10.11.2016

KINUSKI-MARENKITARTALETIT

Postasin viime viikolla reseptin näihin pieniin sitruuna-tartaletteihin. Saatiin kaverini kanssa tuolloin myös ajatus kinuskilla täytetyistä tartaleteista, jotka olisi kuorrutettu marengilla. Sitkeä linuski ja pehmoinen marenki sopivat todella hyvin yhteen, vaikka ovatkin molemmat melkoisen makeita. Valmistettiinkin lisäksi tummasta suklaasta ganache ja lisättiin ripaus suolaa kinuskiin taittamaan hiukan makeutta. Nam, miten hyviä nämä olivat, kaikki pitivät näistä kovasti!

Tiedättehän, kun murotaikinakuppeja paistaessa ne täytyy suojata leivinpaperilla ja laittaa sisään herneitä tai riisiä, jotta pohjat pysyvät muodossaan paiston ajan? Oon parit kerrat näperrellyt leivinpaperista oikeain kokoisia paloja murotaikipohjiin, etenkin minitartaleitteihin ne tuntuu välillä melkoisen työläiltä asetella paikoilleen. Sain ajatuksen, että miksi ei käyttäisi paperisia muffinssivuokia? Nehän ovat valmiiksi oikean muotoisia ja kokoisia ja helppo laittaa pohjien päälle. Lisäksi ne on todella helppo nostaa paiston jälkeen pois, eikä herneet tai riisit ole pitkin pöytiä. Aion todellakin käyttää tätä tapaa myös jatkossa! 


POHJA (noin 24 minitartalettia)
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

KINUSKITÄYTE
3 dl fariinisokeria
4 dl kuohukermaa

SUKLAAGANACHE
100 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa

Sormisuolaa

ITALIALAINEN MARENKI
1,6 dl sokeria
0,6 dl vettä
2 valkuaista

Valmista pohja: Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon kananmuna. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan kevyesti sähkövatkaimella sekoittaen. Laita taikina jääkaappiin tai pakastimeen, jotta se on tarpeeksi kylmää kaulittavaksi. Voitele ja jauhota minimuffinssipellin kolot. Kaulitse pohja parin millin paksuiseksi levyksi. Ota lasin tai ympyrämuotin avulla taikinasta palasia ja painele ne kevyesti muffinssivuoan koloihin. Aseta paperiset minimuffinssivuoat/leivinpaperinpalat pohjien päälle ja kaada riisiä tai herneitä painoksi. Paista 200 asteisen uunin alatasolla noin 6-10 minuuttia kunnes pohjat ovat saaneet hieman väriä. Anna pohjien jäähtyä ennen vuoasta irroittamista.

Valmista kinuskitäyte: Laita täytteen ainekset kattilaan ja anna keittyä kunnes kinuski on paksua. Sekoittele välillä. Voit tehdä vesilasitestin kinuskille: kinuski on valmista, kun kylmään veteen tiputettu kinuskinokare pysyy kasassa, eikä värjää vettä täysin sameaksi. Jätä täyte jäähtymään ja valmista sillä välin suklaaganache.

Valmista suklaaganache: Pilko suklaa pieneksi ja laita kulhoon. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen ja kaada suklaarouheen päälle. Sekoittele tasaiseksi. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi

Pursota tai lusikoi pieni määrä suklaaganachea paistetuille pohjille. Lisää sen jälkeen jäähtynyttä kinuskia. Ripottele pinnalle hiukan sormisuolaa. 

Valmista italialainen marenki: Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna seos 118 asteeseen (lämpömittari on suositeltava). Aloita valkuaisten vaahdottaminen yleiskoneessa ja kaada sokerisiirappi ohuena nauhana valkuaisten joukkoon koko ajan vaahdottaen. Jatka vaahdottamista kunnes vaahto on jämäkkää ja jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Lusikoi italialainen marenki pursotuspussiin ja pursota marenkia tartalettien päälle. Paahda pintaa lopuksi vielä kaasupolttimella. Koristele haluamallasi tavalla.






8 kommenttia:

  1. Onpas täydellisen näköisiä pikku herkkuja, nams!

    VastaaPoista
  2. Todella herkullisen näköisiä! Nam!

    VastaaPoista
  3. Heippa! Mistä voi johtua, että kaataessani suklaganachen kakun päälle, se imeytyi kakkuun, eikä jäänyt sen pinnalle kuten tarkoitus olisi? :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Hmm, mitä suhdetta käytit suklaalla ja kermalla? Vai käytitkö jotain muita aineita? Itse teen ganachen usein tällä reseptillä: 2dl kuohukermaa ja 150g-200g suklaata.
      Entä olikohan ganache liian kuumaa kaadettaessa, sen on hyvä olla huoneenlämpöistä. Olihan suklaa sulanut kerman joukkoon kunnolla? Tuolloin ganachen pitäisi olla kiiltävää, väriltään tummaa ja koostumukseltaan paksuhkoa, mutta silti juoksevaa.

      Voit myös yrittää kaataa ganachen hitaammin kakun päälle.

      Toivottavasti näistä oli apua :) Kysy ihmeessä, jos kaipailet vielä vinkkejä :)

      Poista
  4. Ihan äärettömän sulosia ♥

    VastaaPoista