28.5.2016

TÄYDELLINEN TÄYTEKAKKUPOHJA (video)

Näin keväällä ja kesällä järkätään paljon erilaisia juhlia ja ajattelinkin, että tälläinen yksityiskohtaisempi ohje täytekakkupohjan tekoon voisi olla hyödyllinen. Olen kirjoittanut alle joitain vinkkejä ja lisäksi alempana on myös tarkempi videotutoriaali aiheesta. Kakkupohjiin löytyy paljon erilaisia ohjeita netistä, mun lemppari on ohje, jossa kaikkia aineksia tulee saman verran. Tuolloin kakusta tulee ihanan ilmava, kauniisti kohonnut ja tasainen.  
Täydellisen kakkupohjan teossa on pari tärkeää vaihetta, jota noudattamalla kakkusi onnistuu varmasti: 

1. Vaahdota HUONEENLÄMPÖISIÄ kananmunia ja sokeria usean minuutin ajan, jotta vaahto on oikeasti vaaleaa ja kestävää. Valmiin vaahdon pinnalle tehty kuvio jää kunnolla näkyviin. 

2. Sekoita jauhot+leivinjauhe keskenään ja SIIVILÖI ne muna-sokerivaahdon joukkoon. NOSTELE 
jauhot ja vaahto nuolijan avulla sekaisin.

3. VUORAA vuoka. Hyvin voideltu ja jauhotettu tai leivinpaperoitu vuoka auttaa kakkua kohoamaan uunissa tasaisesti. 

4. Paista kakku uunin ALATASOLLA kunnes kokeilutikkuun ei jää lainkaan taikinaa. Jäähdytä valmista kakkua hetki vuoassa ja kumoa se sitten ritilälle. 


Kakkupohjaan voisi käyttää pelkästään vehnäjauhoja, mutta mä laitan usein 30% perunajauhoja ja 70% vehnäjauhoja. Tällöin kakusta tulee entistä pehmeämpi ja kuohkeampi. Kolmea kananmunaa kohden laitan 0,5tl leivinjauhetta, joten siitä on helppo laskea kuinka paljon leivinjauhetta tarvitsee suhteutettuna munien määrään, esim. 6 munan pohjaan tulee 1tl jne. Vaniljasokeria voi lisätä oman maun mukaan.

4 munan kakkupohja, joka on paistettu halk. 20cm vuoassa, riittää noin 10-12 hengelle.
7 munan kakkupohja, joka on paistettu halk. 26cm vuoassa, riittää taas hyvin noin 20-22 hengelle.

KAKKUPOHJA
kananmunia
sokeria
vehnäjauhoja 70%
perunajauhoja 30%
leivinjauhetta
vaniljasokeria

Valmista pohja. Riko lasiin tarvittava määrä kananmunia ja kaada vatkauskulhoon. Mittaa lasiin saman verran sokeria ja kaada kananmunien kanssa samaan kulhoon. Vaahdota usean minuutin ajan kunnes vaahto on vaaleaa ja sen pinnalle tehty kuvio on pysyvä. Mittaa vaahdotuksen aikana lasiin saman verran jauhoja, mitä oli kananmunia ja sokeria. Laita 70% vehnäjauhoja ja 30% perunajauhoja. Lisää joukkoon myös leivinjauhetta ja vaniljasokeria. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahdon joukkoon nuolijalla käännellen. 

Kaada taikina vuorattuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla. Paistoaika riippuu kakun koosta. 4 munan kakkupohja halk. 20cm vuoassa paistuu noin 40-45 minuuttia. Kakku on valmis, kun kokeilutikkuun ei tartu taikinaa. Suojaa tarvittaessa pintaa leivinpaperilla tummumisen estämiseksi. Anna kakun jäähtyä hetken aikaa vuoassa ja kumoa sitten ritilälle jatkamaan jäähtymistä. 

Leikkaa kakku jäähtyneenä. Käytä heti tai pakasta.


Tässä vielä linkki viime vuotiseen postaukseeni, jos joku kaipailee vinkkejä juhlatarjottaviin: Ylioppilasjuhlatarjoilut ja vinkkejä kesän juhliin


  
2 kommenttia:

 1. Vau,täydellinen kakkupohja! kiitos vinkeistä, näillä ei voi muuta kuin onnistua! :)
  Millä muuten editoit sun upeat videot? ;)
  t. Serkusten suklaaunelma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Essi. Mukavaa, kun kommentoit :) Mulla on käytössä Applen oma imovie -ohjelma, jolla editoin :)

   Poista