7.8.2016

WIENERTAIKINA+WIENERPITKO (leivontavideo)

Confetilta saamani vaniljakreemijauhe innoitti mut kokeilemaan itse tehtyjä viinereitä. Tein siis taikinan alusta lähtien itse ja kuvailin samalla videota, jotta teillekin avautuisi paremmin wienertaikinan teko. 

Täytin viinerpitkon vaniljakreemillä ja viimeistelin tuoreilla marjoilla, yhdistelmä oli täydellinen lehtevän wienertaikinan kanssa! En ollut koskaan aikaisemmin käyttänyt vaniljakreemijauhetta ja suhtauduinkin siihen hieman epäillen. Yllätyin kuitenkin positiivisesti mausta ja koostumuksesta, vaniljakreemi oli just passeli valinta viinereihin. Vaikka edelleen olenkin itse valmistetun vaniljakastikkeen/kreemin puolella, niin aioin ehdottomasti käyttää vaniljakreemijauhetta jatkossakin esimerkiksi juuri viinereiden tai pullien täytteenä. Mikäli muuten maidottomalle tuotteelle on tarvetta, niin tuo Confetin oma vaniljakreemijauhe on maidotonta! 

Wienertaikinan tekeminen on itsessään melko haastavaa, enkä sano, että tää mun tekemä taikina olisi mitenkään täydellinen. Wienertaikinassahan on tärkeää rakentaa ikään kuin kerroksia voista ja taikinasta, jotta taikina kohoaa uunissa lehteväksi. Taikinaa pitää kohdella melko hellästi, jotta taikina ei rikkoonnu, jolloin voi pääsee tulemaan taikinasta läpi ja näin viinerin lehtevyys kärsii. Veikkaan, että mulla kävi jossain kohtaa vähän tuo ongelma, jonka takia viinerin pinnasta ei tullut paiston aikana aivan sellainen kuin olisin toivonut. Sisältä viineri oli kuitenkin ihanan lehtevä ja taikinan maku oli täydellinen heikosta ulkonäöstä huolimatta. Aion takuulla kokeilla taikinan tekemistä vielä uudestaan, kokeilkaa tekin ihmeessä :) 

Jos jokin kohta reseptissä jäi epäselväksi, niin laittakaa tottakai kysymyksiä tulemaan, yritän vastata parhaani mukaan ja tarkentaa reseptiä. Ja otan mielelläni vinkkejä vastaan, jotta ensi kerralla taikina onnistuisi vielä paremmin :) Kannattaa katsoa alla oleva video, se voi selkeyttää taikinan taittelu- ja kääntelyvaihetta.




TAIKINA (resepti Suuri leivontakirja Kotilieden parhaat leivonnaiset)
3 dl kylmää maitoa
50 g tuorehiivaa
0,75 tl suolaa
0,5 dl sokeria
1 tl kardemummaa
2 kananmunaa
noin 9 dl vehnäjauhoja
250 g normaalisuolaista voita

TÄYTE 
2 dl vaniljakreemijauhetta ( Confetti)
6 dl vettä

kanamuna voiteluun

KORISTEEKSI
tuoreita marjoja 
hyytelösokerista kiille (valmista pakkauksen ohjeen mukaan)
sokerikuorrutetta

1. Käytä kylmiä aineita taikinan valmistamiseen. Murenna hiiva kylmään maitoon. Lisää sokeri, suola, kardemumma, kananmunat. Sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja pari desiä kerrallaan, mutta älä vaivaa kovasti, jotta sitkoa ei muodostu liikaa. 

2. Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä neliöksi, joka on kulmista hieman ohuempi. Viipaloi hieman pehmennyt voi ohuiksi siivuiksi. Asettele voisiivut taikinalevylle niin, että kulmat jäävät ilman voita. Taita taikinan kulmat tiiviisti keskelle. Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Taita taikina kolmin kerroin ja käännä 1/4 osa kierrosta. Kaulitse taikina taas suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja taita kolmin kerroin ja käännä 1/4 osa kierrosta. Toista näin 2-3 kertaa. Jos taikina pehmenee liikaa, pidä taikinaa hetki jääkaapissa. Kaulitessa on tärkeää, ettei taikinakerrokset hajoaisi, jotta lopputulos on lehtevä. 

3. Taita  taikina lopuksi vielä kolmeen osaan ja laita jääkaappiin noin 15 minuutiksi. 

4. Valmista Viineripitkot. Jaa taikina 4-5 palaan. Kaulitse palat pitkänomaisiksi levyiksi. Sekoita vaniljakreemin ainekset keskenään. Jatka vatkaamista pari minuuttia kunnes kreemi paksuuntuu. Siirrä kreemi pursotuspussiin. Pursota kreemiä taikinalevyjen keskelle, jättäen reinoihin pari senttiä tyhjää. Käännä reunat osittain kreemin päälle ja painele ne hyvin kiinni. Voit käyttää hammastikkuja apuna, jotta reunat eivät nousisi paiston aikana.

5. Kohota viileässä noin 30-60 minuuttia. Voitele reunat kananmunalla ja paista 210 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia kunnes pohja ja reunat ovat saaneet väriä. Anna jäähtyä.

6. Viimeistele pitko tuoreilla marjoilla ja hyytelösokerista valmistetulla kiilteellä. Tee halutessasi raitoja sokerikuorrutteella pitkon pintaan.







4 kommenttia:

  1. Kiva video ja kyllä näyttää herkulliselta! Mullakin jostain syystä tuo voi aina tursuaa kaulitessa, mutta ei se makua haittaa. :)

    VastaaPoista
  2. Vinkki siihen miten voista saa tasapaksuja paloja, jotka on helpompi kaulita taikinan sisään: Pidä voita pakkasessa hetken aikaa ja leikkaa juustohöylällä 'siivuja', jotka asetellaan taikinan sisälle. Kylmä voi ei tursuile niin helposti taikinan reunoista.
    Ihanan näköisiä pitkoja by the way! :)

    Susa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Kokeilen ehdottomasti seuraavalla kerralla :)

      Poista