit.

ITALIALAINEN MARENKI
300g sokeria
75g vettä
3 valkuaista

Keitä sokeri ja vesi 118-120 asteiseksi. Vaahdota sillä aikaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kun sokeriliemi on valmista, kaada se ohuena nauhan valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan sähkövatkaimella tai yleiskoneella vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes seos on taas huoneenlämpöistä.  Koristele piirakka marenkivaahdolla. Ruskista marengin pintaa kaasupolttimella tai uunissa grillivastuksen alla.


MUISTAKAA KAIKKI OSALLISTUA KÄYNNISSÄ OLEVIIN ARVONTOIHIN! JÄTTÄMÄLLÄ KOMMENTIN ARVONTAPOSTAUKSEEN (TÄNNE) OLET MUKANA BLOGIARVONNASSA. FACEBOOK-ARVONNASSA JÄTÄ KOMMENTTI FACEBOOK-VIESTIIN (TÄNNE)! UPEITA PALKINTOJA LUVASSA. VOIT OSALLISTUA MOLEMPIIN ARVONTOIHIN!

16 kommenttia:

  1. Vau, herkullisen näköistä! Tää uus ulkoasu ja synttäripostaukset on tosi kivan pirteitä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Katri! :) Vielä kolme synttäripostausta jäljellä :)

      Poista
  2. Tätä pääsin maistamaan ja piirakka oli niin ihanan makean kirpeää!

    VastaaPoista
  3. Hei!
    Mitäs siis oikeastaan on kondensoitu maito? Ja mistä tietää, että vesi-sokeri on oikean lämpöistä, kun ei omista sellaista lämpömittari..?
    T. aloitteleva, mutta innokas leipuri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kondensoitu maito on maitotiivistettä, melkein sellaista tahnamaista ja hyvin makeaa. Kondensoitua maitoa myydään metallipurkeissa, ja sitä saa ihan perus ruokakaupoista. :) Keittämällä siitä saa myös herkullista kinuskia!

      Lämpömittari on erittäin tärkeä italialaista marenkia valmistettaessa, valitettavasti itse en tiedä, että voisiko sen valmistaa ilman lämpömittaria. Toisaalta lämpömittariin kannattaa satsata, eikä "perus" mallit ole onneksi kovinkaan hintavia. Lämpömittaria voi hyödyntää sitten muissakin leivonnaisissa. :)

      Hyviä leivontahetkiä sinulle! :)

      Poista
  4. Herkullisen näköistä, jälleen kerran. =)

    VastaaPoista
  5. Namiiiimun sisko teki tota kakkuu mut sitruunalla, oli kyl tosi hyvää!:)

    VastaaPoista
  6. Näyttää ja kuulostaa niiiiiiin herkulliselta :) Mukavaa viikonloppua sinulle :)

    VastaaPoista
  7. Keitä sokeri ja vesi 180-120 asteiseksi.
    ??
    Pitäskö olla 118-120 asteiseksi??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä huomannutkaan virhettä, vaikka moneen kertaan luin ennen julkaisemista! Kiitos sinulle virheen huomaamisesta! :)

      Poista
  8. hömm. toimiiks tää vaikka tekis edellisenä päivänä vai ottaako toi marenki jotenkin itteensä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin omassa piirakassani marenki säilyi hyvin seuraavaan päivään :)

      Poista