31.5.2016

MANSIKKA-VANILJALEIVOKSET

Halusin tehdä jotain herkkua mansikoista, vaniljasta ja murotaikinasta. Sellaisia leivoksia, jotka sopisivat täydellisesti ihanaan aurinkoiseen kesäpäivään. Lopputuloksesta tuli todella onnistunut, eikä aikaakaan kulu keittiössä, kuin alle 30 minuuttia! 

Yksinkertaisuudessaan leivonnaiset koostuvat mureasta pohjasta, vaniljaisesta täytteestä ja mansikoista, hyytelösokerista tehty kiille kruunaavat herkun. Niin täydellinen kesäherkku! Näistä saa tosi kauniita pursottamalla täytteen tähtityllalla pohjien päälle. Pohjan joukkoon voit halutessasi raastaa tekovaiheessa myös sitruunankuorta antamaan vielä lisämakua. Herkuttele leivokset saman päivän aikana, jolloin pohja on murea tai seuraavana päivänä, jolloin pohja on hieman pehmeämpi.


POHJA
100g normaalisuolaista voita
0,75dl tomusokeria
2dl vehnäjauhoja
2tl vaniljasokeria
(pari ruokalusikkaa vettä)

TÄYTE
4dl vispikermaa
200g vaniljarahkaa (valio)
tomusokeria
Vaniljasokeria

KORISTEEKSI
tuoreita mansikoita
hyytelösokeria

Valmista pohja. Kuutioi kylmä voi ja laita kulhoon yhdessä tomusokerin kanssa. Sekoita lusikalla tai sormin tasaiseksi. Lisää vehnäjauhot ja vaniljasokeri. Jatka sekoittamista kunnes taikina on tasaista. Lisää tarvittaessa tilkka vettä,  taikina saa kuitenkin jäädä hieman murumaiseksi. Jaa taikina noin kahdeksaan osaan. Puristele palat palloiksi ja litistä varovasti sormin tai kaulimen avulla ohuiksi levyiksi ympyrän muotoon. Paista 225 asteessa noin 3-5 minuutia kunnes pohjat ovat saaneet hieman väriä reunoilta.

Valmista täyte pohjien jäähtyessä. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Jatka vatkaamista ja lisää joukkoon vaniljarahka. Maista tarvittaessa vielä vaniljasokerilla ja tomusokerilla. Lusikoi vaahto purostuspussiin yhdessä tähtityllan kanssa. Pursota täytettä jäähtyneiden pohjien päälle. 

Halkaise mansikat ja asettele täytteen päälle. Valmista hyytelösokeri pakkauksen ohjeen mukaan ja taputtele hieman jäähtynyttä seosta sudilla mansikoiden pintaan. Nauti!


    





28.5.2016

TÄYDELLINEN TÄYTEKAKKUPOHJA (video)

Näin keväällä ja kesällä järkätään paljon erilaisia juhlia ja ajattelinkin, että tälläinen yksityiskohtaisempi ohje täytekakkupohjan tekoon voisi olla hyödyllinen. Olen kirjoittanut alle joitain vinkkejä ja lisäksi alempana on myös tarkempi videotutoriaali aiheesta. Kakkupohjiin löytyy paljon erilaisia ohjeita netistä, mun lemppari on ohje, jossa kaikkia aineksia tulee saman verran. Tuolloin kakusta tulee ihanan ilmava, kauniisti kohonnut ja tasainen.  
Täydellisen kakkupohjan teossa on pari tärkeää vaihetta, jota noudattamalla kakkusi onnistuu varmasti: 

1. Vaahdota HUONEENLÄMPÖISIÄ kananmunia ja sokeria usean minuutin ajan, jotta vaahto on oikeasti vaaleaa ja kestävää. Valmiin vaahdon pinnalle tehty kuvio jää kunnolla näkyviin. 

2. Sekoita jauhot+leivinjauhe keskenään ja SIIVILÖI ne muna-sokerivaahdon joukkoon. NOSTELE 
jauhot ja vaahto nuolijan avulla sekaisin.

3. VUORAA vuoka. Hyvin voideltu ja jauhotettu tai leivinpaperoitu vuoka auttaa kakkua kohoamaan uunissa tasaisesti. 

4. Paista kakku uunin ALATASOLLA kunnes kokeilutikkuun ei jää lainkaan taikinaa. Jäähdytä valmista kakkua hetki vuoassa ja kumoa se sitten ritilälle. 


Kakkupohjaan voisi käyttää pelkästään vehnäjauhoja, mutta mä laitan usein 30% perunajauhoja ja 70% vehnäjauhoja. Tällöin kakusta tulee entistä pehmeämpi ja kuohkeampi. Kolmea kananmunaa kohden laitan 0,5tl leivinjauhetta, joten siitä on helppo laskea kuinka paljon leivinjauhetta tarvitsee suhteutettuna munien määrään, esim. 6 munan pohjaan tulee 1tl jne. Vaniljasokeria voi lisätä oman maun mukaan.

4 munan kakkupohja, joka on paistettu halk. 20cm vuoassa, riittää noin 10-12 hengelle.
7 munan kakkupohja, joka on paistettu halk. 26cm vuoassa, riittää taas hyvin noin 20-22 hengelle.

KAKKUPOHJA
kananmunia
sokeria
vehnäjauhoja 70%
perunajauhoja 30%
leivinjauhetta
vaniljasokeria

Valmista pohja. Riko lasiin tarvittava määrä kananmunia ja kaada vatkauskulhoon. Mittaa lasiin saman verran sokeria ja kaada kananmunien kanssa samaan kulhoon. Vaahdota usean minuutin ajan kunnes vaahto on vaaleaa ja sen pinnalle tehty kuvio on pysyvä. Mittaa vaahdotuksen aikana lasiin saman verran jauhoja, mitä oli kananmunia ja sokeria. Laita 70% vehnäjauhoja ja 30% perunajauhoja. Lisää joukkoon myös leivinjauhetta ja vaniljasokeria. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahdon joukkoon nuolijalla käännellen. 

Kaada taikina vuorattuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla. Paistoaika riippuu kakun koosta. 4 munan kakkupohja halk. 20cm vuoassa paistuu noin 40-45 minuuttia. Kakku on valmis, kun kokeilutikkuun ei tartu taikinaa. Suojaa tarvittaessa pintaa leivinpaperilla tummumisen estämiseksi. Anna kakun jäähtyä hetken aikaa vuoassa ja kumoa sitten ritilälle jatkamaan jäähtymistä. 

Leikkaa kakku jäähtyneenä. Käytä heti tai pakasta.


Tässä vielä linkki viime vuotiseen postaukseeni, jos joku kaipailee vinkkejä juhlatarjottaviin: Ylioppilasjuhlatarjoilut ja vinkkejä kesän juhliin


  




24.5.2016

KIRJA-ARVONTA: EMMAN MAKEAT PIIRAKAT

Emman makeat piirakat on kirja, josta löytyy kaikkea aina vaahtokarkkipiirakasta gluteenittomiin vaihtoehtoihin ja valmiista lehtitaikinasta valmistettaviin helppoihin leivonnaisiin, jokainen löytää varmasti mieluista leivottavaa. Kirjasta josta jokainen löytää varmasti mieluista leivottavaa. Piirakoiden ulkonäkö hipoo täydellisyyttä ja kaiken lisäksi Emma on itse kuvannut kirjan.  Kirja ei ole kuitenkaan vain kauniita kuvia ja leivonnaisia, vaan teknisenä puolena siinä perehdytään tarkasti myös kuvallisin ohjein täydellisten piirakkapohjien saloihin ja koristelutekniikoihin.




Jopelkästään kirjaa selaamalla saa inspiraation omaan leivontahetkeen. Kuka olisi keksinyt, että jäätelöä voi pursottaa kauniisti ja tehdä siitä piirakan? Tai miten olisi piirakkataikinasta valmistetut helpot ja näyttävät ruusut, jotka koristavat Luumugalettea. Entä miltä kuulostaisi esimerkiksi mustikkapiirakkatikkarit? Ihastuin muuten niihin ihan täysin, sillä piirakan pinnassa on upea tähdenlento kuvio! Minimuffinssivuoassa valmistetut kukan muotoiset passion-vadelmapiirakat menevät myös takuulla testaukseen. 

Tätä kirjaa haluaa selata aina vain uudestaan! 

Nyt sulla on mahdollisuus voittaa kyseinen kirja. Kerro mulle tämän postauksen kommentiosioon, miksi juuri sä haluaisit voittaa Emman makeat piirakat -kirjan. Arvon voittajan vastanneiden kesken keskiviikkona 1.6.! Jätäthän sähköpostiosoitteen, jotta saan yhteyden voittajaan. 

Kirjat saatu kustannusyhtiö Docentolta.