11.6.2016

RAPARPERIPIIRAKKA (video)

Nam, nam ja nam! Murean taikinakuoren sisältä löytyy vaniljalla ja kanelilla maustettua raparperia, joka tekeytyy uunissa ihanan mehukkaaksi hillokkeeksi. Leikittele piirakan ulkonäön kanssa ja paina piparimuoteilla kivoja kuvioita taikinakuoreen. Sain Berliinin tuliaisina aivan ihania minikokoisia piparimuotteja, joilla koristelin tämän piirakan. Yhtä hyvin voisi käyttää isompaa sydänmuottia tai leikata vapaalla kädellä veitsen avulla jotain muita kuvioita. Jos et tee mitään halua tehdä kuvioita, niin muista kuitenkin tehdä pienet viillot piirakan pintaan, jotta ylimääräinen höyry pääsee pois. 

Piirakkataikina valmistuu kätevästi leikkuuterällä monitoimikoneessa tai vaihtoehtoisesti voit tehdä sen myös käsin. Vaniljakastike tai vaniljajäätelö viimeistelee kaiken! Tsekkaa vielä video alempaa tekovaiheista:)


POHJA (vuoan halk. 24 cm)
150 g kylmää normaalisuolaista voita 
4 rkl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
5-6 rkl kylmää vettä

TÄYTE
600 g raparperia
1dl fariinisokeria
1rkl vaniljasokeria
2tl kanelia
2rkl perunajauhoja

LISÄKSI 
voita
fariinisokeria
keltuainen

Valmista pohja. Kuutio kylmä voi. Laita monitoimikoneeseen leikkuuterä ja lisää voi, sokeri ja vehnäjauhot. Pyöräytä nopeasti tasaiseksi. Lisää vettä pienissä erissä, jotta taikinaan tulee oikea koostumus. Taikina saa jäädä hieman murumaiseksi. Painele taikina yhtenäiseksi ja laita kylmään noin 30 minuutiksi.

Valmista täyte, Pilko raparperin varret pieneksi. Sekoita kulhossa kaikki täytteeseen tulevat ainekset. Siirrä hetkeksi syrjään ja jatka pohjataikinan kanssa. 

Ota taikinasta noin 2/3 osaa ja kaulitse se ohueksi levyksi leivinpaperin päällä tai jauhoitetulla alustalla, joka on hieman piirakkavuokaa isompi. Aseta taikinalevy piirakkavuokaan ja painele reunoille pohjalle ja reunoille. Poista ylimääräinen taikina reunoista veitsen avulla. Lisää täyte vuokaan pohjan päälle. Ripottele vielä pinnalle voinokareita ja fariinisokeria. Kaulitse loppu taikina ohueksi levyksi ja tee siihen kuvioita esim. piparkakkumuoteilla. Siirrä  taikinalevy täytteen päälle. Leikkaa ylimääräinen taikina vitsen avulla reunoista. Paina haarukalla piirakan reunat hyvin umpeen. Voitele pinta vielä keltuaisella. Paista 200 asteessa alalämmöllä noin 40 minuutti kunnes pinta on kullan ruskea. Anna valmiin piirakan jäähtyä hetken aikaa ja herkuttele vaniljakastikkeen ta jäätelön kanssa.





  





2 kommenttia:

  1. Wow miten upean näkönen piirakka ♥ Ihanan erilainen toteutus tässä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas :) tästä tuli hauskan näköinen piirakka :)

      Poista