27.5.2015

MONIPUOLINEN SUKLAAGANACHE

Ajattelin nyt tulla kirjoittamaan hieman erilaista leivonta-aiheista postausta. Vähän aikaa sitten vasta oikeastaan tajusin, että miten paljon käytän suklaaganachea leivonnassa. Suklaaganache on suklaakuorrute ja on siis yksinkertaisimmillaan kermaa ja suklaata, joskus seassa saattaa olla myös nokare voita, glukoosisiirappia ym. Sen voi valmistaa mistä vain suklaalaadusta (valko, maito, tumma). Esittelenkin teille nyt leivonnaisia, joissa olen käyttänyt kaikissa samanlaista suklaaganachea. Mikäli haluat ganachesta jämäkämpää, niin lisää suklaan määrää. Tai halutessasi saat ganachesta löysempää ja miedomman makuista vähentämällä suklaan määrää. Ganachea voi myös maustaa esimerkiksi suolalla, appelsiinilla tai chilillä.

SUKLAAGANACHE PERUSOHJE
2dl kuohukermaa
200g suklaata

Pilko suklaa pieneksi ja siirrä rouhe astiaan. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen. Kaada noin puolet kuumasta kermasta suklaarouheen päälle. Anna kerman olla suklaan päällä noin 30 sekunttia ja ala sekoittamaan seosta vasta sen jälkeen. Näin suklaa sulaa kerman joukkoon helpommin. Kaada loppu kerma pienissä erissä, jotta suklaa sulaa kokonaan.

KAKUN KUORRUTTEENA
Kiiltävä suklaaganache on näyttävä kakun kuorrutus. Valmiin suklaaganachen annetaan jäähtyä huoneenlämpöiseksi, jonka jälkeen se kaadetaan kakun päälle. Jääkaapissa kuorrutus jähmettyy kakun päälle. Jähmettyneenä suklaaganache on kuitenkin sen verran pehmeää, että kakkua on helppo leikata.


Mustikka-suklaakakku


Suklaaganache toimii erinomaisesti myös macaron-leivosten täytteenä. Anna  tuolloin valmiin suklaaganchen jähmettyä hetken aikaa jääkaapissa, jotta sitä on helppo pursottaa tai lusikoida macaron-kuorille. 


Macaron-leivoskakku


VAAHDOTETTU SUKLAAGANACHE
Jääkaappikylmänä suklaaganachen pystyy myös vaahdottamaan, jolloin sillä pystyy täyttämään kakun tai vaikka kuorruttamaan kuppikakkuja pursottaen tai veistä apunakäyttäen. Vaahdottu ganache sopii myös macaron-leivosten täytteeksi.

Vaahdotetulla suklaaganachella täytetty kakku,myös sivut kuorrutettu


Vaahdotetulla maitosuklaaganachella täytetyt macaron-leivokset

SUKLAAGANACHE MARJOJEN, HEDELMIEN JA VAAHTOKARKKIEN KANSSA
Dippaa halutessasi kuumaan ganacheen tuoreita hedelmiä ja marjoja! Tai tarjoile suklaakastikkeena jäätelön kera. Nam!





























SUKLAATRYFFELIT
Suklaaganachesta pystyy valmistamaan myös herkullisia tryffeleitä. Suklaan määrää on hyvä lisätä hieman suhteessa kermaan, jotta tryffelit pysyvät kasassa. Anna ganachen jähmettyä jääkaapissa kovaksi massaksi. Pyöritä jähmettyneestä suklaaganachesta pieniä palloja ja viimeistele vielä tomusokeri tai kaakaojauheella. Voit lisätä joukkoon pähkinärouhetta tai mariannekarkkeja antamaan tryffeleille lisämakua.

Nyt täytyykin jo jälleeen kiiruhtaa keittiöön valmistelemaan tulevia ylioppilasjuhliani, joten seuraavan kerran uusia reseptejä onkin luvassa juhlieni jälkeen! Voisin tehdä tarjottavista tarkempaa postausta hieman myöhemmin!


27 kommenttia:

  1. Wow, miten upealle näyttää!!!

    VastaaPoista
  2. Onnea uusi ylioppilas ! Mieluisia ja makoisia polkuja elämässä eteenpäin :)

    VastaaPoista
  3. Ihanan näköistä! Ohjeesi on 2dl kermaa ja 200g suklaata. Millainen määrä tästä tulee? Pitääkö määrää suurentaa tai pienentää tai onko se sopiva noin suunnilleen normaalikokoisen kakun kokonaan kuorruttamiseen? Osasinkohan nyt kysyä niin, että ymmärsit? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Lisäänkin tämän ohjeeseen! Eli tuo määrä riittää itselläni kakun kuorruttamiseen valuvalla ganachella. Tai sitten vaahdotettuna se riittää yhteen noin täyteväliin 20cm halkaisijaltaan olevassa kakussa!

      Poista
  4. Ihania herkkuja ja hyödyllisiä vinkkejä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla Mikaela, että postaus oli hyödyllinen! :)

      Poista
  5. Hei! Tuo "Vaahdotetulla suklaaganachella täytetty kakku,myös sivut kuorrutettu" kuvassa oleva kakku... siis nuo vaaleanruskeat reunatko ovat ganachella kuorrutettu? Pitääkö se vaahdottaa että se pysyy noin? Ja jos valkosuklaalla tekee ganachea onko tulos kuinka puhtaan valkoinen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Kyllä, juuri nuo sivut on kuorrutettu vaahdoteltulla suklaaganachella. Tummempi osuus päällä ja sivuilla valuneena on vaahdottamatonta. :) Eli vaahdotuksen yhteydessä ganache muuttuu vaahtomaiseksi ja kuohkeaksi.

      Valkosuklaaganache on hieman kellertävää valkosuklaan oman värin vuoksi. Toki vaahdottaessa väri hieman vaalenee :)

      Poista
    2. Entä oletko kokeillut ganachea kerman päälle? Kestääköhän kerma.... ideanani olisi tehdä juuri sellainen 'valuva efekti' tummalla ganachella ja valkoisella kuorrutetulla kakulla. Ja kiitos paljon kun käytät aikaasi vastataksesi kommentteihin :)

      Poista
    3. Tottakai vastaan kommentteihin! Ja aina saa kysyä neuvoa! :) Itseasiassa olen valuttanut ganachea kermalla kuorrutetun kakun päälle ja kerma pysyi paikoillaan hyvin! Suosittelen vispikerman käyttöä. Kerma on tärkeää vatkata kovaksi vaahdoksi, jolloin sen pitäisi pysyä hyvin paikallaan suklaaganachea kaadettaessa.

      Kysy ihmeessä, jos jokin jäi vielä askarruttamaan! Hyviä leivontahetkiä! :)

      Poista
  6. Mahtavaa,löytyi kaikki mieltäni askarruttaneiden ongelmien vastaukset kerralla...nyt uskallan hipsiä keittiöön kuorruttamaan kermakakkuni! :)

    VastaaPoista
  7. Minäkin sain paljon vastauksia täältä, kiitos! :)

    Oletko ikinä varjännyt valkosuklaaganachea? Haluaisin saada kakkuun vaaleanpunaiset sivut jonka päälle tuo tumma ganache valuu, mutta en pidä voikreemeistä. Onnistuisikohan jos värjää kerman pastavärillä ennen kuin sen kaataa kuumana suklaan päälle? Suklaan värjääminen on käsittääkseni aika hankalaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! :) Suklaata kannattaa värjätä tosiaan suklaaväreillä. Olen joskus kokeillut värjätä suklaata geelimäisillä elintarvikeväreillä, väri sekoittui joukkoon melko hyvin, vaikka jäikin hieman rakeisen väriseksi.

      Olen valmistanut kakun tuolla samalla tekniikalla ja itse käytin silloin värjättyä kermavaahtoa, joka oli vatkattu kovaksi vaahdoksi, jotta se pysyi kakun reunoilla hyvin. Sitten vain valutin jäähtynyttä ganachea varovasti pintaan ja annoin sen valua reunoihin :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksestasi! :) Mainasin aivan unonhtaa kiittää, vaikka luin tämän jo silloin heti. Käytin vaaleanpunaiseksi värjättyä valkosuklaaganachea ja se onnistui oikein hyvin. Mutta valkosuklaahan on aivan ällöttävän makeaa jos sitä on liikaa, joten ensi kerralla taidan kokeilla tuota värjättyä kermavaahtoa.

      Poista
    3. Kiva jos vinkeistäni oli hyötyä! :)

      Poista
  8. Hei! Toimiiko tällainen ohje jos kerman sijasta laittaa vispautuvaa kaurakermaa? Pitäisi saada maidoton kuorrute, vispautuvasta alpro kermasta en saa niin jämäkkää, että sitä voisi pursottaa. Olisiko tällaiseen ongelmaan hyvää ratkaisua? Kiitollinen vastauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos kysymyksestäsi, valitettavasti itselläni ei ole kokemusta kaurakermasta tai soijakermasta. Voisit kokeilla vaahdottaa ensin kerman ja sitten lisätä joukkoon sulatetun suklaan, joka jämäköittäisi vaahtoa kovettuessaan jääkaapissa. Voi nimittäin olla, ettei kaurakerma kestä lämmitystä ja sen jälkeen vaahdotusta :) En kuitenkaan osaa varmaksi sanoa :/ Toivottavasti saat onnistuneet pursotukset :)

      Poista
  9. Kiitos vastauksestasi. Kysymykseni jälkeen tuli mieleeni sama ajatus minkä ehdotit. Ajattelin myös, että jos sirottelen kaakaojauhoja vispatun kaurakerman joukkoon, jos siten saisin makua ja väriä syntymäpäivä kakkuun. Kiitokset vastauksestasi ja hyvää päivän sekä syksyn jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaakaojauheen lisääminen vatkatun kaurakerman joukkoon on hyvä ajatus! :) kakusta tulee varmasti onnistunut :)

      Mukavaa syksyn jatkoa myös sulle ja kivoja leivontahetkiä! :)

      Poista
  10. Hei! Käykö vispikerma jos vaahdottaa kuorrutukseen?

    VastaaPoista
  11. Oletko käyttänyt tummaa vai maitosuklaata? :)

    VastaaPoista
  12. Minuakin kiinnostaisi mitä suklaata käytit tuohon sametin näköiseen kuorrutteeseen? Kauanko pitää vatkata? Todella kaunis! Teon tummasta ja ei tullut noin upeata.

    VastaaPoista
  13. Hei!-tuleeko tummasta suklaasta jämäkämpi? Tein maitosuklaasta ja tuli lirumpaa.

    VastaaPoista
  14. Hei! Kiitos helposta ja hyvästä ohjeesta. Vaahdotin jäähtyneen massan ja siitä tuli ihan täydellistä.

    VastaaPoista