21.5.2016

ELLEN SVINHUFVUDIN KAKKU

Pidettiin äitin kanssa leivontapäivä ja kokeiltiin tätä tunnettua ja paljon kehuja saanutta kakkua. Kyseessä on siis Ellen Svinhufvudin kakku, josta näytän tänään videolla meijän version. Kakkuhan on nimetty Suomen kolmannen presidentin vaimon mukaan. Presidentin puoliso Ellen Svinhufvud piti paljon erään konditorian mantelimarenkikakusta ja sen johdosta kakku nimettiin hänen mukaan. 

Kakussa on siis useampi kerros rapeaa marenkipohjaa ja kahvin makuista voikreemiä ja pinta kuorrutetaan paahdetuilla mantelilastuilla. Yhdistelin netistä erilaisia ohjeita ja muokkkasin niistä oman version. Halusin tuoda kakkuun myös jotakin uutta ja huomasinkin joihinkin resepteihin tulevan täytteeseen hasselpähkinäjauhetta. Itse asiassa se oli äiti, joka keksi, että Nutellaa voisi hyödyntää täytteessä tuon hasselpähkinäjauheen sijaan. Nutellahan on hasselpähkinä-suklaalevitettä, joten kakku saa samalla siitä pähkinäistä makua sekä täyteläisyyttä ja uutta makua suklaasta. Yhdistelmä toimikin yllättävän hyvin.

Tällä kakulla olen mukana myös Dr. Sugar -blogin retrohaasteessa.
Me oltiin turhan varovaisia Nutella määrän kanssa ja lisäsinkin alla olevaan reseptiin Nutellan määrää, jotta sen maku tulisi paremmin esiin. Kakun täytteeseen saa oikeasti laittaa todella vahvaa kahvia, jotta maku on voimakas eikä liian laimea. Vinkkinä vielä sen verran, että täytettä ei kannata laittaa kerrosten väleihin liikaa, jotta marenkipohjan ja täytteen suhde on oikea. Meillä täytettä olisi voinut olla jopa hieman vähemmän. Alla resepti ja video, toivottavasti videon kautta tekovaiheet avautuvat selkeästi! Mukavia leivontahetkiä :)
POHJA
6kpl valkuista
3,5dl tomusokeria
ripaus suolaa
160g mantelijauhetta

TÄYTE
1,5dl vahvaa kahvia
noin 1dl Nutellaa
0,75dl sokeria
1dl kuohukermaa
300g huoneenlämpöistä suolatonta voita

KUORRUTUS
paahdettuja mantelilastuja

Valmista pohja. Laita puhtaaseen kulhoon valkuaiset, siivilöity tomusokeri ja suola. Vatkaa usean minuutin ajan kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Lisää mantelijauhe joukkoon nuolijalla sekoittaen. Levitä marenkivaahto tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 125 asteisessa uunissa reilun tunnin ajan kunnes levy tuntuu rapealta. Leikka pohja neljään osaan ja jätä jäähtymään.

Valmista täyte pohjan jäähtyessä. Sekoita kahvi, nutella ja sokeri keskenään. Lisää kerma joukkoon. Laita huoneenlämpöinen voi kulhoon ja aloita vaahdottaminen. Lisää ohuena nauhana neste koko ajan vatkaten (yleiskone on hyvä apu tässä). Jatka vatkaamista usean minuutin ajan kunnes täyte on tasaista ja ilmavaa.

Kokoa kakku. Laita ensimmäisen marenkilevyn päälle täytettä ohut kerros. Toista samalla tavalla loput kerrokset. Levitä loppu täyte täytetyn kakun pinnalle ja sivuille. Viimeistele paahdetuilla mantelilastuilla. Anna tekeytyä jääkaapissa mielellään yön yli. Viimeistele haluamallasi tavalla. Ota kakku hieman ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta täyte pehmenee hieman.






  








9 kommenttia:

  1. Aivan ihania kuvia ja taatusti herkullinen kakku! ♥

    VastaaPoista
  2. Tämmöiset videot on just parhaita! Ja varmasti herkullinen kakku! :)

    Teya

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiva, jos videot miellyttää :) niitä tulossa jatkossa lisää!

      Poista
  3. Nam upea! :) ja varmasti todella herkullinen!

    VastaaPoista
  4. Onpa ihana kakku! Ja tosi kiva oli katsoa tuo video :) Pitää kyllä kokeilla Ellenin kakkua!

    VastaaPoista
  5. Hei, monen hengen kakku ohje on?

    VastaaPoista