30.7.2016

KIRSIKKAPIIRAKKA (leivontavideo)

Heippa, tänään herkutellaan kirsikkapiirakalla. Meillä on pihalla kirsikkapuu, jonka kirsikat on monena kesänä ollut niin happamia, ettei niitä oo voinut syödä. Kiitos kuitenkin alkukesän sateiden, nyt meillä on (tai oli) puu täynnä pulleita ja meheviä kirsikoita. Ja mikä parasta, ne ei oo ees liian happamia tänä vuonna! 

Meillä on tehtynä kirsikoista jo likööriä ja useampi purkki hilloa kirsikkapiirakan lisäksi <3 Tein piirakasta saman tyyppisen kuin tästä herkullisesta marjapiirakasta. Vaihdoin valkosuklaan tilalle kinuskin ja lisäsin murukuorrutukseen hitusen sokeria, sillä ajattelin kirsikoiden kaipaavan vielä hieman makeutta. Kinuski ja kirsikat on muuten ihan täydellinen yhdistelmä ja kaiken lisäksi kinuski on kiva yllätys piirakan sisällä sitä syödessä. Tämäkin  piiras oli syöty alta aika yksikön, nyt vain odotellaan luumujen ja omenoiden kypsymistä, jotta niistä saa tehtyä kaikkia herkkuja :)







MURUSEOS
25g normaalisuolaista voita
0,5dl vehnäjauhoja
2rkl kaurahiutaleita
1rkl fariinisokeria

POHJA (uunivuoka 20x30cm)
500g kirsikoita (paino kivien kanssa)
2 kananmunaa
1,5dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 tl leivinjauhetta
0,75dl maitoa
0,5dl rypsiöljyä
puolikas tölkki kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa (yhden tölkin paino 379g, kaupasta saa ostettua valmiina)

Valmista muruseos: Laita kaikki ainekset samaan kulhoon ja nypi sormilla ainekset murumaiseksi seokseksi. Seoksen kuuluu olla kuivaa! Siirrä sivuun pohjan valmistuksen ajaksi.

Valmista pohja: Poista kirsikoista kivet (oliivin kiven poistaja on hyvä apuväline). Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauho, suola ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi seos muna-sokerivaahdon joukkoon vuorotellen maidon ja öljyn kanssa. 

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Laita kinuskiksi keitetty kondensoitu maito pursotuspussiin ja pursota kinuskista raitoja pohjan päälle tai  vaihtoehtoisesti laita lusikan avulla kinuskista pieniä nokareita pohjan päälle. Lisää kirsikat pinnalle ja ripottele muruseos vielä viimeiseksi. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia kunnes kokeilutikkuun ei tartu enää taikinaa (mulla kirsikoista irtosi sen verran nestettä, että paistoaika oli noin 40 minuuttia). 

Herkuttele ylijääneen kinuskiksi keitetyn kondensoidun maidon kera. Myös vaniljakastike tai vaniljajäätelö on piirakalle hyvä lisä :)









2 kommenttia: