27.11.2016

PIPARITAIKINAA JA MITTA-ASTIOITA

Jei, eka satsi piparitaikinaa on tehty! Olin aivan unohtanut miten ihanalta piparit maistuvatkaan itsetehdystä taikinasta, sillä turvaudun ehkä liiankin usein kaupan valmistaikinaan. Piparitaikinareseptin myötä joulufiilistely on nyt saapunut tänne blogiin ja se tulee jatkumaan aina jouluaattoon asti, nimittäin tänä vuonna teen ensimmäistä kertaa joulukalenterin. Tulette siis saamaan viikon jokaisena päivänä uuden reseptin. Mä oon ainakin melkoisen innoissani tästä!

Sain Orthexilta testiin erilaisia mitta-astioita ja kauppoihin onkin tullut nyt uutuutena viiden lusikan mittasarja maustemitasta desimittaan (maustemitta 1ml, teelusikka  5 ml, ruokalusikka 15, puolikas desimitta 50 ml sekä desimitta 100 ml). Lisäksi Orthexilla on todella selkeät 10 dl, 5 dl sekä 3 dl isommat kannut, joihin saa mitattua helposti esimerkiksi jauhot tai nesteet. Mitat ovat kestävää ja  läpinäkyvää BPA-vapaata muovia. 

Kivana yksityiskohtana mittalusikoissa on pitkä varsi, jolla ylettyy helposti esim. jauhopussin pohjalle, lisäksi mittalusikat säilyvät kätevästi yhdessä nepparikiinnityksen avulla. Musta on mukavaa heitellä raaka-aineita hiukan summittaisesti taikinaan ja soveltaa eri reseptejä. Mulla on kuitenkin tietyt leivonnaiset, joissa noudatan reseptejä ja mittaan kaiken tarkasti esimerkkinä macaron-leivokset ja sokerikakkupohja. Tuolloin on mukavaa, että on selkeät mitta-astiat jolloin leipominenkin on sujuvampaa, kun voi luottaa siihen, että määrät ovat varmasti oikeat. 

Alkuperäinen resepti piparitaikinaan on otettu vanhasta Avotakan lehdestä 12/1993.
PIPARKAKKUTAIKINA
3 dl tummaa siirappia
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
maustemitallinen muskottipähkinää
250 g voita
2 kananmunaa
11-12 dl vehnäjauhoja
1 rkl ruokasoodaa

Valmista taikina: Sekoita kattilassa siirappi sokerit ja maustet. Kiehauta seos. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon paloiteltu voi. Anna seoksen jäähtyä. Vatkaa huoneenlämpöiseen seokseen munat hyvin. Sekoita vehnäjauho sekä ruokasooda keskenään. Lisää jauhoseos taikinan joukkoon parissa erässä kevyesti vatkaimella vatkaten. Anna taikinan levätä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.





Mitta-astiat saatu Orthexilta.




4 kommenttia:

  1. Voiko tuotteet pestä astianpesukoneessa?

    VastaaPoista
  2. Hyvä homma. Innolla odotan joulukalenteria, ihanaa käydä blogeissa surffaamassa, kun joka päivä jotain uutta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu! Toivottavasti joulukalenterin luukuista tulee jotain mieluista leivottavaa sinulle :)

      Poista