16.12.2016

LUUKKU 16 - TAATELIKAKKU

Taatelikakku kuuluu ehdottomasti jouluun ja se on myös kiva lahja annettavaksi ystävälle. Kakku on oikeasti ihan todella mehukas, kuohkea ja pehmeä, kaikin tavoin ihan täydellinen. Taikinaa varten kannattaa nähdä hieman vaivaa ja vaahdottaa kunnolla sähkövatkaimella keitetyt taatelit kanamunien kanssa sekaisin, tällöin lopputuloksena on juurikin tuo todella kuohea ja mehevä kakku. Taikinasta saa myös todella sileän muussaamalla taatelit vielä sauvasekoittimella, jotta kakkun ei jää taatelipaloja, toiset tykkäävät niistä, mutta itse ainakin pidän enemmän aivan sileästa taatelikakusta :) 

Kakku paranee ehdottomasti tekeytyessään, joten sen voi tehdä hyvinkin jo paria päivää aiemmin. Jos haluat vaihtelua taatelikakulle, voit kokeilla myös tätä glögikakkua.


Tästä taikinamäärästä teet yhden ison 2,7-3 litran kakun tai halutessasi voit jakaa kakun esim. 2 litran ja 0,5 litran vuokiin.

TAATELIKAKKU
5 dl vettä
4 dl sokeria
200 g kivettömiä taateleita
200 g voita
0,5 dl paseerattua mustaherukkaa/sokeroimatonta mustaherukkamehua
2 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria

Laita kattilaan vesi, sokeri ja taatelit. Keitä seosta kunnes taatelit ovat tarpeeksi pehmeitä survottavaksi. Peitä kattila kannella kiehumisen ajaksi, jotta neste ei pääse haihtumaan. Lisää lopuksi paseeratut mustaherukat ja ota kattila liedeltä. Soseuta sauvasekoittimella taatelitseos sileäksi tahnaksi. Lisää paloiteltu voi seoksen joukkoon ja jätä jäähtymään. Vaahdota huoneenlämpöistä seosta sähkövatkaimella ja lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon nuolijalla käännellen.

Voitele ja korppujauhota rengasvuoka (vetoisuus 2,7-3 litraa tai kaksi pienempää) ja kaada taikina vuokaan, jätä pari senttiä kohoamisvaraa. Paista 175 asteessa noin 50-60 minuuttia riippuen kakun koosta. Kokeile kypsyyttä puutikun avulla, kakku saa jäädä aavistuksen meheväksi sisältä. Anna kakun jäähtyä vuoassa ennen kumoamista.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti