21.7.2013

Maistuvat kylmäsavuporo- ja kinkkupiirakat

Nämä piirakat löysivät tiensä samoihin yo-juhliin näiden juustokakkujen ja lakkikakkujen kanssa. Voit valmistaa piirakat mainiosti jo esim. paria päivää aiemmin. Kun tarjoilun aika koittaa, suojaa piirakan pinta foliolla ja laita 175 asteiseen uuniin keskitasolle noin vartiksi, kunnes piirakka tuntuu lämpimältä. Pohjan ohje on sama molemmissa piirakoissa, mutta täytteiden ohjeet olen kirjoittanut erikseen. Eli valmista piirakkapohja ja päätä teetkö siihen kylmäsavuporo- vai kinkkutäytteen.


Piirakkapohja (yhdelle piirakalle, vuoan halk. 25cm)
100g huoneenlämpöistä voita
1muna
220g vehnäjauhoja
1dl juustoraastetta (edam)
(ripaus suolaa)

Valmista pohja laittamalla kaikki ainekset samaan kulhoon. Nypi sormilla tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa, tee vain taikinasta kiinteää! Laita kylmään ja valmista  kylmäsavuporo- tai kinkkutäyte.



Kylmäsavuporotäyte
200g kylmäsavuporoleikkelettä
3dl kermaa
3 munaa
120g smetanaa
1dl juustoraastetta (edam)
puolikas ruukku persiljaa (oman maun mukaan)
puolikas ruukku ruohosipulia (oman maun mukaan)
mustapippuria

Sekoita kerma, smetana, juustoraaste ja munat keskenään. Pilko kylmäsavuporoleikkeleet pieneksi ja lisää joukkoon. Lisää myös silputtu ruohosipuli ja persilja, lisää myös mustapippuria.
Kauli taikina n. 3mm paksuiseksi levyksi. Nosta voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan, laita halutessasi pohjalle vielä pala leivinpaperia, jotta piirakka irtoaa paremmin vuoasta. Painele tasaiseksi ja leikkaa ylimääräinen taikina pois. Kaada täyte päälle. Paista 200 asteisessa uunissa alatasolla noin 40 minuuttia kunnes pinnassa on kaunis kullanruskea väri ja piirakan täyte tuntuu kiinteältä. Koristele halutessasi valmis piirakka.


Kinkkutäyte
300g palvikinkkua
3dl kermaa
3 munaa
120g smetanaa
1dl juustoraastetta (edam)
puolikas ruukku persiljaa (oman maun mukaan)
puolikas ruukku ruohosipulia (oman maun mukaan)
mustapippuria
suolaa
paprikajauhetta
kirsikkatomaatteja

Sekoita kerma, smetana, juustoraaste ja munat keskenään. Pilko kinkku pieneksi ja lisää joukkoon. Lisää myös silputtu ruohosipuli ja persilja, lisää myös mustapippuria ja paprikajauhetta. Kaada täyte pohjan päälle, ja laita pinnalle halkaistuja kirsikkatomaatteja. Paista 200 asteisessa uunissa alatasolla noin 40 minuuttia kunnes pinnassa on kaunis kullanruskea väri ja piirakan täyte tuntuu kiinteältä. Koristele halutessasi valmis piirakka.


Oli mahtavaa olla mukana näiden juhlien järjestelyissä, sillä yhteisiä hetkiä kaverini kanssa on tullut vietettyä lähemmäs 16-vuotta!


10 kommenttia:

  1. Oih, kiitos näistä ohjeista, on pakko kokeilla, nimittäin molempia :)

    VastaaPoista
  2. Onpa herkullisen näköisiä molemmat. :)

    VastaaPoista
  3. Tuota poropiirakkaa voisin kokeilla tehdä joskus :)

    Kerran olen epäonnistunut porokokeilujen kanssa ihan todenteolla, kun tein savupororouheesta kolmioleipiin täytettä. Siitä tuli ihan liian suolaista! Taisin vielä erehtyä laittamaan suolakurkkujakin mukaan. Onneks ei ollut silloin tulossa vieraita kylään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä poropiirakka ei ollut liian suolaista! :) Ja vahinkoja sattuu ja kokeilun kautta oppii! :)

      Poista
  4. Voiskohan nämä tehdä ennen juhlia pakkaseen odottamaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi oikein hyvin tehdä! Ne kannattaa ottaa sulamaan hyvissä ajoin! Ja lämmittää vaikka uunissa ennen tarjoilua! :)

      Poista
  5. Tätä oli aivan pakko testata tuolla kylmäsavuporo täytteellä. Oli aivan taivaallista ja piirakka menikin viimeistä murusta myöden. :) Kiitos siis aivan mahtavasta ohjeesta. Linkitin/mainitsin muuten blogisi omaani,kun laitoin tämän ohjeen omaan blogiini.

    VastaaPoista