28.4.2014

OMENA-VANILJAJUUSTOKAKKU

Me nähtiin tässä jokin aika sitten Koko Suomi leipoo -kilpailijoiden kanssa. Mentiin nyyttäriperiaatteella, eli jokainen toi jotakin syötävää. Kèittiö avec amour -blogia pitävä Sanna toi mukanaan herkullisen omenaisen juustokakun. Tässä olisi nyt mun versio tästä ihanasta herkusta! Pohjana on omenapiirakka ja täytteessä maistuu kivasti vanilja. Pinnalla on vielä koristeena karamellisoituja omenalohkoja. Laitoin nuo omenalohkot kukan muotoon, näin sitä oli hieman hankala kylläkin leikata siististi, vaikka toki onhan tuo näöllisesti näyttävä näin! Niimpä suosittelenkin, että päälle tulevat omenat kannattaa leikata pieneksi kuutioksi. Näin kakun leikkautuvuus on parempi!

Alkuperäinen resepti täällä! Alla oma versioni.
OMENAPIIRASPOHJA (24cm vuoka)
200 g voita
1,5 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1prk (150g) ranskankermaa
3-4 omenaa
sokeria
kanelia


JUUSTOTÄYTE
7,5 dl maitoa
4,5 rkl maissitärkkelystä
1 dl sokeria
2 vaniljatankoa
6 keltuaista
150g valkosuklaata
2 dl vispikermaa
5 liivatelehteä
200g maustamatonta tuorejuustoa
200g maitorahkaa 

KARAMELLISOIDUT OMENAT (kakun päälle)
200g omenoita (noin 2 isoa omenaa)
2 rkl voita
1 rkl fariinisokeria
½ tl kanelia

Valmista omenapiiraspohja vatkaamalla voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna. Sekoita kuivat aineet sekaisin. Sekoita kuivat aineet ja ranskankerma seokseen. Taputtele taikina 24 cm irtopohja- tai reunavuokaan jauhotetuin käsin. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi ja levitä taikinapohjan päälle. Ripottele lopuksi omenien päälle kanelia ja sokeria. Paista 200 asteessa noin 30 min. Anna pohjan jäähtyä rauhassa.

Valmista juustokakkutäyte laittamalla liivatelehdet kylmää veteen. Kaada kattilaan maito, sekoita joukkoon maissitärkkelys, sokeri ja keltuaiset. Halkaise vaniljatangot ja kaavi siemenet. Lisää siemenet ja tyhjät tangot maitoseokseen. Kuumenna, kunnes seos on sakeaa. Sekoittele huolella!  Ota kattila pois liedeltä, poista vaniljatangot seoksesta ja sekoita joukkoon lionneet liivatelehdet. Pilko valkosuklaa pieniksi paloiksi ja lisää kuuman seoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöistä viileämmäksi välillä sekoittaen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto ja maitorahka. Lisää tuorejuustovaahtoon viilentynyt vaniljakastikeseos. Laita irtopohjavuoan reunat tarjoiluastialle. Öljyä ja tomusokeroi kevyesti vuoan reunat, jotta kakku irtoaa siististi. Laita jäähtynyt omenapiiraspohja vuoan pohjalle. Kaada juustokakkumassa pohjan päälle vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli.

Valmista karamellisoidut omenat lohkomalla omenat haluamasi mallisiksi paloiksi ja lisää ne pannulle voin, sokerin ja kanelin kanssa. Anna seoksen kiehua, kunnes omenat ovat pehmenneet. Lisää jäähtyneet karamellisoidut omenat valmiin juustokakun päälle koristeeksi.

































20 kommenttia:

  1. Aina kun saa "tätä täytyy kokeilla-listalta" yhden reseptin pois, niin ainakin kymmenen tulee tilalle... kyllä tätäkin on ihan "PAKKO" kokeilla :) Herkkua!!

    VastaaPoista
  2. Hei ! Olen tässä ihaillut blogiasi jonkin aikaa ja haluaisin kysyä, että onko leivontablogin pitäminen helppoa ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki reseptien kirjoittaminen ja kuvien muokkaaminen ym. vie aikaa. Riippuu toki ihan henkilöstä, että kuinka paljon bloggaamiseen haluaa panostaa! :)

      Poista
  3. Nam! Kuulostaapa ihanalta tuo sunkin versio tästä herkusta <3

    VastaaPoista
  4. Ihanan näköinen! Namm... Itse olen herkkulakossa joten ihan pahaa tekee katsella ihanien kakkujen yms. kuvia, mutta ehdottomasti kokeilen sitten kun on lakko loppunut. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii! :tuollaisten herkkulakkojen aikana on kyllä paha katsella kakkujen kuvia =D

      Poista
  5. Ompa ihanan näköinen kakku ja niin herkullinen resepti :)

    VastaaPoista
  6. Kuulostaapa tosi maukkaalta. Kyllä tämä on pakko lisätä "to do"- listalle, ei auta mikään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin "to do" -lista on aika pitkä ja se kasvaa vain koko ajan :)

      Poista
  7. Moikka!

    Ensinnäkin haluan kiittää ihanasta, suorastaan herkullisesta blogista. Sun ohjeita on tullut kokeiltua useampaankin otteeseen! ;) Äitienpäiväksi olisi tarkoitus ottaa ja leipaasta tämä ihanalta kuulostava vaniljainen omenaherkku. Katselin tänään kaupassa vaniljatankoja ja olin aivan ihmeissäni niiden hintaeroista, en nimittäin aiemmin ole itse vaniljatankoja ostanut. Lyhyesti: Rainbow 2 kpl 1,59e; Dr. Oetker luomu 2 kpl 4,89e; Punnitse&Säästä-kaupassa 2 kpl Bourbon-tankoja 5+ euroa. Mistäköhän ihmeestä nuo hintaerot oikein tulevat ja onko sinulla antaa vinkkiä siihen, minkä merkkisiä tankoja kannattaisi käyttää? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan vaniljatangoissa on todella paljon eroja! Sanoisin näin, että Bourbonin vaniljatangot on ihan omaa luokkaansa ja ne on todella meheviä ja vaniljaisia! Olen joskus itsekin ostanut Rainbow-merkkisiä tankoja ja ne kelpaavat erittäin hyvin! Pääasia on vain se, että tanko näyttää mehukkaalta ja pullealta, eikä sellaiselta kuivalta ja puiselta. Ja tosiaan, hintaerot johtuvat varmasti vaniljan laadusta :))

      Poista
  8. Olipas ihanaa, tein tätä äitienpäiväksi! Mulla vaan jäi ehkä hiukan löysäksi tuo juusto-osa, ei onneksi kuitenkaan mitenkään valunut tms. Ajattelin pojan synttäreille tehdä version, jossa raparperipiirakka alla, sama vaniljatäyte ja tuoreita mansikoita päälle! Kiitos kauniista blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperipohja kuulostaa hyvältä! Mullakin tuo juusto-osa oli sellaista hiukan pehmeää. mutta musta se sopi tähän kakkuun hyvin ja sitä pystyi silti leikkaamaan mainiosti. Mikäli sinusta tuntuu, että kakku oli liian pehmeää, niin voit hyvin lisätä liivatelehtien määrää yhdellä!

      Poista
  9. Näyttää kyllä niin hyvältä että pakko kokeilla!

    VastaaPoista
  10. Näyttääpä ihanalta kakulta! Ajattelim tämän leipoa mutta koko on vähän liian suuri.. jos esim puolittaisin reseptin minkähän kokoista vuokaa tulisi käyttää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Vuoan kokojen laskeminen ei ole aivan omaa alaani, mutta uskoisin, että 18-20 cm vuoka voisi olla hyvä! :)

      Poista