14.6.2014

KESÄN MACARON-LEIVOKSET

Näitä macaron-postauksia on täällä blogissa jo lähemmäs kymmenen, joten toivattavasti ette kyllästy näihin, sillä lisää on luvassa! Vaikka kuorien ohje pysyykin samana, niin pyrin kuitenkin tuomaan jokaiseen postaukseen uuden täytteen tai muun kivan idean, jotta macaron-postaukset pysyisivät mielenkiintoisina. 

Tällä kertaa tein jättimäisiä macaron-kuoria, jotka olivat halkaisijaltaan noin 7cm. Täytteenä on valkosuklaa-mascarponevaahtoa, passionhedelmää ja tuoreita marjoja. Valkosuklaan maku ei ollut kovin voimakas, joten voit halutessasi lisätä sen määrää täytteessä hieman. Alempana olevassa kuvassa näkyy myös pienempiä macaron-leivoksia, jotka on täytetty myös tuolla valkosuklaatäytteellä. Täytin leivokset jo edellisenä päivänä ennen tarjoilua ja jopa hieman yllätyin siitä, etteivät marjat olleet valuttaneet nestettä juuri ollenkaan. Mikäli haluat ottaa varman päälle, niin täytä kuoret vasta tarjoilupäivänä. Minusta nuo pastellinsävyiset kuoret yhdistettynä kirkkaisiin marjoihin kera mustan taustan on vain jotenkin niin yliherkullisen näköistä! Ja uskonpa, etteivät leivokset enää tämän kesäisemmiksi voi muuttua, vaikka sää kyllä voisikin!

MACARON-KUORET (noin 10kpl valmita isompia leivoksia (halk 6cm) tai noin 20 pienempää leivosta)
100g valkuaista
25g sokeria
geelimäistä tai jauhemaista elintarvikeväriä
110g mantelijauhetta (kuorituista manteleista)
200g tomusokeria

VALKOSUKLAA-MASCARPONEVAAHTO
100g valkosuklaata
250g mascarponea
0,5dl vispikermaa

LISÄKSI
passionhedelmää
tuoreita marjoja

Valmista macaron-kuoret. Sihtaa mantelijauhe sekä tomusokeri, ja sekoita ne hyvin keskenään. Sihtaa tarvittaessa useampaan kertaan, jotta saat kaikki kokkareet pois! Vaahdota valkuaiset ja lisää sokeri pienissä erissä. Anna vaahtoutua kovaksi vaahdoksi. Lisää halutessasi elintarvikeväriä. Yhdistä valkuaisvaahto ja mantelijauhe-tomusokeriseos nuolijalla käännellen. Sekoita tasaiseksi massaksi. Jos sekoitat liikaa, taikinasta tulee liian löysää ja sitä ei voi enää pelastaa. Mikäli sekoitat liian vähän, macaroneihin jää pursotettaessa huippuja, jotka eivät laskeudu tasaisiksi. Sekoittamalla pystyt siis määrittämään taikinan paksuuden. Testaa taikinan paksuutta laittamalla vähän massaa esim. leivinpaperin päälle. Pintaan pitäisi muodostua kevyt huippu, joka laskeutuu vähitellen sileäksi ja tasaiseksi pinnaksi. Pursota massasta haluamasi kokoisia ympyröitä. Kopauta peltiä pari kerta voimakkaasti pöytää vasten, jotta ilmakuplat lähtevät pois. Anna macaron-kuorien levätä pellillä vähintään vartin verran, kunnes niiden pintaan on muodostunut kalvo. Kokeile sormella varovasti macaronien pintaan muodostunutta kalvoa, mikäli sormeen ei tartu taikinaa, ne ovat valmiita uuniin.

Paista 150 asteisessa uunissa alatasolla, mikäli paistat useamman pellillisen samaan aikaan, voit käyttää kiertoilmaa, tarkista tuolloin oman uunisi oikea lämpötila (Itse paistan kuoret aina kiertoilmalla 135-asteessa). Paista noin 15-25 minuuttia, kuorien koosta riippuen. Suojaa tarvittaessa macaronien pintaa leivinpaperilla tummumisen estämiseksi. Kun kuorien pinta tuntuu kovalta ja ne irtoavat leivinparista, niin valmista on! Anna kuorten jäähtyä, ja siirrä ne sen jälkeen varovasti pois pelliltä. 

Valmista valkosuklaa-mascarponevaahto. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Siirrä jäähtymään. Notkista mascarponea kulhossa vatkaimen avulla hieman kuohkeammaksi. Vatkaa joukkoon kerma. Lisää  sitten jäähtynyt valkosuklaa ja vatkaa taisaiseksi vaahdoksi. Siirrä tarvittaessa valmis täyte hetkeksi kylmään jähmettymään.  

Kokoa leivokset laittamalla hieman passionhedelmää pohjaksi tulevien kuorten päälle.  Pursota tai lusikoi valkosuklaa-mascarponevaahtoa kuorille passionhedelmän päälle. Jätä kuitenkin marjoja varten hieman tyhjää tilaa reunoille. Leikkaa marjat haluamaasi kokoon ja asettele ne kauniisti. 

Vinkki!
Macaron-kuoria täytettäessä marjoja ei kannata painaa ylhäältä päin, vaan ikään kuin sivusta työntämällä. Näin saat täytteen pysymään kauniisti piilossa. 




12 kommenttia:

  1. Superherkullisen näköisiä! Tällä sinun ohjeellasi olen muuten vihdoin saanut macarons-leivokseni onnistumaan ja viimeksi teinkin juuri tällaisia vihreitä - ilman marjoja tosin, mutta kauniita ja hyviä niistä tuli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihreät macaronit ovat niin kauniita ja sopivat loistavasti tähän vuodenaikaan!

      Poista
  2. Tekeekö kaakao erillaisen koostumuksen sille taikinalle? Kun tein näitä tänään eka kertaan ja lisäsin taikinaan kaakaota ja siitä tuli oudon paksua? Kun laitoin ne uuniin ne reunat ei pysyny siistinä sisällä. Mut kuitenkin niistä tuli hyviä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikäli lisäät taikinaan kaakaojauhetta, niin ainesten suhteita on hyvä muuttaa hieman, jottei taikinasta tule liian paksua. Esimerkiksi vähentämällä hieman tomusokerin määrää ja lisäämällä sitten saman verran kaakaojauhetta saat taikinan pysymään oikeassa paksuudessa.

      Mulla on täällä blogissa kaakao macaron-kuorien ohje, se löytyy täältä:
      http://www.unelmaaleipomassa.com/2014/05/suklaa-appelsiini-macaron-leivokset.html

      Poista
  3. sun macaronit on aina aivan loistavia! nyt olen itsekin päässyt macaron-leipomisen makuun

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Macaronien leipominen on niin kivaa ja ehkä jopa hieman koukuttavaa! :)

      Poista
  4. ...laitanpa tänne kommentin Tiramisusta, kun Macaron -kommentti lipsahti edelliseen postaukseen !
    Italialaiset ovat nyt kyllä ihan 'jadeja' taidoistasi tehdä heidän perinteikäs leipomuksensa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä on kiva tuunata perinteisiä leivonnaisia hieman :)

      Poista
  5. Aivan ihania ja niin suussasulavan näköisiä. Hieno idea laittaa väliin myös marjoja, ehkäpä menee kokeiluun joku kerta. :) On tää kesä vaan niin <3

    VastaaPoista
  6. Aivan mielettömän ihania! ♥

    VastaaPoista