20.12.2016

LUUKKU 20 - SAARISTOLAISLEIPÄ

Löysin netistä paljon kehua saaneen Glorian Ruoka&Viini -lehden saaristolaisleivän reseptin, jota oli kokeiltava, sillä sitä on hehkutettu useassa blogissa. No, leipää ei oltu turhaa kehuttu, sillä se oli oikeasti parasta saaristolaisleipää ikinä! Toivoin lopputuloksen olevan todella mehevä ja tahmainen ja sitä se todellakin oli.

Tein yhden erän jo pari viikkoa sitten testimielessä ja nyt lähipäivinä aionkin leipoa useamman satsin joululahjaksi. Taikinaa ei tarvitse edes vaivata, ainekset vain sekoitetaan yhteen ja annetaan kypsyä uunissa meheväksi leiväksi. Leivät valellaan vielä siirappivedellä paiston aikana, minkä ansiosta syntyy tuo todella maukas ja tahmea pinta.

Lisäsin leipään vielä alkuperäisestä reseptistä poiketen kuivattuja karpaloita ja saksanpähkinöitä, ne oli kiva lisä leipään.


Alkuperäinen resepti Glorian Ruoka&Viini

TAIKINA
1 litra piimää 
75 g hiivaa 
3 dl siirappia 
3 dl olutmaltaita 
3 dl vehnäleseitä 
3 dl ruisjauhoja 
1 rkl suolaa 
10 dl vehnäjauhoja 
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl saksanpähkinöitä

2 rkl voita vuokien voiteluun

SIIRAPPIVESI
1,5 dl vettä 
0,5 dl siirappia 

Valmista taikina. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää loput aineet puuhaarukalla sekoittaen (Itse laitoin vain 8 dl vehnäjauhoja). Taikinaa ei vaivata. Voitele kaksi 2 litran vuokaa voilla. Jaa taikina vuokiin. Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1,5h.

Paista leipiä 175 asteisen uunin keskitasolla noin 2 tuntia. Peitä tarvittaessa pintaa leivinpaperilla.

Kun leivät ovat kypsyneet 1,5h, valele ne kauttaaltaan siirappivedellä ja jatkapaistamista vielä 30min. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Leivät ovat parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä. Anna leipiän mielellään tekeytyä kylmässä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti